Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

12 mituri legate de sanatatea parului

Parul nu a fost niciodata punctul meu forte. De aceea am si depus multe eforturi sa il fac sa arate decent si cat mai sanatos. Pentru ca parul este o carte de vizita, din punctul meu de vedere. La fel ca si mainile si manichiura. Se poate sa ne pastram un par sanatos si frumos, cu putin ajutor de la profesionisti. Dar, mai ales, cu ceva informatii pe care o femeie e datoare sa le afle singura, asa incat sa nu cada prada miturilor care circula in jurul parului si al sanatatii lui. Tot ce am aflat despre sanatatea parului va scriu si voua in acest material.

Mitul 1: Parul spalat prea des se degradeaza si cade mai mult

In primul rand, ceea ce este des pentru mine, poate fi pentru o alta femeie normal. Dar  nu am putea afirma ca, in general, spalatul frecvent al parului dauneaza. Si, in niciun caz, ca parul ne cade din cauza igienei. Este normal sa cada zilnic un numar de cateva sute de fire – puteti verifica cu dermatologul. Mai mult, e bine sa verificati cu acesta si daca scalpul vostru este sanatos si nu prezinta eruptii cutanate. Daca aveti vreo afectiune a scalpului, urmati sfatul medicului si spalati-va la intervalul mentionat de el, cu produse eliberate de farmacie, care au in compozitia lor diferite medicamente.

”Depinde de fiecare tip de par. Unele persoane se pot spala si zilnic, daca este nevoie si le deranjeaza aspectul neingrijit al parului lor. Este intr-adevar, un cerc care poate parea vicios aici: cu cat il spalam mai des, cu atat e posibil sa il incurajam sa se ingrase mai repede si deci ne ofera un aspect neingrijit. Insa, daca folosim produsele potrivite – sampon si balsam, ne putem bucura de un par sanatos si cu aspect ingrijit, ca la coafor.” – spune Cornelia Tucan, hair stylist, Abbate Salon.

Asadar, frecventa samponarii este o chestiune de alegere personala, de timp si de obisnuinta. Cat de des va spalati parul depinde de tipul scalpului si al parului si de toate celelalte agresiuni la care parul vostru este supus, de la cele naturale, pana la cele chimice.

Mitul 2: Produsele de ingrijire strica parul

Produsele de ingrijire a parului se numesc asa pentru ca il fac sa arate mai bine, mai sanatos. Problema care apare aici este modul cum le folosim noi si frecventa cu care le aplicam. Este evident ca fixativul zilnic pe par, daca nu spalam parul intre aplicari, il poate imbacsi usor. Mastile se aplica in anumite moduri – dupa samponare, pe parul ud sau uscat. Daca nu stim cum anume se folosesc acestea si cu ce frecventa, este mai indicat sa mergem din cand in cand la salon pentru o astfel de procedura. Altminteri, e posibil sa nu isi arate beneficiile si sa ramanem cu o parere gresita despre mastile de par, in general.

Pe langa aceasta, daca folositi astfel de produse, e posibil sa atragem mai usor praful si poluantii din aer,care se vor depune pe parul nostru. De aici impresia de murdarie si de par…bolnav. Totul insa tine de aplicare corecta a acestor produse si de o igiena atenta a parului in perioadele in care le folosim mai intens.

Mitul 3: Matreata este contagioasa

Nu, matreata nu se ia. Nu este ca paduchii, e clar. Si nici nu s-a dovedit ca ar aparea ca urmare a igienei precare.

Am citit ca matreata este o problema care depinde de multi factori, dar principala cauza ramane Malassezia, o ciuperca ce traieste pe scalpul sanatos al majoritatii adultilor, dar care uneori se inmulteste necontrolat, cauzand astfel iritatii care conduc la o reinnoire excesiva a celulelor. Rezultatul este un numar mare de celule moarte. In timp ce se desprind de scalp, aceste celule se aglomereaza sub forma de matreata. Se pare ca toata lumea are Malassezia, aceasta este prezenta in mod natural in flora scalpului, dar in proportii controlate.

Mitul 4: Un sampon bun pentru par trebuie sa faca multa spuma

Dimpotriva, un sampon bun nu trebuie sa fara multa spuma. Aveti grija si la cantitatea aplicata pe par, sa nu fie mai multa decat un varf de deget, din dorinta de a simti multa spuma si din credinta ca samponul cu multa spuma spala mai bine parul. Mai bine samponati de 2-3 ori, decat sa aplicati o cantitate prea mare de sampon. E mai sanatos si parul se va curata cu adevarat.

Cercetarile arata ca prea multa spuma dauneaza culorii parului, asa ca persoanele care isi vopsesc parul e bine sa aiba grija la acest aspect. Mai mult, sulfatii, care sunt responsabili cu spuma din sampon, sunt banuiti de efecte daunatoare. Testele de laborator efectuate in SUA conduc catre un anume risc de cancer de piele asociat cu existenta acestora in sampoane. Daca vreti sa fiti siguri, alegeti mai degraba un sampon cu glicerina, decat unul care contine sulfati. Efectul poate fi similar, dar e mai sigur din punct de vedere al sanatatii.

Mitul 5: Coafatul, vopsitul si indreptatul cu placa strica definitiv radacina firului de par

Cand supunem parul la tratamente precum vopsit, coafat sau indreptat, evident ca il supunem la un stres. Depinde insa de noi si de frecventa cu care facem acest lucru. Sigur ca zilnic, orice ai face, e posibil sa iti dauneze pe termen lung – fie ca este par sau piele. Pe de alta parte, ceea ce este deteriorat este firul de par, nu si radacina. Procedeele de decolorare a parului sunt cele mai daunatoare, insa vopsitul in nuante cat mai naturale sau un pic mai inchise decat culoarea naturala a parului il pot face pe acesta sa arate chiar mai bine, mai des si mai sanatos.

”Culoarea parului este cea care ne infrumuseteaza podoaba capilara cu luciul pe care i-l confera, parul se aranjeaza altfel cand este vopsit.” – spune Cornelia Tucan, hair stylist.

Mitul 6: Tunsul frecvent incurajeaza cresterea parului si firul devine mai gros

Este foarte bine sa tundem varfurile parului frecvent. Dar acest lucru nu va determina ingrosarea firului de par si nici nu va accelera cresterea, sa fim seriosi. Il va face doar sa arate mai sanatos, pentru ca se va duce acea portiune din firul de par care este despicata de la agresiunea naturala (vant, praf etc) si chimica (tratamente prea dese) la care a fost supus. Si este posibil sa para mai des pentru faptul ca este mai ingrijit si deci mai sanatos. Dar din nou, doar pare. 🙂

”Ca sa ne bucuram de par frumos si sanatos trebuie mai intai sa invatam sa il ingrijim corect, sa-i tundem varfurile la interval de 2 luni si sa respectam intervalul de 1 luna ca sa ne vopsim din nou” – mai afirma Cornelia Tucan.

Mitul 7: Pieptanatul des va face parul mai sanatos

Nu e nevoie sa va periati parul mai mult si mai des decat o faceti deja. NU va deveni nici mai sanatos si nici nu va creste mai repede. Doar va arata mai bine, probabil. 🙂 De fapt, un pieptanat excesiv poate face mai mult rau decat bine, poate afecta cuticulele.

Mitul 8: Parul nu se vopseste cand esti insarcinata

Este un mit clar, va spun din proprie experienta. Mai ales ca in ultimii ani companiile producatoare de produse profesionale pentru par (adice acelea care sunt folosite in saloanele serioase) au lansat pe piata vopseluri pe baza de uleiuri. Adica fara existenta acelui amoniac care se afla in produsele clasice si a carui inhalare poate fi periculoasa pentru femeia insarcinata. Si nu numai inhalarea, ci si absorbtia in sange a compusilor chimici din aceste vopseluri.

Dar acest lucru presupune sa va informati inainte si, mai ales, sa va vopsiti la salon unde sa le spuneti fetelor ca sunteti insarcinate si ca doriti un produs natural pentru vopsirea parului. Daca va aplicati singure vopseaua, acasa, exista produsele Henna, din cate stiu. Personal, nu le-am incercat in ultimii ani. La salon, am fost vopsita toata sarcina cu Inoa, de la L’Oreal, pe baza de uleiuri si ulei de argan. Culorile sunt minunate si nu este nevoie sa va vopsiti mai devreme de 1 luna. Daca nu aveti fire albe, puteti sta si mai mult. Eu am, asa ca programarea mea a fost lunara in timpul sarcinii, ca si inainte.

Mitul 9: Nu trebuie sa folositi uleiuri de par daca aveti parul cu tendinta catre ingrasare

Este adevarat doar daca aplicati uleiul pe suprafata scalpului. Insa uleiurile aplicate pe varfurile parului au chiar efecte benefice: stralucirea si intarirea acestora, pentru ca penetreaza cuticulele si le fac mai sanatoase. Uleiul de cocos repara parul afectat de caldura si razele UV, iar uleiul de argan este dovedit ca protector impotriva pierderii de proteine cauzat de lumina prea puternica. Puneti 20 de picaturi de argan in sampon si cu mixtura rezultata se pot spala toate tipurile de par.

Mitul 10: Parul se usuca cu prosopul

Marea majoritate a oamenilor ies de la dus si incep sa isi frece energic parul si scalpul cu prosopul. Nimic mai gresit!! Lasati parul sa se usuce singur, daca vremea si timpul va permit. Prosopul si miscarea energica a acestuia asupra parului nu face decat sa il rupa. Daca nu, uscatorul de par folosit la o temperatura optima si la o distanta decenta, din cand in cand, poate usca linistit si fara efecte adverse parul.

Mitul 11: Purtatul fesului, palariei sau al sepcii cauzeaza caderea parului

Oamenii pot observa fire de par in palarie sau caciula si pot face conexiuni false legate de pierderea parului si acoperirea capului. Dar in realitate, parul cade din cauza problemelor hormonale si a stresului.

Mitul 12: Trebuie sa schimbam cat mai des samponul, ca parul sa nu se obisnuiasca cu el si sa devina imun la efectele lui

Este ok sa folosim produse diferite, daca ne ajuta pentru probleme diferite: volum, matreata, par ondulat etc. Dar daca avem un sampon care ne ajuta zilnic si de care suntem multumite, nu are rost sa il schimbam. Nu, parul nu va deveni imun la el. Parul este expus la un produs de curatare care isi face treaba si el va fi multumit. Nu exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca parul devine imun la samponare. Oricat de mult este folosit, samponul indeplineste mereu acelasi rol – acela de a curata si de a ingriji atat pielea scalpului, cat si firul de par. Samponul poate fi schimbat doar daca vrem de la el un efect special pentru par.

Prin urmare, atat pentru sanatatea parului, cat si pentru orice alt aspect legat de sanatate, ne prinde bine sa ascultam mai putin gura lumii si sa citim mai mult, din surse sigure si documentate. Va las mai jos cateva dintre acestea, daca doriti sa aprofundati subiectul. Sa va fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!

http://www.ghiduldesanatate.ro/04-cursul-de-frumusete/medicul-dermatolog-mituri-si-adevaruri-despre-ingrijirea-parului/

http://www.sfatulmedicului.ro/Ingrijirea-parului/secretele-unui-par-sanatos_4703

http://www.health.com/health/gallery/0,,20810743,00.html/view-all 

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Disclaimer: Acest material nu are intentia de a diagnostica, trata sau vindeca vreo afectiune. Toate problemele de sanatate pe care le aveti necesita indrumare medicala de specialitate. Materialul de fata este opinia mea personala, bazata pe experienta si pe documentarea mea. Am precizat mai sus sursele de informare. Pentru orice decizie pe care o luati in legatura cu sanatatea voastra, adresati-va medicului vostru!

2 răspunsuri la “12 mituri legate de sanatatea parului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.