Sa ridice mana sus cui ii place desertul! 🙂 Si mie, da, normal, ce credeati?! Ca sunt o vrajitoare care tine toata ziua speechuri despre cat de nocive sunt dulciurile si cat de bune sunt legumele si fructele, nu? Ei bine, iubesc si eu desertul, ca toti oamenii mari si mici, doar ca nu am facut un obicei din a-l aseza pe masa si ca prefer retele sanatoase si rapide, preparate in casa.

Astazi va prezint 2 retete, inspirate si adaptate de la oameni mai harnici si mai cu experienta decat noi: Ligia Pop si Jamie Oliver.

1. Reteta de bomboane cu nuca de cocos – inspiratie de la Ligia Pop

Ligia foloseste curmale in reteta ei, noi am adaptat-o, pentru ca ne plac foarte mult prunele si stafidele.

Avem nevoie de doar 3 ingrediente:
  • 200 gr. de prune uscate fara samburi;
  • 100 gr. de stafide;
  • 300 gr. miez de nuca de cocos macinat (fulgi).
Cum preparam:
  1. Punem 1/2 litru de apa la fiert;
  2. Scoatem prunele si stafidele din ambalaje si le punem intr-un bol curat si ne asiguram ca nu exista samburi;
  3. Turnam apa clocotita peste ele si le lasam la inmuiat 1/4 ora;
  4. Scurgem de apa fructele astfel inmuiate si le punem in robotul de bucatarie sau in blender, turnand deasupra 200 gr. de fulgi de cocos;
  5. Pornim robotul/blenderul si mixam amestecul pana cand obtinem o pasta cu o consistenta lipicioasa, pe care o scoatem intr-un bol si o apasam usor cu mainile ca sa asiguram ca are consistenta dorita si poate fi modelata;
  6. Modelam cu mainile bilute din pasta, pe care le vom tavali in cele 100 gr de fulgi de cocos ramase;
  7. Asezam bomboanele pe farfurie si: Pofta buna!

Bomboanele se pastreaza in frigider. In cazul in care mai supravietuiesc ”atacului” membrilor familiei. 🙂

2. Reteta de tortilla cu fructe – Jamie Oliver.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente si cantitati:
  • 2 linguri zeama de portocala;
  • 1 tortilla/lipie integrala sau cum va place;
  • 1 lingurita de cacao pudra;
  • 2 linguri iaurt natural (nu degresat);
  • 1 banana coapta, decojita;
  • 1 mana plina de fructe de padure/capsune;
  • 1 lingurita mix de semințe și/sau nuci (ex: floarea soarelui, nuci, caju etc)
Mod de preparare:
  1. Intr-un borcan se adauga zeama de portocale impreuna cu pudra de cacao. Se pune capacul si se agita pana cand se amesteca bine ingredientele;
  2. Se adauga iaurtul si se amesteca din nou pana la omogenizare;
  3. Compozitia se intinde pe tortilla uniform;
  4. Se adauga banana taiata felii;
  5. Se decoreaza cu fructele de padure/capsunele, mixul de seminte;
  6. Se impatureste tortilla si se taie in sferturi; sau nu se impatureste si sa lasa ca o pizza taiata in felii;
  7. Pofta buna!
Ce au in comun aceste retete:
  • ambele sunt alternative sanatoase la dulciurile din comert;
  • folosesc ingrediente naturale – fructe proaspete sau uscate si rehidratate, seminte crude;
  • sunt fara zahara adaugat (el este, totusi, prezent in variantele lui naturale, mai lent de asimilat de organism);
  • pot fi preparate alaturi de copii – intarirea legaturilor de familie prim munca in echipa;
  • deschid apetitul copiilor pentru dulciurile oferite de natura.

Noi am preparat in familie ambele retete, la evenimentul organizat de radio Itsy Bitsy cu ocazia zilei libere nationale, in parcul Alexandru Ioan Cuza. Dovada, mai jos:

Voi ce deserturi simple si sanatoase faceti, pe care sa le preparati impreuna cu cei mici?

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: Jamie Oliver, Cristina Nichitus Roncea, arhiva personala