Categorii
Blog Copilul meu nu mănâncă

5 întrebări de la părinți și răspunsuri de la medic – proiectul Copilul meu nu mănâncă

Am primit de la voi multe întrebări de când a început proiectul ”Copilul meu nu mănâncă”. La unele am răspuns eu, dar pe altele am vrut să le verific și cu medicul specialist în nutriție și boli metabolice. Dr. Mihaela Posea, consultant medical al blogului, a dat răspunsuri pe scurt la top 5 întrebări primite de la mame îngrijorate de copiii care nu mănâncă. Întrebările au legătură cu vitaminele, cu acele disfuncții care îl pot împiedica pe copil să mănânce, cu mirosul mâncării, cu proteinele și cu strategia de a-i lăsa pe copii să flămânzească, în speranța că vor căpăta poftă de mâncare.

Cât de indicate sunt vitaminele pentru copii? Sunt mulți părinți care le oferă copiilor, fără măcar să aibă o opinie medicală, doar din auzite și din disperare, pentru că cei mici nu par să aibă poftă de mâncare.

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, vitaminele sunt indicate în momentul în care se constată, prin analize de sânge, că nivelul lor nu este cel recomandat.

Care sunt cazurile medicale pentru care un copil poate să nu mănânce? Disfuncții la nivel bucal, digestiv etc.

Dintre  cazurile fizice pentru care un copil, cu vârsta de peste 1 an, nu poate mânca enumăr:

  • afte:
  • erupții dentare/când se schimbă dantura provizorie;
  • boli contagioase (de ex. boala gură mână-picior care se însoțește de vezicule la nivelul gurii).

Există și alte boli, de obicei congenitale, de care însă, părinții află de la naștere sau din perioada postnatală.

De ce unii copii nu suporta mirosul de mâncare gătită? Sunt multe mame care acuză acest lucru.

  • Copilul nu e obișnuit să se gătească în casă;
  • Asociază mirosul cu o amintire neplăcută.

Cum ii ajutăm pe copii să îndrăgească carnea, pentru proteinele din ea?

  • Prin exemplul propriu;
  • Aranjament frumos în farfurie;
  • Implicare în alegerea/cumpărarea/prepararea cărnii respective.
Ce părere aveți despre părinții care lasă copiii să flămânzească, în speranța că așa vor avea o poftă de mâncare mai mare?

Dacă a flămânzi înseamnă a lăsa un copil nemâncat mai mult de o zi, fără a-i da nici un aliment, fără a-l hidrata – sunt complet împotriva acestei practici.

Dacă a flămânzi înseamnă a lăsa un copil nemâncat la o masă, din punct de vedere fiziologic, el are suficiente rezerve încât să reziste.

Episodul 1 al proiectului ”Copilul meu nu mănâncă” – despre problemă și o posibilă rezolvare, dar și motivele pentru care nu mănâncă copiii, de obicei.

Copilul meu nu mananca! O campanie florinabadea.ro dedicata parintilor

Episodul 2 al proiectului ”Copilul meu nu mănâncă” – manifestul părinților la masă și despre ce vrem de la copii, care sunt fricile cele mai mari ale părinților și ce să nu facem niciodată.

Copilul meu nu mănâncă – ce să nu facem niciodată și ce putem încerca

Vă aștept să îmi scrieți cu întrebări pentru medicul nutriționist sau pentru medicul pediatru sau cu idei despre ce alte subiecte pe tema Copilul meu nu mănâncă.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viață sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Un răspuns la “5 întrebări de la părinți și răspunsuri de la medic – proiectul Copilul meu nu mănâncă”

Buna ziua,am un baietel de 2 ani jumate si uneori gatesc ceva si nu ii place mirosul de la acea mancare,nu vomita da isi face greata,care ar fi cauza,e foarte sensibil la mirosuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.