Categorii
Blog

5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului

Ne-am luat cu 1 iunie si toate evenimentele dedicate copilariei si am uitat sa povestim nitel si despre 5 iunie, o zi la fel de importanta pentru noi si copiii nostri, cu legatura directa la lumea fizica in care traim. Stiti voi, actiunile acelea mai mici sau mai mari, pe care suntem datori sa le facem, ca sa ne asiguram ca ne prelungim existenta pe aceasta planeta, in mod cat mai placut si fara sa suferim prea mult dupa unele resurse. Poate parea tarziu sa vorbim despre aceasta actiune (a trecut deja o saptamana), insa cred ca desi e o zi dedicata pe an mediului, acesta se mentine viu si verde zilnic, gratie noua si grijii noastre. Asa ca nu e niciodata prea tarziu pentru un pic de informare cu iz educational. 🙂 

Una din actiunile desfasurate pentru copii, duminica, 5 iunie, a avut loc la initiativa ONG-ului Padurea Copiilor. Evenimentul s-a numit Regasirea Copilariei si a fost gazduit de Gradina Botanica din Bucuresti. S-a reamintit prin jocuri si diverse alte activitati creative importanta participarii noastre si mai ales a tinerei generatii la salvarea planetei.

Astfel, Romania s-a alaturat celor peste 100 de tari ce sarbatoresc in fiecare an aceasta zi dedicata naturii. Au fost 12 ateliere interactive, practice si educative, ce au abordat diferite teme de mediu precum: circuitul apei in natura, reciclare selectiva, reutilizare, descoperirea naturii. Participantii au luat astfel contact cu misiunea Padurea Copiilor de a sustine eforturile globale de constientizare a problemelor de mediu, de a salva patrimoniul natural al planetei, de a readuce natura in comunitate, de a terraforma.

Copiii au confectionat copacei din maculatura, au aflat despre regulile de reciclare si au pictat in culori indraznete 114 copacei ce au fost apoi plantati metaforic in machetele Padurea Copiilor. Au avut loc 139 de sesiuni sportive ce au combinat sariturile peste obstacole, aruncarea mingii in plasa si sprintul. Din imaginatia participantilor s-a nascut si cea mai lunga opera de arta pe teme de mediu desfasurata pe o rola de autocolant de 34 de metri.

Reciclarea si reutilizarea au fost teme importante in cadrul evenimentului. Participantii au readus la viata prin pictura 425 de tricouri, au transformat cofrajele de oua in buburuze, au pus viata in felicitarile cu seminte.

Copiii au experimentat natura, sunetele si texturile padurii prin teatru senzorial si au aflat povestea Bradutului vorbitor, cu ocazia acestei piese de teatru.

In plus, Padurea Copiilor a adus 20 de paleti, echivalentul unui brad de 80 de ani, din care  s-au asamblat carturi de lemn si obiecte de mobilier. Parintii si copiii au facut echipa atat in construirea carturilor, precum si la testarea lor pe aleile Gradinii Botanice.

La eveniment au fost stranse donatii in valoare de 1.300 lei pentru viitoarele paduri, fonduri pe care Padurea Copiilor le va transforma in 260 de puieti pe care ii va planta si ingriji, incepind din toamna acestui an.

Si daca nu stiti inca, Padurea Copiilor este un program de impadurire, plantare si ingrijire de paduri, demarat in 2007 sub indemnul “Adopta un copac!”. Prin acest proiect Muntenia s-a imbogatit cu 38 de hectare de paduri, 8 hectare fiind deja in stadiul de masiv. In Padurea Copiilor s-au implicat peste 9.000 de voluntari si 4.000 de alergatori ce ajuta de 7 ani la strangerea de fonduri pentru impaduriri.

Pentru cei care vreti sa stiti mai multe despre Padurea Copiilor, misiune si realizari pana in prezent, sau poate va intereseaza sa deveniti voluntari, va invit sa intrati pe site sau sa vizitati pagina de Facebook a proiectului.

Foto 2 (3)Foto 6 (3)Foto 7 (3)

Sa ne fie cu folos!

Sursa foto: Adrenallina Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.