Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

6 ceaiuri recomandate de medici vara

Nu stiu voi ce beti vara, dar eu ma cam satur de apa. Adica stiu, ma rog, banuiesc, intr-un fel, din ce mai vad pe la terase. Sucuri, limonade si bere. Dar pentru cei ca mine, care nu sunt prieteni deloc cu sucurile carbogazoase sau alcoolul, ceaiurile ar mai fi ceva variante. Medicii chiar recomanda consumul de ceaiuri vara. Plus ca am descoperit niste ceainarii super prin oras, care au reusit sa ma convinga de cat de fain e sa bei ceai vara, intr-o gradina sau chiar la tine pe balcon/terasa.
Doar ca vedeti voi, cu ceaiurile astea pot fi o problema. Desi nu sunt medicamente, au totusi efect terapeutic. Si ma cam tem sa nu imi fac rau singura, daca nu stiu ce impact are fiecare sortiment asupra corpului. Asa ca tot la medic am ajuns, pentru ca nu e suficient sa citesti pe o cutie, care iti zice doar un dozaj de plic la cana…
Asadar, doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, cu specializare in apifitoterapie si naturopatie, mi-a raspuns la intrebari si iata ce am aflat. Lista de mai jos este tocmai buna pentru printat si pus in perete, la bucatarie!

  • Odata cu venirea anotimpului cald, organismul uman are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.
  • In anotimpul cald trebuie sa nu cedam primului impuls, acela de a ne repezi la sticla cu bautura carbogazoasa din comert, ci sa consumam din belsug apa minerala, la fel ca si ceaiuri. Acestea reprezinta o bautura excelenta pentru vara, de preferat consumate la temperatura camerei, eventual cu 1 cub de gheata.

De ce este bine sa consumam ceai in zilele caniculare

Ceaiul are proprietatea de a hidrata organismul, are efect racoritor si revigorant, este benefic asupra sanatatii generale a corpului.

Poate cel mai racoritor ceai de vara este ceaiul de menta amestecat cu ceai verde, in parti egale.

Amestecul se prepara sub forma de infuzie, cu o crenguta de menta si o lingurita de ceai verde (uscat). Se lasa la infuzat 1-2 minute si se bea rece.

Ceaiul verde

El este una dintre cele mai bogate surse naturale de antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului fata de radicalii liberi.
Poate fi consumat in amestec si cu mandarine, portocale, lamaie.

Atentie la ceaiul verde!

Nu trebuie sa consumam mai mult de doua cesti de ceai verde pe zi si nu dupa ora 16.00, deoarece poate provoca insomnii.

Ceaiul de rozmarin

Acest ceai are efect tonifiant in zilele caniculare.
Un ceai foarte racoritor este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde, flori rosii de hibiscus, macese, menta, sulfina.
Efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin se imbina cu proprietatile antioxidante ale ceaiului verde si cu virtutile revigorante ale florilor rosii de hibiscus. Acest ceai are efect tonic, revigorant, antioxidant.

Ceaiul de menta este bun in caz de tulburari digestive

Benefice in perioadele de canicula sunt si ceaiurile din plante aromatice – menta, coriandrul, rozmarimul sau busuiocul. Aceasta datorita uleiurilor volatile pe care le contin actioneaza in cazul tulburarilor digestive de tip colita, enterocolita, diaree, frecvent intalnite in acest sezon.
Plantele se pot consuma sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta.

Pe canicula consumam ceai de fructe, pentru vitaminizare

Ce fel de ceaiuri de fructe putem consuma: fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, lamai, caise sau fructe exotice.
Rolul lor pentru corp: sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Acestea nu contin cofeina si pot fi baute in orice moment al zilei (trebuie sa contina pulbere de fructe si nu arome).

Cum se prepara ceaiurile de fructe

Ceaiurile de fructe se prepara prin infuzare: se adauga 1-2 lingurite de pulbere sau 1-2 pliculete de ceai peste 200 ml apa clocotita; se lasa la infuzat 5-10 minute. Ceaiul se lasa la racit si se serveste eventual cu gheata si lamaie.

Ceaiuri care reduc transpiratia

Pentru persoanele care transpira foarte mult sunt indicate ceaiurile antisudorifice de scoarta de salcie sau de stejar si ceaiul de frunze de nuc sau de salvie.
Cum se prepara: frunzele de nuc si salvia pot fi preparate prin infuzie, cu o lingurita de planta la 200 ml de apa fiarta, iar scoarta de stejar si salcie sub forma de decoct, cu aceeasi cantitate care se fierbe zece minute.
Deoarece aceste ceaiuri au dezavantajul ca au un gust mai putin placut, se vor consuma in amestec cu miere si cu plante aromatice.

Pentru relaxare: kiwi si guarana!

Ceaiul din kiwi si guarana reprezinta o sursa bogata de vitamine, avand si efect stimulent. Aceasta deoarece semintele de guarana au un continut ridicat in cafeina.
O combinatie de ceai cu o aroma deosebita este cel din mere cu efect calmant, relaxant si vitaminizant, kiwi – bogat in vitamine si sporeste tonusul; mandarine – contin vitamina C naturala cu efect antioxidant.

Ce fel de ceai trebuie sa evitam in anotimpul vara!

E bine ca in anotimpul cald sa fie evitate ceaiurile din plante ce accentueaza eliminarea lichidelor din organism.
Acestea sunt: coada-calului, cozi de cirese, matase de porumb, urzica sau papadie.

Nu uitati!

Printati lista si puneti-o in perete la bucatarie! 🙂
O vara racoroasa si relaxanta sa aveti, numai cu lichide bune si sanatoase pentru corpul si mintea voastra!

Ramaneti cu ochii pe rubrica noua deschisa pe site:

Naturopatie cu doctor Ruxandra Constantina, aici
Revenim periodic, cu informatii noi, pe teme actuale pentru voi, cititorii blogului. Pe dr. Constantina o puteti gasi aici.
Daca aveti vreo intrebare pentru dr. Constantina, nu ezitati sa o adresati aici, in comentariu la aceasta postare, sau sa imi scrieti la adresa [email protected].
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.