Categorii
Afecțiuni și tratamente Blog Sănătate și wellbeing

Adevarul despre infectiile respiratorii si terapiile naturiste

E perioada virozelor. La noi in clasa, in ultimele 2 saptamani, cad copiii pe rand. Doamna invatatoare insasi a stat acasa cateva zile. Nu e de mirare, copiii au fost probabil purtatori, au revenit in clasa mult prea devreme, temperaturile sunt scazute, umiditatea crescuta, vant, ploaie, ninsoare. Oh, oribil anotimp. Si abia a inceput. Pe forumuri si grupuri de discutie toate mamele se consulta intre ele pe tema medicamentelor sau a remediilor naturiste. Imi vajaie capul de la atatea recomandari, nu mai stiu ce sa cred si pe cine sa intreb. Am recunoscut dintotdeauna rolul medicamentelor in viata noastra, dar cred si in remedii naturiste, care sa ne faca viata mai usoara in astfel de perioade. Doar ca remediile naturiste nu sunt chiar niste bomboane sau sucuri si pot interactiona si ele cu tratamentele alopate. Am rugat-o pe doamna doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, gemoterapie, sa ne vorbeasca nitel despre aceasta perioada – cum recunoastem simptomele si cum trebuie sa actionam.

In aceasta perioada se observa o incidenta crescuta a infectiilor respiratorii la copii. Copiii din colectivitati sunt cei mai expusi, deoarece aceste infectii respiratorii sunt deosebit de contagioase (prin picaturile de saliva transmise pe cale aeriana sau prin intermediul obiectelor contaminate).

Cele mai frecvente simptome pentru infectiile respiratorii

Nas infundat;

Secretii apoase, care uneori se transforma in secretii purulente (semn infectie bacteriana);

Tusea (la inceput seaca, apoi cu expectoratie);

Febra – uneori;

Dureri in gat sau dureri de cap, scaderea poftei de mancare, aparitia sforaitului – la copiii mai mari;

Sugarii pot fi agitati si pot plange mai mult decat de obicei.

Simptomele pot persista o saptamana, uneori chiar mai mult. – spune dr. Ruxandra Constantina.

Ce este febra? 

Sunt pareri medicale care sustin ca febra trebuie combatuta cu antitermice doar daca depaseste 38 grade, fiind un factor de stimulare a imunitatii si care ajuta sa treci mai usor peste raceala. Poate fi vorba de o banala rinita (guturai), faringita sau forme mai grave-amigdalita, traheita, bronsita, pneumonie.

Tratament recomandat

In cazul unor copii cu o stare generala buna si o imunitate bine dezvoltata, tratamentul poate fi efectuat acasa:

Alimentatie usoara;

Hidratare corespunzatoare (apa cu lamaie, sucuri naturale din fructe, ceaiuri cu efecte antiseptice la nivel respirator);

Picaturi nas (cu apa mare in amestec cu plante decongestionante, ser fiziologic + aspirarea secretiilor);

Inhalatii;

Garagara cu apa sarata;

Antitermice si antiinflamatorii (paracetamol, ibuprofen).

Tusea nu trebuie inhibata, ci stimulata cu ajutorul expectorantelor si mucoliticelor (mucosolvan, acetilcisteina, extract iedera, propolis, ulei cimbru, ceaiuri caldute de tei, patlagina, cimbru, busuioc, lemn-dulce). – spune medicul.

Cand trebuie sa apelam la medicul pediatru

Parintii trebuie sa apeleze la medicul pediatru atunci cand copilul prezinta urmatoarele simptome: o stare generala modificata (este apatic, moale sau foarte agitat, somnolent chiar si dupa ce nu mai are febra), febra peste 39 grade care nu cedeaza la antitermice sau persista mai mult de 3 zile, respiratie zgomotoasa, dificila, dureri de urechi, dureri de gat foarte mari, tuse persistenta, refuzul alimentatiei, varsaturi, aparitia unor eruptii pe piele – sau orice alt semn care ii ingrijoreaza.

Folosim sau nu antibiotic

Nu exista tratament cu antibiotic “preventiv”.

Antibioticul este tratament, nu preventie.

Din pacate, se exagereaza cu antibioticele si de catre cadrele medicale, tot din teama de a nu se complica cu infectii mai severe, bacteriene. Din nefericire  la noi este inca o moda tratamentul cu antibiotic, desi, in general, 80% din infectiile la copii sunt virale. 

Antibiotice naturale

Excelente si fara efecte adverse sunt propolisul si siropurile ce contin uleiuri esentiale (de te-tree, cimbru, eucalipt, menta).

Cum putem preveni infectiile respiratorii?

In perioadele in care infectiile respiratorii sunt frecvente se recomanda evitarea locurilor aglomerate si contactul cu persoanele care deja prezinta simptome.

Este importanta aerisirea incaperilor si spalarea frecventa a mainilor.

Marea majoritate a infectiilor respiratorii evolueaza catre ameliorare in 7-10 zile. Urmeaza o perioada de 2-3 saptamani, in care organismul se reface dupa boala si in care este vulnerabil la alte infectii. Este important in aceasta perioada respectarea masurilor profilactice, in special evitarea locurilor aglomerate si mai ales intoarcerea copilului in colectivitate inainte de recuperarea completa.

Sunt necesare terapiile naturiste pentru cresterea imunitatii? Ne pot face si rau?

Raspunsul categoric la ambele intrebari este DA!

Important este sa pastram limitele, deoarece exista tendinta de a exagera de ambele parti, respectiv multi medici alopati nu considera necesara o astfel de cura imunizare, insistand doar pe vaccinare si medicamente, in timp ce multi naturopati sunt adeptii unor terapii de  imunizare prelungite. Adevarul este, ca de obicei, la mijloc.

Preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la intamplare, tratamentul trebuie strict individualizat si supravegheat de un medic fitoterapeut!

Terapiile naturale pentru cresterea imunitatii trebuie administrate in dozele si pe perioadele de timp recomandate de medic; cura poate fi repetata la intervale de timp.

Plantele imunostimulatoare nu se administreaza concomitent preparatele imunostimulatoare si imunomodulatoare din plante cu cele alopate (polimicrobiene) si nici cu vaccinurile!

In aceasta perioada vom administra extracte naturale pentru cresterea imunitatii – echinacea, ulei chimen negru, propolis, vitamina C din surse naturale, probiotice, argint coloidal, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Preparatele ce contin ulei de peste (sursa de acizi grasi omega 3) stimuleaza imunitatea si favorizeaza o dezvoltare armonioasa fizica si psihica a copiilor.

Gemoterapia este deosebit de utila in modularea imunitatii si rarirea infectiilor la nivel respirator: extract muguri coacaz-negru, mladite maces, muguri brad, muguri de calin si carpen; se efectueaza cure periodice la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Sa ne fie de folos si pentru sanatatea copiilor nostri!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

 

2 răspunsuri la “Adevarul despre infectiile respiratorii si terapiile naturiste”

Noi am inceput usor usor sa introducem uleiurile esentiale in viata noastra. Dupa primul an de colectivitate al copilului am zis sa incerc si optiunea aceasta. A fost un an groaznic in care mi-am transformat casa in farmacie. Asa cum spune si doamna doctor in articol, reintoarcerea in colectivitate ar trebui sa fie dupa refacerea completa, dar cum putem tine un copil acasa 3 saptamani ? 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.