Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Afectiuni oculare cu care se pot naste copiii

roxana-cozubasAzi am facut un control oftalmologic, dupa aproape 2 ani de la ultimul consult. Saptamana viitoare am programat-o si pe fetiscania cea mare la control, pentru ca e scolarita si are un program foarte incarcat de lucru – scrie si citeste destul de mult. Desi o ferim cat putem de tehnologie (jocuri pe tableta sau telefon, mai ales), este bine sa aflam dinvreme daca apar anumite probleme, mai ales ca are antecedente cu probleme oftalmologice. Pentru ca ma preocupa si sanatatea bebelusei, am vorbit cu dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu. M-a interesat in primul rand raspunsul la intrebarile: Cand este recomandat primul consult oftalmologic la copil, la ce varsta? Ce se verifica atunci? In functie de problemele depistate, la ce interval de timp se repeta controlul? Exista afectiuni oculare cu care se naste copilul? Ii multumesc doamnei doctor pentru rabdarea cu care a detaliat raspunsurile la fiecare intrebare. Foarte utile pentru fiecare mama!

Cand este recomandat primul consult oftalmologic la copil, la ce varsta? Ce se verifica atunci? In functie de problemele depistate, la ce interval de timp se repeta controlul?

Pornind de la principiul ca, pentru a preveni, niciodata nu este prea devreme, este indicat sa veniti la controlul oftalmologic de la varste cat mai mici. Astfel,

imediat dupa nastere (la maxim o luna), se va examina copilul nascut prematur sau cu orice suspiciune de afectare oculare (pupila alba, de exemplu – semn de cataracta congenitala).

La varsta de 6 luni, copilul trebuie sa urmareasca, cu fiecare ochi in parte, dar si cu ambii ochi, obiecte aflate in miscare. Daca acest lucru nu se intampla, suspicionam o tulburare a mediilor transparente ale ochiului sau probleme ale retinei. Tot la aceasta varsta se va examina copilul care prezinta strabism (dupa 6 luni alinierea ochilor este obligatorie!).

In jurul varstei de 1 an, toti copiii aparent normali din punct de vedere oftalmologic, dar cu risc de afectiuni oculare (infectii ale mamei pe timpul sarcinii, travaliu prelungit, prematuritate, antecedente familiale oftalmologice: strabism, glaucom, cataracta congenitala, dioptrii mari, astigmatism), vor fi adusi la controlul de rutina. Pana in 2 ani, toti copiii (chiar si fara factori de risc) trebuie sa faca obligatoriu primul consult oftalmologic pentru a depista eventuale deviatii oculare mici sau vicii de refractie.

La copilul mic, non – verbal, medicul observa reflexele corneene, motilitatea oculara si poate masura eventualele devieri oculare (unghi de strabism). Daca unul dintre ochi este slab de vedere (are dioptrii mari si s-a lenevit), copilul va protesta atunci cand ii acoperim ochiul lui de baza, pentru ca va vedea mai slab.

Pentru copiii verbali, se testeaza in plus stereoscopia sau vederea in spatiu (se poate verifica si la cei mai mici), acuitatea vizuala sau cat de bine vede copilul, de preferat cu fiecare ochi in parte. Medicul poate testa vederea si cu lentile in rama de proba, daca cel mic colaboreaza, insa acest lucru nu este atat de important.

Foarta importanta este masurarea dioptriilor dupa instilarea picaturilor cicloplegice. Rolul acestor picaturi este sa blocheze temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor, muschi care controleaza mecanismul vederii de aproape (acomodatia). Deoarece copiii poseda in mod natural o acomodatie foarte puternica, de multe ori se poate intampla ca dioptriile citite de refractometru (dioptron) fara aceste picaturi sa nu fie cele reale. Astfel, mai ales la primul control, administrarea lor este obligatorie. Tot cu ajutorul lor, se vizualizeaza fundul de ochi (retina), structura foarte importanta in dezvoltarea unui sistem vizual perfect.

Dupa acest prim consult, medicul stabileste periodicitatea urmatoarelor vizite, in functie de ce a descoperit.

De principiu, pentru ca vederea se dezvolta continuu pana la 7 ani, este necesar un control pe an. Ulterior, copiii prescolari sau scolari care prezinta tulburari de comportament (nervozitate, agresivitate, hipermotilitate), dureri de cap nejustificate, scaderea performantelor scolare vor fi si ei adusi la control, chiar mai devreme de perioada de 1-1.5 ani.

Exista afectiuni oculare cu care se naste copilul? 

Da, din pacate, exista copii care se nasc cu afectiuni oculare sau le dobandesc imediat dupa nastere. Iata cateva exemple:

  • Copilul a fost nascut prematur

Chiar daca cel mic nu pare ca ar fi ceva in neregula cu vederea lui, obligatoriu toti copiii prematuri se vor duce la un consult oftalmologic intr-un centru specializat in depistarea si tratarea retinopatiei de prematuritate. Aceasta boala, netratata, duce la pierderea iremediabila a vederii, astfel ca primul control trebuie facut la o luna dupa nastere.

  • Pupila alba

In mod normal, pupilele sunt negre (ele reprezinta, de fapt, o deschidere in iris – partea colorata a ochilor – gaura ale carei dimensiuni se modifica in functie de lumina, varsta si distanta la care privim). Daca cel mic are o pupila alba, fie ea complet alba sau poate doar un punct, atunci trebuie investigat de urgenta oftalmologic. Copilul poate avea cataracta congenitala sau, mai grav, o tumora intraoculara.

  • Pleoapa cazuta (ptoza palpebrala)

Toata lumea are o asimetrie faciala care poate sa insemne si o pleoapa mai cazuta decat cealalta. Acest defect (care deranjeaza mai mult estetic) se poate insoti de vedere slaba, daca pleoapa acopera pupila (zona prin care copilul vede) sau daca pleoapa apasa pe suprafata ochiului si ii schimba curbura naturala.

  • Ochi plimbatori/ratacitori (nistagmus)

Din pacate, aceasta afectiune nu poate fi tratata, insa este bine sa solicitati un examen oftalmologic cat mai din timp deoarece se poate insoti de vicii de refractie. Exista unele cazuri de nistagmus care se insotesc de vedere foarte slaba si, chiar daca este un diagnostic greu de primit, poate ca este mai bine sa stiti din timp, pentru a va putea pregati corespunzator.

Saptamana viitoare revin cu partea a II-a a interviului, precum si cu detalii despre consultul scolaritei.

Sa ne fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: dr. Roxana Cozubas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.