Categorii
Blog Sănătate și wellbeing Wellbeing

Ce risti daca fumezi in sarcina

Zilnic vad cateva mame care fumeaza, alaturi de copii, in parc sau acasa, pe balcon. Mai mult, femei insarcinate asteapta fumand in statii de autobuz sau merg pe strada pufaind. Pe unele le-am intrebat direct daca stiu ca fumatul in sarcina este extrem de periculos. Mi-au raspuns senine ca fumeaza o tigara din cand in cand, de pofta. Si nu vad nimic rau in asta. Le-am rugat sa vorbeasca cu medicii lor despre acest aspect, caci lucrurile nu stau chiar asa si isi pun copiii nenascuti inca in mare pericol. Despre copiii altor mame fumatoare in sarcina aflu ca au probleme pulmonare, ca au fost diagnosticati cu astm, ca sunt sub greutatea lor normala pentru varsta pe care o au. Altii au fost nascuti prematur. Nu e poveste de dragul scriiturii, se intampla in jurul nostru, iar spitalele sunt pline de bebelusi nascuti inainte de termen, din cauza stilului de viata al mamei. 

Imaginati-va ca tocmai va pregatiti sa intrati intr-o camera, in timp ce va tineti bebelusul in brate. Si tocmai vedeti pe usa un afis pe care scrie: ”Aerul din aceasta camera contine aproximativ 4,000 de chimicale otravitoare”. Ce ati face, in acest caz? Probabil v-ati opri la usa si v-ati zice in gand: ”Cu siguranta nu am de gand sa intru, ca sa imi expun copilul la otravuri!”. De fapt, ceea ce faceti in momentele in care inhalati fum de la propria tigara sau de la alte persoane este exact acest lucru: va expuneti copilul la nenumarate chimicale periculoase.

Studiile spun ca fumatul afecteaza dezvoltarea intrauterina a copilului. Cateva dintre consecinte sunt:

  • Greutate mica la nastere. Copiii mamelor care fumeaza in sarcina cantaresc mai putin decat ceilalti ai caror mame nu sunt fumatoare. Ei cantaresc mai putin, pentru ca sunt subnutriti. Nicotina ingusteaza vasele de sange care transporta nutrientii catre uter, privand copiii de ”materia prima” de care au nevoie sa creasca. In plus, copiii care sunt sub greutate sunt mai predispusi la probleme de sanatate si intarzieri de crestere.
  • Lipsa oxigenului. Mai putin sange catre uter inseamna ca acesti copii beneficiaza de mai putin oxigen, lucru care poate afecta dezvoltarea creierului si orice alt organ al corpului. Cand o mama fumeaza in perioada sarcinii e ca si cum ar tine copilul intr-un fum des in uter.
  • Nastere prematura. Fumatul creste riscul de complicatii in sarcina, care pot rezulta in travaliu prematur si nastere inainte de termen. Copiii care se nasc prea devreme intampina probleme majore de sanatate si pot petrece multe saptamani/luni in spital.
  • Probleme de dezvoltare. Nicotina si alte substante chimice care se gasesc in tigari trec de placenta si ajung in sangele bebelusului. Acestea sunt periculoase pentru dezvoltarea creierului. Copiii mamelor care au fumat in sarcina au capul mai mic decat ceilalti copii. Este posibil sa aiba un IQ mai mic si sa dezvolte probleme mai tarziu, la scoala, atat de comportament, cat si in ceea ce priveste performantele scolare. Cu cat mama fumeaza mai mult, cu atat creste concentratia de chimicale din tutun in corpul bebelusului ei nenascut.
  • Creste riscul de SIDS (Sudden Infant Death Syndrome = Sindromul Mortii Subite la Bebelusi). Acest sindrom se pare ca este mai probabil sa apara la copiii ai caror parinti fumeaza. Este o tragedie teribila si un adevarat cosmar. Sindromul mortii subite la sugar reprezinta moartea sugarului cu varsta sub 1 an, fara o cauza cunoscuta. In mod obisnuit, decesul copilului survine in timpul somnului. Este cutremurator. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca ce cauzeaza acest sindrom, dar studiile se pare ca au aratat ca bebelusii nascuti prematur, care au o greutate mica la nastere si ale caror mame fumeaza, sunt la risc mai mare. Cercetatorii suspecteaza ca acest sindrom este cauzat de o anormalitate a creierului, a inimii sau a sistemului respirator – aceasta putand fi cauzata sau exacerbata de fumul de tigara.

Lasati-va de fumat! Imediat ce ati aflat ca sunteti insarcinate, daca sarcina nu a fost planificata! Daca planuiti sa aveti un copil, lasati-va cu mult mai mult timp inainte! Cereti ajutorul specialistilor, vorbiti cu medicii, dependenta de nicotina se poate trata! Nu riscati viata copilului vostru! Nu e usor de renuntat la acest drog, dar cu ajutor de specialitate veti trece peste acest obstacol!

Atentie si la fumatul pasiv!

Inhalatul fumului de tigara de catre mama insarcinata este la fel de periculos precum fumatul. Nu veti inhala atata concentratie de substante chimice ca si cum ati fuma voi insiva, dar aerul poluat cu fum de tigara nu este bun nici pentru voi si nici pentru bebele din burtica! In mod ideal, ar trebui sa va paziti de inhalarea fumului pe toata perioada sarcinii si sa feriti bebelusul nou nascut, de asememea, de un astfel de mediu.

Nu fumati in casa in care va cresteti copiii! Nici chiar pe balcon sau pe fereastra! Nu permiteti nimanui sa fumeze in casa voastra cu copii mici! Oricine doreste sa fumeze, prieten sau membru al familiei, sa fie poftit sa fumeze afara! Mai mult, sa se acopere cu un obiect de imbracaminte, pe care sa il lase apoi la intrare in casa, ca sa nu aduca toate mirosurile toxice la voi in casa!

Nu va jenati sa le spuneti acestora care este ”politica” in casa voastra! Nu mergeti cu copiii in case sau in restaurante in care se fumeaza!

Nu uitati:

Sanatatea e cel mai mare dar pe care il puteti face copiilor vostri!

Surse: aici si aici.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Disclaimer: Acest material nu are intentia de a diagnostica, trata sau vindeca vreo afectiune. Toate problemele de sanatate pe care le aveti necesita indrumare medicala de specialitate. Materialul de fata este opinia mea personala, bazata pe experienta si pe documentarea mea. Am precizat mai sus sursele de informare. Pentru orice decizie pe care o luati in legatura cu sanatatea voastra, adresati-va medicului vostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.