Categorii
Blog Sănătate și wellbeing Wellbeing

Cea mai buna cura de slabire

Cati dintre noi nu am tinut macar o data o cura de slabire? Va mai amintiti? Din liceu incoace, de cand am inceput sa ne uitam mai bine unii la altii si sa conteze fizicul cu adevarat, au inceput si ideile legate de cum sa facem sa slabim mai repede si aratam mai bine. Ne-am infometat, am mancat numai fructe, seara am ascultat sunetul stomacului ca pe o melodie de noapte buna sau am tinut tot felul de detoxuri dubioase de prin reviste. Unii dintre noi am renuntat de tot, altii am reluat procesul dupa cateva luni, pe altii ne-a luat direct ambulanta, altii tinem si azi o data pe luna cateva zile de dieta. Dar putini dintre noi au aflat in toti anii acestia care este de fapt cea mai buna cura de slabire! De aceea m-am hotarat astazi sa scriu despre acest lucru, poate va ajuta, poate ne ajuta pe noi toti.
Stiti pastilele acelea minune care va zic ca veti slabi in 7 zile ca Fat Frumos intr-un an?
Nu, nu aceasta e cea mai buna cura de slabire. Chiar credeti in Fat Frumos? Sau ca Fat Frumos ar avea nevoie de cura de slabire? 🙂
Dar de ceaiurile chinezesti ati auzit? Acelea in cutie verde cu niste insemne ciudate in chineza pe ele? Mereu m-am intrebat cum e posibil ca cineva sa cumpere un produs despre care nu poate citi nimic si sa aiba incredere sa il bea..Interesant exercitiu de incredere.
Nu, nici acestea nu sunt cea mai buna cura de slabire. Stiti doar ca ceaiurile sunt unele dintre cele mai putin testate produse. Mai bine merg in farmacie si iau medicamente, caci stiu ca sunt suspuse unui proces de testare riguros.
Dar dieta aceea minune pe care a luat-o o prietena de la un nutritionist si pe care au tinut-o si mama si matusa si vecina de la 2 si toate colegele din departament? Si fiecare a slabit cate 10 kg? Dar oare astazi, dupa 1 an de la acel moment, cum mai sunt cei 20 de oameni care au tinut dieta prietenei noastre? Oare nu cumva la fel sau chiar cu 5-10 kg mai mult? Oare si pentru ca dieta era conceputa pe stilul de viata si de alimentatie al prietenei voastre, avand la baza problemele de sanatate ale acesteia? Inca o dovada ca nu exista o reteta unica pentru toata lumea. Daca ar fi fost asa, lumea ar fi fost plina de oameni supli si sanatosi.
Doar ca in lumea noastra obezitatea este in crestere si, la fel, obezitatea infantila.
Va voi spune eu astazi ca CEA MAI BUNA CURA DE SLABIRE…..NU EXISTA, DE FAPT! Imi pare rau, nu am vrut sa va dezamagesc. Dar ca persoana care a trecut ea insasi prin diferite stadii ale acestei probleme si ca scriitor pe blogul de viata sanatoasa, am datoria sa va spun adevarul. Si adevarul meu, din experienta proprie si a familiei mele, spune niste lucruri care pot parea simple, insa la care merita sa reflectam:

  1. Forma fizica este o poveste despre efort si munca

Nicio pastila miraculoasa nu rezolva probleme care inseamna schimbare. Schimbarea este despre munca, efort si ambitie. Pe termen lung. Nicio meserie nu se invata in 5 zile si nicio limba straina. La fel e si cu slabitul.

  1. Forma fizica si mentinerea ei trebuie sa devina un stil de viata si un angajament pe termen lung

Daca dorim schimbare cu adevarat, e bine sa avem in minte ideea ca nu se va intampla peste noapte si, mai mult decat atat, ca sa nu revenim la vechile obiceiuri, angajamentul trebuie sa fie pe viata. Cam asa cum am semnat cu banca contractul de credit. 🙂 Daca acolo am putut, de ce cand vine vorba de acest subiect nu putem? Nu va fi usor, pentru ca obisnuinta e a doua natura, pentru ca la cele mai mici semne de insatisfactii pe alte paliere ale vietii vom fi tentati sa renuntam. Si fiecare astfel de renuntare ne duce inapoi in timp si de fiecare data ajungem sa o luam de la capat.

  1. Nicio cura de slabire nu este eficienta pe termen lung

Un studiu din 2007 facut pe 19.000 de oameni a concluzionat ca cel mai bun factor de predictie a ingrasarii este daca persoana a fost sau nu la dieta in anii anteriori si ca 83% din cei care au slabit tinand dieta s-au ingrasat cu mai multe kg decat pierdusera. Am scris despre acest lucru aici, cu toate argumentele specialistului: https://www.florinabadea.ro/viata-mea-ca-o-dieta-sau-cum-ne-poate-ajuta-un-health-coach/.

  1. Cantitatile conteaza foarte mult

Probabil ati auzit si voi de oamenii care isi fac operatii de micsorare a stomacului. Nu stiu cat sunt de eficiente, insa ideea e simpla. Cantitatile mari de mancare nu fac decat sa mareasca volumul stomacului. Si noi suntem principalii responsabili de acest lucru, pentru ca noi il servim. Stomacul e ca un muschi elastic, asa ca mare atentie! Esti invatat sa ciugulesti, esti fericit! Esti invatat sa te asezi la masa si mananci 3 feluri de mancare, ca la nunta si desert, e cam dificil procesul de dezvatare. Cu cat mananci mai mult, cu atat se va invata stomacul cu mai mult si va cere.

  1. Miscarea de dupa masa de seara este sfanta

Personal, nu cred in lipsa mesei de seara. Sunt oameni care dupa ora 18.00 nu mai pun nimic in gura. La mine a functionat masa de seara, in jur de ora 20.00, dar o masa usoara – o salata, sau o friptura slaba cu salata, sau ceva lactate. Insa nu fructe sau deserturi sau sandvisuri. Iar daca am mancat mai mult, am iesit la o plimbare. Sau am facut altceva, nu m-am dus la culcare imediat. I-am dat timp stomacului sa proceseze.

  1. Rontaitul continuu, fara sa lasam pauze stomacului si pancreasului, e gresit

Trebuie sa fie si reguli, ca nu se poate chiar fara. Si regulile unei alimentatii optime zic ca este ok sa mancam 3 mese principale (7.00, 14.00 si 20.00 – cu mici variatii, in functie de programul fiecaruia) si 2 gustari (11.00 si 17.00). In rest, e bine sa evitam tentatiile. Am citit ca impusul pe care creierul il primeste din partea stomacului este acelasi in cazul foamei si al setei. De aceea, cand ne incearca o prima asa zisa senzatie de foame e bine sa bem intai niste apa. Poate despre sete era vorba, de fapt. 🙂

  1. Pastilele si ceaiurile de slabit ne pot face foarte rau

Nu mai credeti in minuni de genul acesta! Nu exista! Ba, mai mult, puteti sa va agravati diferite alte afectiuni stiute si nestiute, pe care sa le tratati ulterior ani intregi. Au fost multe cazuri mediatizate pe aceasta tema. Un simplu search pe google vi le va revela.

  1. Consulta medicul

Orice demers de slabit e bine sa aiba inainte o discutie cu medicul de familie, nutritionist, cardiolog, diabetolog. NU va impuneti singuri restrictii, nu faceti orice forma de miscare si in orice doza. Totul se hotaraste cu analizele in fata si cu istoricul medical complet. E vorba despre o schimbare mare si trebuie facuta pas cu pas, in cunostinta de cauza.

  1. Foamea, in anumite momente, poate fi de ajutor, dar pe termen scurt

Sunt medici nutritionisti care spun ca nu e nimic rau ca in anumite momente sa ai senzatia de foame. Mai ales daca in zilele anterioare ai facut ceva excese. Doar ca nu pe termen lung, pentru ca transmitem un mesaj gresit corpului care ulterior va capitaliza si putinul pe care i-l dai.

  1. Fructele trebuie consumate cu moderatie

Fructele sunt gustari, nu se consuma cu kilogramele. 1-2 caise, 1-2 piersici, un pumn de cirese, o felie de pepene. E valabil si pentru dieta copiilor.

  1. Asculta-ti corpul

Am povestit si aici https://www.florinabadea.ro/ce-am-mancat-in-sarcina/ despre cat de bine ne face sa fim atenti la corp si semnalele pe care acesta ni le transmite. Daca astazi nu poftesti carne, de ce sa mananci? Doar pentru ca recomandarile OMS sunt de cateva sute de grame pe zi? Nu, multumesc! Azi voi manca salata de rosii cu branza la pranz.

  1. Fara combinatii de alimente

Nu paine cu cartofi si carne. Se digera foarte greu, timp indelungat, ne balonam si apare imediat senzatia de disconfort. E doar un exemplu, dintre cele mai banale. In general, cu cat combinam mai putin alimentele, cu atat digestia e mai buna si ne simtim mai ok.

  1. Legumele proaspete – prietenele noastre

Vara si toamna este o simfonie de culori si mirosuri de legume in piete! Avem ocazia cam 6 luni pe an sa ne bucuram de ea. Jumatate din frigiderul nostru este plin doar cu legume vara. Sau chiar mai mult. Bucurie mare pentru stomac si creier!

  1. Eliminarea definitiva a unor alimente din casa

Ca sa nu fim tentati sa apelam la ele, e mai bine sa nu le avem: sucuri, zahar, dulciuri ambalate, chips-uri si alte asemenea, chiar paine (un subiect pe care imi propun sa il tratez pe larg in viitor).

  1. Odihna suficienta

Lipsa somnului duce la probleme grave de sanatate si favorizeaza obezitatea.

  1. Hidratare optima

Apa este sfanta, cum zic eu. Nu are cum sa ne faca rau. Poate in cantitati prea mari, daca ajungem sa ne intoxicam cu ea. In rest, e bine sa fie la indemana mereu – acasa, la birou, in masina, in geanta, in portbagaj, peste tot. Sa nu simtit senzatia de sete, pentru ca deja inseamna ca procesul de deshidratare a inceput. Eu zic ca e important sa ne simtim noi bine, nu sa bem 3-4 litri, caci masa noastra corporala difera, nu e o recomandare valabila pentru noi toti.

  1. Gustari sanatoase

Nu covrigi, sticks sau biscuiti. Oricat ar fi ei de digestivi sau plini de energie. Fructe proaspete sau deshidratate sau seminte uscate, fara zahar sau sare adaugate. Am scris aici despre consumul acestora: https://www.florinabadea.ro/mic-ghid-de-consum-al-semintelor-si-fructelor-oleaginoase/.
Morcovi feliute, ardei barcute sau orice altceva preparat in casa.

  1. Gatit acasa

Gatitul si mancatul acasa au multiple beneficii: siguranta prospetimii alimentelor folosite. Sare mai putina. Timp de calitate in familie. Mai ieftin si mai gustos, dupa pofta inimii.

  1. Masa in oras – feluri de mancare cat mai simple

Cateodata insa ne e dor sa mai iesim si in oras la masa. Si suntem tentati sa mancam tot felul de preparate cu nume sonore sau imposibil de pronuntat, ale caror ingrediente ne scapa cu totul. Simplu si sigur insa e sa apelam la ceva preparat pe loc – o salata cu o friptura sau alte asemenea, asupra carora sa nu pice nicio indoiala.

  1. Cumparaturi in avans pe toata saptamana, planificarea meniului si a gustarilor

Organizarea si disciplina ne va salva mereu, in tot ceea ce facem. Cu frigiderul gol vom fi tentati sa dam fuga la colt de bloc sa cumparam alimente ambalate sau semipreparate. Pierdem echilibrul intre consumul de legume, fructe, lactate si branzeturi. Pe cata vreme, atunci cand le avem pe toate pe lista o data si pe blat in bucatarie, organizarea si evidenta lor e mult mai usoara.

  1. Motivatia – foarte importanta

De ce vrem sa fim in forma, sa slabim, sa aratam bine? Pentru ca asa ne va placea mai mult partenerul, pentru ca vrem sa fim exemplu pentru copiii nostri, pentru ca vrem o viata sanatoasa si cat mai indelungata, de care sa ne bucuram fara doctori si medicamente? E important sa ne stabilim fiecare ce motivatie avem. In clipele de renuntare, pentru ca vor fi si din acestea, daca ne amintim motivatia, avem sanse mai mari sa ne redresam. Fara motivatie insa, niciun plan pe termen lung nu poate fi dus pana la capat.

  1. Mancatul tihnit si constient

Timpul alocat mesei e important, la fel modul cum mestecam mancarea, la ce ne gandim, ce ambianta avem si cata bucurie in suflet. E nevoie de timp ca informatia sa ajunga la creier, dupa ce mestecam, ca sa apara mai repede senzatia de satietate. Cu alte cuvinte, mestecand repede si pe graba, vom manca mai mult pana isi va da stomacul seama, care va incepe apoi sa geama sub greutatea primita.

  1. Armonia pe toate palierele vietii

Se stie ca mancatul mult si problemele de greutate in general ascund si unele suferinte sufletesti – constiente sau nu. Ne alinam cu mancare, chiar daca senzatia de bine este doar pentru moment. De aceea, rezolvarea fara amanari a problemelor de zi cu zi inainte de a ajunge la frigider, e o solutie foarte buna. E greu de atins armonia zilnica, adevarat. Dar merita sa ne intrebam de fiecare data cand sesizam ca mancam mult – de ce o facem, ne e foame cu adevarat sau alta este problema?

  1. Aminteste-ti ce ai mancat intr-o zi

Daca la final de zi ne putem aminti cu usurinta ce am mancat, inseamna ca e ok. Dar daca incepem sa enumeram o lista nesfarsita de alimente..ar trebui sa ne dea de gandit. Poate o agenda ar fi utila – un mic carnetel in care sa ne notam exact ce mancam la fiecare masa. Pentru inceput, pana ne formam deprinderea de a tine minte exact ce mancam.

  1. Alimente care dau energie – sa fie consumate in prima parte a zilei

Painea, ouale, cerealele.

  1. Cartofii, pastele si orezul – 1 data sau de 2 ori pe saptamana

E bine sa nu facem abuz de ele. Si in niciun caz combinate cu paine. La fel, daca e nevoie, poate fi tinuta o lista a consumului acestora.

  1. Postul – de practicat periodic, dupa putinta si vointa

Daca vreti si puteti, perioadele de post pot deveni adevarate perioade de purificare. Insa nu numai alimentara, ci si spirituala: fara ganduri negative, fara excitanti nervosi (cafea, ceaiuri negre etc), fara divergente multe la birou sau in familie. Adevarate perioade de curatire cu totul..

  1. Fara depozite de alimente ”interzise” in casa

Cum ziceam, cand deschideti dulapurile sau frigiderul, sa fie doar alimente sanatoase. E o optiune minunata si pentru parintii care au adolescenti in casa, tentati sa manance orice, mai ales in perioade de examene. Sa le lasam la indemana gustari sanatoase, facute in casa! Un indicator legat de cat de multe sau putine alimente ambalate consumam este chiar cosul de gunoi la final de zi – daca e plin de pungi, pungute, pungulite, e clar ca nu a fost o zi prea sanatoasa din punct de vedere alimentar.

  1. Un ajutor este binevenit – un health coach si un medic nutritionist

Sfatul medicului nutritionist este nepretuit. Cu el vei vorbi de alimente, cantitati, combinatii, exceptii, valori nutritive, calorii etc. Tot ce ti se potriveste din punct de vedere medical. Cu un health coach insa vei lucra la motivatie, pentru descoperi ce te anima sa faci schimbari si ce te poate mentine acolo. In fata lui iti vei lua diferite angajamente si vei avea un partener alaturi de care vei merge pe drumul schimbarii. E mult mai usor!

  1. Varstele alimentatiei

Probabil ati remarcat si voi ca nicio varsta nu seamana cu alta. Altfel spus, ce mancam la 20 de ani se digera mai repede si nu acumulam depozite, in timp ce aceleasi alimente consumate la 30 sau la 40 de ani incep sa ne cauzeze disconfort, reactii alergice sau sa devina imposibil de consumat. Indemnul este acelasi: atentie la ce semnale ne trimite corpul, caci el nu greseste niciodata!
La final, doar 3 cuvinte cheie mai am:

  • Echilibru
  • Cumpatare
  • Armonie

Cea mai buna cura de slabire!
Sa ne fie de folos!
Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.