InghetataAzi a fost a doua zi de toamna in plina vara. Conform intelegerii pe care o avem acasa cu pitica, daca vine toamna, inghetata e pusa pe asteptare, pana la vremuri mai calde, cu exceptia petrecerilor aniversare. Noroc ca azi am avut un pic de vreme sa citesc si comunicatul primit de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), care vorbeste despre un studiu privind calitatea inghetatei industriale. Adica cea pe care o mancam noi veseli in fiecare vara, fara sa ne uitam pe eticheta sau uitandu-ne, dar fara sa pricepem mare lucru.

Sa va zic ca m-am ingrozit si am facut legamant aproape scris ca nu mai mananc inghetata din comert? Da, stiu ca tot ce e din comert nu are cum sa fie sanatos 100%, dar se poate sa aflu asa ceva, dupa ani de zile in care ni s-a tot zis ca inghetata e cel mai sanatos desert??!!

Incep cu concluzia celor de la APC, care mi se pare ca ne spune direct si fara ocolisuri cum sta treaba in materie de sanatate in ceea ce priveste consumul de inghetata la noi in tara:

„Inghetata industriala a ajuns sa fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahar adaugat si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si zahar adaugat, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 – 60 de grame.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

”In concluzie, inghetata industriala fiind un produs cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumata de catre persoanele obeze, supraponderale, cu intolerante alimentare, diabet si boli cardiovasculare.”

Pai care va sa zica, nu ar trebui consumata mai de nimeni la noi in tara – avand in vedere ca suntem in top la bolile cardovasculare si ca diabetul a ajuns la cote alarmante, iar studiile privind obezitatea nu arata nici ele prea roz, mai ales obezitatea infantila. Prin urmare, cred sincer ca ar trebui de-a dreptul interzisa inghetata pentru toata lumea, date fiind informatiile in posesia carora am intrat azi.

Stiu ca ne-am saturat de discutiile interminabile legate de E-urile din alimentatie, dar daca cititi despre cele existente in inghetata, parca sunt prea multe totusi pentru un produs atat de indragit si aparent inofensiv, in comparatie cu alte alimente. Mai mult decat atat, pe lista sunt o multime de E-uri care pot provoca alergii. Si mare parte din ele nu sunt recomandate pentru consumul copiilor. 🙁

”Dintre aditivii alimentari identificati in sortimentele de inghetata analizate, urmatorii aditivi sunt suspecti de aparitia unor probleme de sanatate, astfel:

  • E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
  • E 150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.
  • E 162 – betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitrati si astfel produsele ce il contin trebuie evitate de copii.
  • E 171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E 171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemul imunitar a suferit modificari (negative) in urma administrarii de  E 171. Dioxidul de titan sau E 171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
  • E 202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
  • E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
  • E 322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.
  • E 330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
  • E 401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.
  • E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
  • E 410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
  • E 412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
  • E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
  • E 417 – guma tara, stabilizator. Poate provoca alergii.
  • E 440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.
  • E 442 – fosfatide de amoniu, emulgator. Nu se cunosc reactii adverse.
  • E 460 – guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.
  • E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

Situatia nu sta mai bine nici in ceea ce priveste grasimile, acisii grasi saturati sau carbohidratii. Inghetatele analizate prezinta valori mari la toti acesti indicatori:

  • grasimile, la unele produse, ajung pana la 26 grame din 100 grame produs;
  • acizii grasi saturati, la unele produse, ajung pana la 19 grame din 100 grame produs. American Heart Association recomanda numai 16 grame de acizi grasi saturati pe zi si numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat; dupa cum se observa se depaseste nivelul recomandat numai daca intr-o singura zi se consuma doar inghetata;
  • carbohidratii ating la unele produse nivelul de 48 grame din 100 grame produs, in timp ce zaharul adaugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decat contine 100 ml de bautura racoritoare pe baza de cola!!!! Ceee?!!

In comparatie cu toate acestea, importanta sugestiei de consum pare ceva hilar: ”Mai lasa-ma 5 minute, apoi ma poti savura!”. ”Nerespectarea acestei sugestii de consum poate duce la deteriorarea smaltului dentar si la aparitia cariilor dentare. In situatia in care inghetata se consuma cu inghitituri mari, exista riscul inflamarii amigdalelor. Inghetata se consuma cu lingurita, in portii mici, care trebuie tinute in gura pana se topesc, numai in felul acesta putem savura aroma unei inghetate. Daca se serveste foarte rece, exista riscul instalarii vasoconstrictiei, adica are loc o micsorare a diametrului vaselor sangvine si, implicit, reducerea afluxului de sange catre organele corpului, fapt ce poate provoca dureri de cap, ameteli si tulburari de vedere. Inghetata nu se serveste pe strada, deoarece exista riscul contaminarii produsului cu particule de praf toxic.”

Asadar, plini de aditivi, cu un continut nutritional exploziv, copiii nu ar trebui sa se atinga de ea, contraindicatii pentru adulti cat cuprinde; in fapt pentru cine e produsa aceasta inghetata? Si cine ar trebui sa se sesizeze la aceste concluzii, cine sa fie penalizat, cum sta treaba in UE si ce facem asa incat sa readucem unul dintre cele mai indragite produse ale verii in locul care i se cuvine, dar dintr-o postura etica si sanatoasa?