Categorii
Sănătate și wellbeing

Cele mai mari temeri ale parintilor legate de sanatatea copiilor

Am mai scris despre fricile mele in primii ani de experienta cu primul copil aici. Astazi insa va propun sa vorbim despre frici cand vine vorba de boala si de tratamente, caci sunt o parte importanta din viata noastra de parinti. Marturisesc ca nimic din ce boli am trait impreuna cu ea pana acum, nu ma sperie la fel de tare ca febra. Inca de cand era mica, febra ma inspaimanta cel mai tare. Desi stiu ca nu este o boala, ci un raspuns natural al organismului la o infectie. Cu toate acestea, intotdeauna sunt speriata, pana reusim sa o tinem sub control. Pe voi ce va sperie cel mai tare cand vine vorba de sanatatea copiilor vostri? Iata ce spun specialistii si studiile.

Stiati ca:

Cele mai frecvente probleme de sanatate in rândul juniorilor (7-12 ani) sunt raceala si gripa, arata un studiu Ivox, realizat la solicitarea Societatii Nationale de Medicina Familiei, care a avut drept scop investigarea principalelor dificultati cu care se confrunta parintii in timpul episoadelor de boala ale copiilor. Principalele temeri ale parintilor, atunci cand copilul se confrunta cu infectii respiratorii, sunt episoadele de febra (52%) si riscul de complicatii, precum pneumonia (44%). Febra, desi un raspuns natural al organismului la o infectie, din cauza starii generale proaste, a lipsei apetentei asociate, determina ingrijorarea majora a parintilor si trebuie combatuta eficient cu un medicament administrat in doza corecta. (deci ma bucur ca nu sunt singura atat de speriata de febra)

7 din 10 parinti merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru, in cazul in care acesta trece printr-un un episod de boala. Aproape o cincime dintre parinti (17%) le administreaza copiilor medicamente deja „testate”, care au functionat si in alte episoade de boala si doar un parinte din zece incearca, pe cat posibil, sa isi lase copilul sa depaseasca episodul de boala, fara medicamente, preferând sa ii administreze tratament, doar daca boala pare sa se inrautateasca, mai arata studiul citat.

Atentie la riscul de dozare inadecvata vârstei, in cazul copiilor mai mari

Atunci când vine vorba de tratament, o proportie majoritara de parinti (94%) alege medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10% dintre acestia, conteaza ca medicamentele respective sa fie si o marca de incredere. Cea mai mare dificultate este insa alegerea unor analgezice si antipiretice destinate copiilor mai mari, tintite pe nevoile si greutatea acestora. Aproximativ jumatate (45%) dintre parinti sustin ca nu exista o varietate larga de medicamente analgezice si antipiretice special destinate copiilor mari, peste 7 ani. Astfel, 20% dintre acestia se vad nevoiti sa le administreze copiilor analgezice si antipiretice pentru o categorie mai mica de vârsta. Dozarea corecta a medicamentului este insa extrem de importanta, sustin medicii.

Dr. Ileana Efrim, medic de familie: „Intr-adevar, categoria copiilor peste 7 ani este mai speciala, in sensul ca ei nu mai sunt nici copii mici, dar nici adulti. In plus, este o perioada de crestere, in care nevoile se schimba rapid. Din nefericire, copiii mari ajung sa fie tratati cu medicamente analgezice si antipiretice pentru adulti sau pentru o categorie de varsta mai mica, nepotrivite pentru nevoile si greutatea lor. Jumatate dintre parintii participanti la acest studiu au declarat ca le este usor sa aleaga, insa atentie la dozare, pentru ca daca le administreaza copiilor un produs cu care sunt obisnuiti la vârstele anterioare, riscul este de subdozare. Deci, preparatele gata dozate special destinate acestei categorii de vârsta ar trebui sa fie preferate de parinti”.

Preparatele gata dozate sunt mai sigure si mai usor de administrat inclusiv in cazul copiilor care isi administreaza singuri medicamentele – copii care raman singuri acasa, care isi iau tratamentul la scoala, in tabara etc. – sau care stau cu bone, bunici. Preparatele gata dozate au avantajul ca nu necesita ajustare permanenta si se poate reconstitui administrarea pe o zi in caz de suspiciune ca tratamentul a fost subdozat sau supradozat”.

Medicamentele greu de inghitit sunt principala problema a copiilor mai mari

Pe langa faptul ca doza nu este, de cele mai multe ori, potrivita categoriei de varsta, de asemenea toleranta copiilor la administrarea medicamentelor reprezinta o problema pentru aproximativ 60% dintre parinti. O treime dintre acestia sustin ca singura conditie cu care copiii lor accepta medicamentele este ca acestea sa aiba un gust placut, iar 15% spun ca le accepta doar daca sunt usor de inghitit. 15% dintre parinti sustin ca isi conving foarte greu copiii sa accepte orice fel de medicament.

Astfel, 7 din 10 copiii ar prefera ca medicamentele sa fie usor de inghitit, iar 6 din 10 ar aprecia ca acestea sa aiba un gust placut, sustin parintii respondenti. De asemenea, 11% prefera ca medicamentele sa aiba o culoare placuta.

Dr. Ileana Efrim explica: „La 7-12 ani, copiii au deja multe obiceiuri si gusturi formate, pot sa refuze pe criterii clare un produs medicamentos, de aceea, eforturile in conceperea formei de administrare si a caracteristicilor organoleptice (miros, gust, aspect etc.) sunt importante. La aceasta varsta, ei pot sa respinga siropurile, pentru ca se percep deja „mari” si „apti” de gesturi noi si curajoase, au tendinta de a se compara cu adultii si de a copia atitudini de adulti, deci si tratamentele pentru aceasta categorie de varsta ar trebui sa raspunda tendintelor si cerintelor pacientilor”.

Boala „strica” pofta de joaca

Episoadele de boala au un impact semnificativ asupra starii de spirit si comportamentului in colectivitate al copiilor. Peste jumatate dintre acestia (55%) nu mai au energie si pofta de joaca, iar 32% dintre copii au o stare generala atat de proasta, care nu le mai permite sa isi desfasoare nicio activitate. Pe langa tratament antipiretic si analgezic, parintii incearca sa le aline suferinta copiiilor petrecand mai mult timp cu ei (58%), preparandu-le felul de mancare preferat (32%), iar 39% dintre parinti ii incurajeaza sa se odihneasca mai mult atunci când sunt bolnavi.

„Este evident ca un copil febril este un copil care sufera, deci nu isi poate indeplini activitatile de rutina. De aceea, combaterea febrei la timp si cu dozele recomandate este un deziderat. Astfel, se reduce perioada de stare generala modificata si readuce zambetul copilului. Febra prelungita, chiar si la valori mici-moderate este o provocare pentru organismul copilului, deci ea nu trebuie prelungita inutil sau tratata suboptimal, cu doza sub cea recomandata. Este ideal ca un copil bolnav sa se bucure de atentie sporita din partea parintilor sai, primul gest fiind administrarea unui preparat adaptat, sigur si eficace de combatere a febrei si hidratarea corespunzatoare. Antipireticele si analgezicele trebuie sa faca parte din minimul necesar de medicamente din casa/bagajul de vacanta”, spune medicul de familie Ileana Efrim.

Infografic Junior Final

Studiul „Care sunt temerile parintilor cu privire la copiii lor” a fost realizat pe platforma Ivox, la comanda Societatii Nationale de Medicina Familie, pe un esantion reprezentativ  de 471 de parinti cu copii intre 7 si 12 ai, din mediul urban, in perioada 11-18 iulie. Studiul are o marja de eroare de -+3%.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa infografic: Societatea Nationala de Medicina Familiei

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.