Categorii
Blog Food and nutrition

Cele mai periculoase alimente alergene pentru copii

Din pacate, numarul copiilor cu alergii alimentare a crescut in mod dramatic in ultimii ani. Eu am un copil alergic la grau, secara si albus de ou. Sper ca cel de-al doilea sa nu fie alergic, insa doar sper. In orice caz, va trebui ca viata in 4 la masa, in anii care urmeaza, sa fie adaptata restrictiilor alimentare prezente si sa urmarim posibile alergii care ar putea aparea la copila cea mica. Cei mici pot fi alergici la o mare varietate de alimente, insa se pare ca exista 8 alimente principale la care copiii pot fi alergici, conform Stanford University – School of Medicine. 

Cele 8 alimente principale pe care expertii Stanford le mentioneaza sunt urmatoarele:

  • alune
  • oleaginoase (nuci, castane dulci, migdale, fistic si caju)
  • lapte
  • oua
  • grau sau gluten (proteina care se gaseste in grau, orz, secara sau ovaz)
  • soia
  • peste (in special ton sau somon)
  • fructe de mare (creveti sau homar).

Un parinte poate transmite copilului predispozitia genetica pentru boli alergice!

De aceea, familiile care au copii alergici trebuie sa fie foarte atente la produsele ambalate pe care le cumpara, intrucat urme ale acestor alimente se pot gasi in multe produse diferite, precum ciocolata, paste, prajituri, condimente, mustar sau ketchup up. Iar cel mai intelept pentru ei este sa gateasca acasa pentru copii, mai ales in cazurile de intoleranta severa. Insa copiii cu alergii nu stau doar acasa. Ei merg la scoala sau la gradinita, au activitati extrascolare, merg la bunici sau in tabere si excursii. Asa ca viata lor sociala poate deveni extrem de limitata in conditiile in care reactiile alergice pe care multi dintre acesti copii le au pot ajung sa le ameninte viata. Orice iesire in afara casei care presupune si luarea mesei devine inspaimantatoare pentru copil, pentru parinti, pentru profesori sau pentru oricine isi petrece timpul cu un copil si il ingrijeste. Sunt copii care urmeaza medicatie specifica si situatii in care adultii trebuie sa stie cum sa rectioneze in caz de urgenta. NU este usor si nici simplu si nici de luat in ras.

De ce apar alergiile si cum ne dam seama daca un copil e alergic la un aliment

”Nu se stie de ce apar alergiile, dar ele pot sa apara oricand. Totusi, unele alergii sunt mai frecvent intalnite la copil (laptele de vaca, oul, graul si soia)” – spune dr. Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica.

”Semnele sugestive pentru alergie de tip imediat la alimente sunt aparitia la cateva minute dupa ingestie a urmatoarelor: mancarimi in gura/in gat, eruptii cutanate, tumefierea buzelor/limbii, varsaturi, dureri abdominale, diaree, tuse, senzatie de “nod in gat”, tuse, respiratie dificila, senzatie “de rau”. Bineinteles, nu toate acestea sunt prezente la fiecare caz.” – explica medicul.

Recomandarile medicilor pentru parintii copiilor alergici

”Sa evite alimentul incriminat si cele inrudite; sa ofere copilului doar alimente proaspete, facute in casa; sa nu manance cu copilul la restaurant; sa citeasca cu foarte mare atentie toate etichetele alimentelor oferite copilului (daca totusi consuma produse din comert). Sa aiba in casa si in geanta copilului cate o trusa de urgenta (adrenalina, antihistaminic, corticosteroid).” – spune medicul Alexis Virgil Cochino.

Viata sociala a unui copil cu alergii – implicatii psihologice

Din punct de vedere social, alergiile alimentare pot fi delicate, deoarece un copil care trebuie sa-si aduca propria mancare la o petrecere aniversara sau care nu poate sa participe la o tratatie scolara se poate simti exclus la aceste evenimente. Exista si posibilitatea ca acei copii cu alergii alimentare sa fie luati in ras de colegi sau prieteni, deoarece acestia ii percep diferiti din cauza restrictiilor alimentare pe care sunt nevoiti sa le respecte.

Ce e de facut? Fiti creativi si deschisi!

Un mod creativ in care parintii copiilor cu alergii alimentare ii pot ajuta pe cei mici sa nu se mai simta exclusi in grupul lor de prieteni este sa le prepare suficiente alimente sigure pe care copilul alergic sa le imparta cu prietenii fara alergii. In felul acesta, prietenii lui vor aprecia gustul minunat al preparatelor si vor vedea ca nu sunt cu nimic diferite de cele pe care le mananca ei, ba chiar pot fi mai gustoase.

De exemplu, ati putea sa trimiteti copilul la petrecerea de ziua nasterii, fie ca este la scoala sau acasa la alt copil, cu prajituri fara gluten facute in casa. Copilul vostru alergic se va simti minunat, va simti ca aduce ceva special, care il include in grup si nu il exclude din distractie.

Alte precautii 

Sa clarificati cu bunicii aceasta situatie si riscurile ei

Bunicii copiilor, desi bine intentionati, e posibil sa nu inteleaga pe deplin gravitatea unei alergii alimentare. Pentru ca nu au trait-o, nu era pe vremea lor. Asa ca e posibil sa aveti de lucru cu ei, care pot crede ca nu e asa de grav daca cel mic ia cate o imbucatura de x aliment, din cand in cand. Faceti o lista de instructiuni pentru bunici, cu explicatia pentru fiecare – ce se poate intampla rau daca va gusta cutare sau cutare aliment.

Sa vorbiti la scoala sau la gradinita cu profesorii

Copiii petrec mult timp la scoala si la gradinita. Si sunt totusi copii, care e posibil sa nu isi dea seama cat de grav este daca sunt imbiati de colegi cu un aliment sau altul. Cadrele didactice trebuie sa fie informate despre cat de grava este alergia copilului, la ce se poate declansa si ce sa faca in cazul in care se intampla totusi. La gradinita, in functie de tipul alergiei, puteti opta sa ii duceti de acasa mancare sau sa nu ramana la masa, daca programul va permite.

Parintii copiilor cu care sunteti prieteni sa cunoasca ce are voie si ce nu sa manance copilul vostru alergic

Copilul ar trebui sa fie in siguranta printre prieteni, doar ca, de multe ori, situatiile pot semana cu cele intalnite in casa bunicilor. Acelasi training trebuie tinut si aici.

In perioada cand alaptati consultati medicul in legatura cu aceste alimente alergene

Parerile medicilor sunt impartite – in perioada alaptarii putem manca orice versus atentie la alimentele alergene! Vorbiti cu medicul vostru in acest sens.

Ca o concluzie

Fiecare familie va gasi o modalitate diferita ca sa-si adapteze copilul la alergia alimentara de care sufera. Cheia este la parinti, sa menta mesele cat mai putin stresante posibil si discutiile legate de alergie cat mai putin stresante. Ca toti copiii, copiii nostri alergici trebuie sa stie ca alimentele sunt o parte minunata a vietii si trebuie sa fie numai un pic mai grijulii cu lucrurile pe care le mananca.

Sa ne fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!

Experienta noastra cu alergiile, in detaliu: aici.

Despre produse fara gluten pe care le apreciem mult, initiativa 100% romaneasca, cu ingrediente sanatoase: aici.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Disclaimer: Acest material nu are intentia de a diagnostica, trata sau vindeca vreo afectiune. Toate problemele de sanatate pe care le aveti necesita indrumare medicala de specialitate. Materialul de fata este opinia mea personala, bazata pe experienta si pe documentarea mea. Am precizat mai sus sursele de informare. Pentru orice decizie pe care o luati in legatura cu sanatatea voastra, adresati-va medicului vostru!

Un răspuns la “Cele mai periculoase alimente alergene pentru copii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.