Voi v-ati gandit vreodata ca e important nu numai ce mancam, ci si in ce gatim ceea ce mancam? Cum alegeti oalele in care preparati mancarea acasa: dupa brand, dupa experienta mamelor voastre, dupa format, dupa volum, dupa culori? Printre criteriile inerente pe care le aveti, v-ati propus vreodata sa alegeti oalele si dupa cat de sanatos este sa gatiti in ele? Toti am incercat de-a lungul timpului diverse oale pentru gatit atat in cuptor, cat si pe aragaz. Am folosit ce a fost la moda si ceea ce era promovat mai intens de catre producatori sau retalieri, fara sa ne gandim ca aceste vase afecteaza si calitatea preparatelor si ca, din cauza materialelor din care sunt facute, e posibil sa facem transfer de chimicale in mancarea pregatita. Stiati ca vasele din teflon sau cele emailate pot afecta sanatatea noastra si a copiilor nostri?

Nici eu nu am stiut multa vreme si nici nu m-a preocupat, mi se parea o prostie si o exagerare din partea mea sa imi pun si problema oalelor. Pana am inceput acum cativa ani sa citesc in presa internationala despre acest subiect si m-am cam panicat. Dupa care, in cartile Ligiei Pop am gasit explicatii detaliate pe tema aceasta, pe care m-am gandit sa vi le impartasesc si voua. Cele cateva idei pe tema de astazi sunt din cartea ei ”Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, aparuta la Editura Curtea Veche. Pentru cei care nu stiu, Ligia Pop este un nume recunoscut in domeniul alimentatiei raw food in Romania, dar si pe plan international. Este consultant in nutritie raw si maestru bucatar in alimentatia vegana fara foc, autoare a numeroase carti. Eu nu sunt (raw) vegana, dar pentru ca mancam acasa multe legume, fructe crude, oleaginoase si seminte, ma inspira ideile ei. Plus ca e foarte interesant sa citesti cata grija are un astfel de om de familia lui si de sine insasi, grija pentru tot ceea ce aduce pe masa din bucatarie, pentru modul cum gateste, pentru cum se ingrijeste si cu ce produse. Altfel spus, cum si-a creat un mediu cat se poate de sanatos care o inconjoara si cum isi urmeaza principiile, in ciuda probabil a prejudecatilor celor din jur. Cu adevarat interesant si de admirat, pot spune!

Cat priveste oalele in care gatim, principalele idei pe care le-am retinut din cartea ei sunt urmatoarele:

  • Folositi oale de pamant neemailate, din ceramica sau de sticla. De ce? Pentru ca acel email contine plumb care se transfera in mancare. Stim cu totii ca plumbul este toxic pentru organism.

Vasele acestea pastreaza mai mult calitatea legumelor, iar preparatele obtinute in aceste tipuri de vase au un gust mult mai bun decat ce gatim noi in oalele cu care ne-am obisnuit.

  • Daca aveti posibilitatea, cumparati-va un slow cooker, care gateste la temperaturi scazute, pe o perioada mai lunga de timp, insa fara sa consume mult curent. Mancarurile vor avea un gust delicios, ca si cum ar fi fost gatite in cuptorul cu lemne.
  • Cele mai bune vase pentru gatit ar fi vasele de fonta fara smalt sau bare-cast iron. Sunt niste vase ideale pentru gatit pentru ca nu intoxica mancarea. Daca sunt ingrijite cum trebuie rezista foarte bine in timp, tin chiar o viata. 🙂 O recomandare ar fi magazinproduse-fonta.ro, unde am inteles ca se fac si la comanda.
  • Atentie la vasele de inox sau stainless steel. Ele trebuie sa fie neaparat de calitate, nu cumparati de oriunde. Aceeasi poveste: daca sunt de calitate proasta, ele permit nichelului si cromului sa se amestece cu mancarea, fapt ceea ce duce in timp la necazuri cu sanatatea. Se pare ca cel mai bun inox este 316 Ti, care are 18% crom si 10% nichel, iar aceste vase sunt singurele de inox din lume care nu elimina in mancarea gatita chimicale.
  • Vasele din lut/ceramica traditionala – smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmiu. La cele traditionale ceramice culorile nu rezista si nu sunt atat de intense fara existenta plumbului in vopseluri. Optati pentru vasele fara smalt!
  • Vasele din sticla – stiati ca la fabricarea lor se foloseste plumb? Ingredientele acide precum rosiile, sosul de rosii, otetul sau portocalele fac ca o cantitate mai mare de plumb sa se scurga in mancare, fata de alimentele neacide.
  • Oalele din cupru se corodeaza si, in timp, devin toxice si ele.
  • Oalele si tigaile din teflon – la prima urma de zgariere sau crapare pot fi aruncate fara mustari de constiinta. Invelisul de teflon este un material sintetic numit politetrafluoretilena (PTFE), care la temperaturi mari poate elibera gaze cancerigene. Stratul protector se poate ”manca” foarte repede si alte chimicale, aflate dedesubt, se elibereaza in mancare.
  • Tigaile si oalele cu invelis ceramic – stratul acoperitor al acestora este facut dintr-un polimer sintetic. Acest ”invelis” se poate toci foarte repede, nu dureaza nici macar un an. De sub el se pot elibera alte metale toxice direct in mancare.
  • Oalele de aluminiu. Ele au un strat protector care previne potentiala intoxicare cu metalul, insa acesta se uzeaza rapid. Aluminiul se poate acumula in creier, oase, piele, plamani etc. Si poate cauza disfunctii musculare si pierderi de memorie.

Atentie si la folia de aluminiu, care are aceleasi efecte!

Se pare ca sunt tari unde vanzarea vaselor de aluminiu este interzisa: Germania, Franta, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, Ungaria, Brazilia.

  • Vasele de plastic pentru cuptorul cu microunde si pentru pastrarea alimentelor in frigider, precum si folia alimentara din plastic. Stim cu totii ca plasticul inseamna o multime de chimicale, care ne pot dezechilibra sistemul endocrin si tiroida. Ar fi util sa alegeti vasele de sticla cu capac pentru pastrarea mancarii in frigider, chiar daca au plumb in compozitie. Acesta se elibereaza doar la temperatura ridicata din cuptor, nu la cea scazuta din frigider.

La final, un ultim sfat pretios: folositi cat mai rar cuptorul cu microunde si, treptat, renuntati la el! Am citit ce s-a scris pe aceasta si tema si am aflat ca nu s-a demonstrat ca utilizarea lui ar produce in mod direct probleme de sanatate, insa indirect, ceea ce face este ca microundele distrug proprietatile mancarii si altereaza calitatea acesteia. Altfel spus, degeaba gatiti in vase sanatoase mancare bio, daca incalziti apoi intr-un astfel de cuptor mancarea!

Asadar, eu am terminat-o si cu foliile – de aluminiu si de plastic si urmaresc acum sa vad compozitia si a celei de hartie de copt. De ce? Pentru ca in procesul de productie, la majoritatea tipurilor de hartie de copt se foloseste clor, iar la unele chiar si crom, un metal greu ce poate lasa elemente toxice la incinerare. Voi cauta hartie de copt ecologica si revin cu informatii in acest sens.

Sa va fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici