Categorii
Parenting

Cum arata cea mai buna mama

Multe lucruri s-au spus de-a lungul vremii despre mame si s-au conturat diferite modele, iar femeile care se abateau de la model aveau de suferit judecata celor din jur. In zilele noastre cea mai buna mama este cea care naste natural, care alapteaza cat de mult poate, care sta in concediu de crestere a piscotelului 2 ani, care le gateste singura copiilor, doarme doar cu ei, care se lasa intotdeauna pe ea si nevoile ei pe ultimul loc, care spala si calca singura, careia nu ii lipseste din casa nimic atunci cand are nevoie si care are cea mai curata si ordonata casa din lume, fara sa o ajute nimeni. A, si am uitat, care are si copii cuminti. Cum, nu stiati ca nu sunteti cele mai bune mame daca nu va incadrati in acest profil?
Ei bine, da. Deschideti TV-ul mai des, intrati mai des pe forumuri sau pe grupuri de discutie, ascultati povesti la birou sau fiti cu urechile mult mai deschise la ceea ce va spun mamele si soacrele voastre. Cateodata, poate e bine sa fiti mai atente si la prietenii vostri, pentru ca si judecata lor e foarte aspra. Oricine se abate de la profilul mamei perfecte de mai sus are de suferit. Daca ati zis cumva ca dormiti noaptea, inseamna ca cel mic doarme si deci il hraniti cu lapte praf. Daca mergeti la birou mai devreme de 2 ani inseamna ca va ganditi la cariera si nu sunteti o mama buna deloc. Daca ati iesit in oras seara vreodata in viata voastra de mama cu copil mic, fie ca va permiteti aceasta aroganta alaturi de sot/tatal copiilor vostri, fie ca alaturi de prietene pentru care dorul v-a sfasiat efectiv in ultimii ani, nu sunteti mame bune deloc. Daca postati imagini de la sala de sport sau de la salonul de masaj, veti primi mesaje de mustrare care va intreaba cu cine l-ati lasat pe cel mic si daca mai alaptati. Din nou, va trebui sa va simtiti vinovate si intrebarea va incolti in mintea voastra vinovata: ”Oare chiar sunt o mama buna daca am facut asta?”. Daca ati plecat fie si 2 zile de acasa in vacanta cu partenerul vostru, sigur se va gasi cineva care sa va conteste calitatea de mama si sa va intrebe fatis: ”Dar cum poti face asa ceva?”. Daca cititi altceva decat carti de parenting si pareti ca va preocupa orice altceva, vor fi sprancene ridicate deindata – o mama trebuie sa fie mama, nu are voie sa viseze la alte lucruri, mai ales daca are un copil mic. Daca aratati ingrijit, machiate si frumos imbracate, cineva va intreba daca sunt bine copiii – insinuare clara ca nu va preocupati destul de ei si pierdeti timpul in oglinda sau prin magazine dupa rochii, in timp ce ei sufera acasa. Iar machiajul, o, acesta e interpretat de cele mai multe ori ca un semn al starii de bine si al odihnei, infamie pentru o femeie care are de crescut copii acasa. Chiar daca el ascunde cearcane pana la brau si chiar daca numai noi stim cate cafele am baut ca sa ne putem compune o fata umana in public, dupa nopti nedormite si agitatie continua acasa.
O, da, toti cei din jur se simt datori sa le judece pe mame, fie ca au, fie ca nu au copii. Fiecare si-a proiectat o imagine despre cum trebuie sa arate o mama, ea nu trebuie sa fie femeie, trebuie sa fie doar mama. Si nu oricum, perfecta. Sa nu se abata din tiparul mamei perfecte de mai sus. Adevarul insa este ca mare parte din casele unde sunt copii sunt intr-o vesnica dezordine si stare de agitatie, ca mamele ar da orice pentru o cana de cafea cu prietenele de care le e un dor nebun, ca sunt si mame care, desi alapteaza, dau copiilor cate un biberon de lapte praf seara la culcare, ca sunt femei care nu pot naste natural sau care sunt infricosate de idee si de povestile de groaza auzite, ca sunt putine dintre noi care reusesc sa stea 2 ani incheiati acasa cu cel mic, nu pentru ca ar fi carieriste, ci pentru ca efectiv au nevoie de bani sau ca sunt obligate sa se intoarca la birou ca sa nu isi piarda jobul. Sunt femei pe care barbatii nu le inteleg si care se poarta precum copiii, cersind atentie sub toate formele si protestand impotriva bebelusilor in acelasi pat sau in aceeasi camera cu ei. Ca sa nu mai vorbim de femeile care isi pierd partenerii pentru ca acestia se simt neglijati de ele, in favoarea copiilor pe care i-au facut impreuna. Adevarul este ca nu ai cum sa ingrijesti copiii si sa si faci mancare, sa speli sau sa calci, decat daca cei mici sunt lasati oleaca la TV sau nesupravegheati la ei in tarc sau in camera – pentru ca pur si simplu nu te poti multiplica. Si, odata ce mama nu le poate oferi timp de calitate, pentru ca nu ii permite situatia, copiii nu au cum sa fie ”cuminti”. Copiii vor atentie si cine sta cu ei trebuie sa se ocupe doar de ei. Adevarul este ca, de cele mai multe ori, mamele stau nemancate o zi intreaga, pentru ca nu au timp sa manance, sarind de la un copil la altul sau de la o activitate la alta. Iar cand mananca, o fac seara tarziu, mananca prost, repede si fara sa mestece. Deci, unde este perfectiunea in aceste imagini?!
Dragele mele, inainte de a ne judeca unele pe altele in functie de modul cum am nascut sau cum hranim copiii – alaptat sau lapte praf, diversificare naturala sau autodiversificare, haideti mai degraba sa ne sustinem cu o vorba buna, de incurajare. Pentru ca realitatea ne spune ca multe dintre noi suntem foarte singure, cat e ziulica de lunga si ca foarte multe am suferit perioade de depresie, chiar daca am vrut sa recunoastem sau nu acest lucru. Pentru ca ne afecteaza enorm lipsa somnului, lipsa unei alimentatii echilibrate, a hidratarii, lipsa ritualurilor noastre zilnice si a socializarii cu prieteni sau familie. Desi aproape de ei, suntem totusi foarte departe. Discutiile despre liste de cumparaturi si programari la doctor nu ne sunt suficiente pentru a ne simti in forma in care am fost odata si in care ne dorim sa revenim. Avem nevoie ca oamenii din jur sa stie ca suntem femei, chiar daca mame acum. Ca nu vrem sa fim perfecte, ci doar intelese – ca nu le putem face pe toate si ca, de cele mai multe ori, ajungem sa facem doar ce putem si ce trebuie musai in momente de cumpana. Ca ne dorim somn si liniste in mare parte a timpului, dar si o carte buna si o relaxare pe sezlong, fara sa ne simtim vinovate. Ca lumea nu va deveni mai buna daca nu mai vorbim despre lapte praf sau nastere prin cezariana si ca vor fi femei care ajung acolo inevitabil si care oricum sufera, ce rost are sa le mai impovaram si noi cu intrebari la care sa ne raspunda noua, doar ca sa le aratam cat de imperfecte sunt. Asa la urmatoarele intrebari (stupide) din jur, putem raspunde cu o alta intrebare: ”Deci cu ce te gandeai sa ma ajuti? Stai sambata seara cu fetele mele sa vad si eu un film? Vii luni sa le duci tu la balet cu masina? Aduci ceva de la farmacie sau imi faci si mie cumparaturile in seara asta?” etc. Concret, nu povesti, nu teorie, ca pentru asta avem cartile.
Mama perfecta nu exista si nu cred ca cei mici isi vor pune vreodata problema asa. Ati auzit vreun copil spunand: ”Vreau o mama perfecta!”? Stiti de ce nu? Pentru ca, pentru fiecare copil cea mai buna mama este mama lui!
Voi ce parere aveti?
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

 

0 răspunsuri la “Cum arata cea mai buna mama”

Sunt suficient de bună! E mantra mea. Asta mă ține în viață. Bine…și când aud de la soțul meu că sunt o mamă minunată, mă bucur. Și-mi zice fix când sunt praf. Ca un fel de resuscitare.
Mă enervează când îmi zice că-s frumoasă doar când mă machiez și cred că o să-i zic într-o zi. M-am abținut timp de 10 ani.
Nici nașterea naturală nu-i ușoară, nici alăptatul, nici dormitul cu copilul, așa cum cred că nici celelalte variante nu-s ușoare. Meseria de mamă e o meserie în sine, o CARIERĂ! Eu îmi setasem viața în așa fel încât full time job-ul n-a mai fost o opțiune de câțiva ani. Dar acum mi-am tras cel mai full time job. Și nu oricum, ci pe următorii 18 ani, cel puțin. Timpul petrecut cu copilul poate fi și puțin atunci când e de calitate. Cu cât e mai prost petrecut cu atât copilului îi va trebui mai mult timp să se încarce în prezența noastră. E pe probate și e demonstrat științific. Deci mămicile care doresc și a doua carieră o pot face, fără regrete.
Cu diversificarea sau auto-diversificarea, aici recunosc că mi se pare ușor. Nu-s disperată că se face mizerie sau că se pătează hainele. E show la masă. Noi suntem gurmanzi și servim 3 mese pe zi, la ore fixe, cu mult înainte de a se naște copilul. Cum ar fi fost ca fiica noastră să fie sclifosită la mâncare?! Soră mii, i s-a părut un calvar de exemplu. Și amândouă am supt de la aceeași țâță :D. Deci depinde de la om la om.
Cât despre ajutor de la prietene … am cerut și le-am zis de când eram gravidă că o să le cer. Când am picat în găleată mi-am zis oful, am scris pe blog, am dat sau primit telefoane, chiar vizite (cu o sticlă de prosecco și prăjituri).
Cât să trag și de bărbată-miu, că nu-i elastic? El mai zice din când în când că face cutare, cutare, cutare și că sunt alte mămici cărora nu li se face cutare, cutare și cutare. Și are dreptate. Am chemat-o și pe mama 7 zile. Avem o femeie care face curat o dată pe săptămână, dar asta avem de 10 ani. Mașina de spălat vase rulează și de câte două sau trei ori pe zi, și e din aia mare.
Momentan eu abia mă descurc cu un copil, un bărbat, o casă și una bucată Irină. Nu mă las pe ultimul loc că se surpă malul fiică mii și cel al soțului. O altă mantra: Sunt cea mai importantă persoană din viața mea (dedicație de la Gaspar Gyorgy)! Și asta mă ajută!
Îmi doresc trei copii, însă scenariul unei noi sarcini mi se pare apocaliptic momentan. Nu pot proiecta decât un haos general. Așa că mai lucrez la scenariu unei familii fericite cu trei copii și părinți sănătoși la cap.
Spor la iubire! Prezență și iubire!

Irina, draga mea, cum iti spuneam mai devreme pe Facebook, m-ai impresionat atat de tare cu mesajul tau..incat mi-au dat lacrimile. Foarte frumos si onest spui, eu nu mai am cuvinte. Te imbratisez de departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.