Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum ne adaptăm la toamnă și ne pregătim de iarnă? Opriți-vă!

Fix acum mi-am dat seama de ceea ce facem noi în neregulă în fiecare toamnă, după ce ne întoarcem din vacanța de vară. Cred că ați simțit și voi demența din ultimele săptămâni, odată cu începerea școlii și a grădinițelor, așa-i? Odată cu terminarea vacanței de vară și reîntoarcerea la serviciu, când s-au umplut străzile până la refuz, supermarketurile asemenea și mall-urile cu toate magazinele lor. Dacă voiai să arunci un ac, nu era loc, îți venea la loc drept în creștetul capului. Ce sa vezi, a venit toamna, au început școala și munca și a revenit isteria pe toate ecranele. Ah, și mai e ceva! Începem să ne pregătim pentru sărbători, nu-i așa? Unde faceți Revelionul, ați rezervat ceva mai de Doamne ajută? Lista de cadouri e gata? Simțiți un mare nod în gât și o mare lipsă de bani în buzunar, după ce v-au scuturat toți prin librării și magazine, chiar dacă salariu după concediu nu ați apucat să luați? Exact, asta e ideea! Astenia de toamnă e compusă din toate astea la un loc, condimentată din plin cu nostalgia verii care tocmai a trecut și cu anxietatea legată de acomodarea la noul ritm de lucru pe care finalul de an îl impune! Pam, pam!

Deci, ce facem oare greșit la început de toamnă?

Well, cam tot, din păcate. Trec prin toate, așa cum îmi răsar în gând, nu e vreo ordine anume.

  • Rupem brusc legăturile cu vara și intrăm în dispoziție de toamnă!

Adică cum? Păi simplu. Ne punem deoparte toate instrumentele cu care am ”vâslit” prin vară și le scoatem pe cele de toamnă. Adică renunțăm la haine și poșete colorate, la zâmbete, la muzica de vară, la mâncarea ușoară. Ne reprimăm gândurile de ducă și odată reajunși la serviciu, nici prin cap nu ne mai trece să plănuim alte escapade de weekend.
Chiar așa?? Dar ce, suntem roboți? Să schimbăm un program pe altul, cât ai bate din palme? De ce să nu mai prelungim vacanța, dacă vremea o permite? Dacă nu mai avem bani de cheltuit pe weekenduri costisitoare, haideți să amenajăm un colț de party pe terasa/balconul vostru, colorat, cu limonadă și umbreluțe cochete și zâmbitoare! Prindeți baloane și puneți muzică, petreceți seara acolo la un film și la un pahar de vin! Vara poate dura atât cât vreți voi pe propria terasa, nu-i așa?

  • Devenim prea serioși

Da, nu numai că devenim serioși, dar avem ceva și cu copiii noștri. Adică gata, s-a terminat vacanța, a început școala, copile!!! Lasă moaca poznașă, treci cu ochii pe orar, la birou, câteva ore bune pe zi și bagă-ți mințile în cap! A început școala!
Pe bune?! Copiii au nevoie și ei, ca și noi, de o perioadă de tranziție. Dacă e vremea frumoasă afară, de ce să nu îi mai lăsăm nițel să zburde sub soarele blând al toamnei? Primele săptămâni de școală sunt oricum de evaluare și acomodare, de ce să punem stres puternic pe ei încă din primele zile? Știu părinți care nici nu își aduc copiii la școală în primele zile, ba, mai mult, pleacă în vacanță cu toții, chiar atunci, în primele zile de școala! Bravooooo! Pentru idee și pentru curaj!

  • Vrem să facem schimbare pe toate planurile, dintr-o dată

Da, exact așa. De azi merg la sală de 3 ori pe săptămână, de azi nu mai mănânc carbohidrați, de azi renunț la zahăr, de azi gătesc zilnic, azi mut fiecare copil la el în cameră, tot de azi mă scol în fiecare zi la 5 etc. Da, a venit toamna și vrem să fim perfecți! Dar ce să vedeți, lucrurile nu stau chiar așa, iar psihicul propriu ne va sabota primul.
La schimbarea de anotimpuri, când începe să ne afecteze lipsa soarelui, când e nevoie să facem și schimbări în alimentație, când munca devine și mai solicitantă și toate răspunderile ne copleșesc, cea mai proastă idee e aceea de a vrea să faci cele mai mult schimbări odată cu 15 septembrie.

  • Numărăm boboci și, dacă nu ne ies la socoteală, intrăm în depresie

Da, nu știu cine ne-a zis nouă că septembrie e un moment bun să ne numărăm bobocii. Cred că filmul ăla cu numele  ”Toamna se numără bobocii”. 🙂 Și uite ne luăm la puricat – cum stăm cu jobul până la ora asta? Grav. E nevoie de o schimbare! Acum e momentul, că e piața în mișcare! Cum stăm cu dragostea? Ooo, groaznic, iar nu am pe nimeni! Până la Revelion TREBUIE să am! (altă greșeală). Dar cu banii? Oh, sunt lefter! Am nevoie să fac ceva ca să produc mai mult! (Altă greșeală, ce ați zice de a face ceva pentru a reduce cheltuieli??!). Și uite așa, bobocii nu ies la socoteală, dispare și bucuria de după vacanță și pericolul de depresie bate la ușă!
Ce ar fi să nu mai numărăm boboci, să mergem și cu valul din când în când, să ne bucurăm pur și simplu de momente. Viața e un șir de momente, nu sume și cifre și realizări și obiective și target-uri, nu-i așa? Că de aia e viață și nu e job. 🙂

Ce am putea face, care să ne ajute să ne adaptăm, dar și să ne încărcăm bateriile pentru iarna care vine

Azi am vorbit cu un client fix pe tema asta și de aceea mă simt inspirată să zic câteva cuvinte, care poate vi se vor părea simple, dar….întotdeauna ce e evident e…simplu! 🙂 Ne-am obișnuit să credem în rețete complicate și cuvinte complexe, dacă nu e totul așa, nu avem încredere că va funcționa. De ce să dai bani pe ceva simplu, nu? 🙂
Prieteni, următoarele luni sunt vârf de efort pentru noi toți în acest an. De ce? Pentru că avem și proiecte pe care trebuie să le ducem până la capăt, dar facem și evaluări și bilanțuri, în timp ce pregătim anul următor. Deci facem 3 lucruri deodată timp de 3 luni. Ah, am uitat! Mai sunt și pregătirile de sărbători în familie și la serviciu. Puțin lucru? Nu, nu! Este enorm, este muncă triplă sub presiune maximă. Trebuie să dați bine peste tot, nervii voștri vor fi aspru încercați!

Ce facem deci?

Plănuim să ne încărcăm cu energie, da? Adică fix opusul pe care ați început să îl faceți voi: lipsă de somn, de soare, de prieteni, de zâmbete, de bună dispoziție, de mâncare! Uitați toate astea și faceți câteva lucruri foarte simple! Vă va prinde deci decembrie într-o formă maximă, dacă urmați câteva din aceste obiceiuri.

Dormim!

Da, da, vă așteptați să vă zic munciți, oștenii mei și noaptea? 🙂
Lipsa somnului afectează echilibrul în corp, dar și în creier. Lipsa somnului împiedică unele organe să funcționeze și să colaboreze cu altele, ca să nu mai vorbim de claritatea pe care o avem atunci când ne bucurăm de un somn de calitate. Studiile spun ca ora la care mergem la culcare trebuie să fie cel puțin cu o oră înainte de miezul nopții. Eu nu știu de câte ore de somn aveți nevoie voi, dar voi știți sigur și vă puteți reseta în așa fel încât să fie de ajuns.
Somnul încurajează regenerarea celulară, haideți, la somn, în toamna asta! Ah, somnul vă ajută să slăbiți, voi, cei care doriți!

Mâncăm!

Azi m-a sunat o prietenă (a doua) și mi s-a plâns că îi e rău. Și că nu știe ce are. Am întrebat-o pe loc, dacă a mâncat ceva azi. S-a făcut liniște, credeam că am pierdut semnalul. Păi de unde energie dacă azi abia ai luat o gură de mâncare?!!! Și de unde claritate și bună dispoziție, dacă în corp nu s-a echilibrat balanța chimică, așa cum știe ea??
Lăsați dietele Rina, Dukan și toate prostiile de pe internet, mâncați 3 mese pe zi și luați 1-2 gustări, dacă simțiți nevoia. Încă mai sunt fructe de sezon care ne pot potoli pofta de dulce! Îndrăzniți, nu ele vă vor îngrășa! Vă spun eu ce vă îngrașă – faptul că azi faceți foamea și mâine mâncați tot frigiderul sau faptul că mâncați un sendviș pe zi! Alegeți hrană, nu mâncare! Începeți să mâncați, nu să flămânziți!

Facem mișcare!

Credințele voastre limitative vă spun că trebuie să trageți din greu la sală ca să ajungeți într-o formă de invidiat. (deși nu știu de ce de invidiat?!) Adevărul simplu e că nu e nevoie să ne epuizăm ca să îi dăm corpului imboldul de care are nevoie. Și nici să facem antrenamente complicate în săli de sport, ca să simțim că facem ceva pentru noi.
V-ați gândit să mergeți, pur și simplu, pe jos, în fiecare seară? O plimbare de seară de 1 oră, împreună cu partenerul, o prietenă, copiii sau singur(ă). Într-un ritm un pic mai alert. Specialiștii spun să dimineața e cel mai bun moment pentru așa ceva. Puteți merge pe jos, nu-i așa? 🙂

Alungăm gândurile urâte, căinarea și bârfa

Are și sufletul nevoie de o detoxifiere, așa-i? Așa că vă propun un post adevărat în acest sens, în care să nu vorbim pe nimeni de rău, să ne uităm pe gazonul celuilalt mai puțin și să ne plângem la fel, mult mai puțin. După 3 luni în care ne vom fi văzut fiecare doar de treaba lui, va fi altă viață în fața noastră, vă garantez.

Vedeți voi ce e mai sus? O combinație din care rezultă doar stare de bine. În ciuda vremii, a presiunii de la serviciu, a copiilor mofturoși, a vieții sedentare. Toți trecem prin astea, nimic nu ne e străin. Diferența o dă modul cum trecem PESTE toate și ce suntem la finalul lor.

Vă aștept să îmi scrieți, da? Abia astept să aflu cum vă simțiți după primele 7 zile de somn ordonat! 🙂
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

7 răspunsuri la “Cum ne adaptăm la toamnă și ne pregătim de iarnă? Opriți-vă!”

Daaa, unde mai pui ca eu nu suport nici strampii si nici maletele!! 🙂 Ah, si nu imi place iarna deloc!
Multumesc, Laura!

Un articol perfect, pe sufletul meu! Ma regăsesc total si încerc sa ma țin de tot ce ai scris aici!!! Mulțumesc!

Un articol minunat 🙂 Multumesc pentru toata energia pozitiva transmisa, chiar avea nevoie de putina lumina 🙂

Ah, dacă a ajuns și la tine lumina și căldura din acest material….ma bucur!!!! 🙂 Îmbrățișări multe și o toamnă frumoasă îți doresc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.