Dr Luminita FloreaPastele este o sarbatoare simbolica, a reinnoirii si improspatarii. Postul este si el parte din acest proces, reprezentand din punct de vedere alimentar o dieta prin excelenta vegetariana, cu un caracter de crutare hepatica – pune in repaus secretia biliara si functia hepatica.

Trebuie sa ne asiguram ca facilitam trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sarac in grasimi si proteine animale, bogat in legume si fructe, la dieta de sarbatoare, complet diferita de cea anterioara. Dieta de sarbatoare ne solicita corpul, fortandu-l sa functioneze la capacitate maxima de digestie (pe toate caile lui metabolice) si poate sa genereze semne si simptome de surescitare”, ne spune Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic si tratament.

Astfel, este important atat modul in care gatim si combinam alimentele, dar si cantitatile pe care le consumam.

Produsele bogate in proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouale trebuie preparate cat mai dietetic, primavaratic: la cuptor, la abur, la gratar, prin fierbere, evitand pe cat posibil prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri.

Preparatele grele vor fi acompaniate de cat mai multe vegetale proaspete si legume de sezon.

De asemenea, doctorul indeamna la moderatie privind dulciurile, fainoasele, dar si bauturile dulci carbogazoase sau alcoolice.

Este bine sa consumam portii cat se poate de mici de alimentele cu digestie dificila (friptura de miel sau ied, drobul, ouale, cozonacul, pasca) si portii cat mai generoase de fructe si legume – surse naturale de fibre, care ajuta la digestia alimentelor mai putin digerabile.

Un meniu “prietenos”, dar traditional, de Paste, ar putea arata astfel:

Mic dejun

Varianta 1: 1 – 2 felii de cozonac cu lapte sau cafea (respectiv derivate din lapte – sana, kefir, lapte batut);

Varianta 2: o bucata medie de pasca (un triunghi cam cat o palma) cu lapte sau cafea;

Pranz

Varianta 1: o bucata mica/ medie de friptura de miel/ ied (aprox, cat o palma) cu o salata generoasa de primavara drept garnitura;

Varianta 2: o portie mica/ medie de drob, alaturi de ouale rosii traditionale (max 1-2 buc) cu multe legume de sezon langa ele (ridichi, ceapa sau usturoi verde, salate, rosii, castraveti);

Cina

De evitat carnea, drobul sau ouale (pe care le-am avut deja in meniul din timpul zilei), de preferat in schimb branzeturile (branza dulce, cas, mozarela, branza telemea) sau pestele/ fructele de mare, alaturi de legume la gratar sau salate de cruditati.

Alcoolul este recomandat cu moderatie – o portie pentru doamne, respectiv maxim doua portii pentru domni (portia fiind reprezentata, de exemplu, de 1 pahar de vin alb/ rosu, adica 150-200 ml/ zi).

In plus, gustarile dintre mesele principale trebuie sa se regaseasca doar in categoria fructe si legume.

“In concluzie, sarbatorile pascale trebuie sa se caracterizeze prin mese fara excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric si un consum mic sau moderat de alcool.

In plus miscare, cat mai multa miscare! Intre mese, inainte sau dupa mese, de la simple plimbari pana la sport in aer liber, pentru a reusi sa se consume o buna parte din excesul caloric adus de aceste alimente speciale din meniul de Paste.”, incheie dr. Luminita Florea.

Cel mai adesea, comportamentul alimentar se afla in stransa legatura cu comportamentul social. Sarbatorile, mai ales cele religioase, in orice cultura, sunt un prilej de a aduce oamenii in sanul familiei. Pare si este un lucru minunat, insa in societatea de azi sunt o multime de oameni singuri pentru care aceasta intrebare fireasca pentru cei cu familii, ”Ce faci de Sarbatori?” este o intrebare generatoare de tristete, furie si, uneori, rusine.

Perioada sarbatorilor este o perioada mai dificila pentru aceasta categorie de oameni deoarece se accentueaza sentimentele de singuratate si inadecvare.

Alexandra Siru, psiholog in cadrul centrului ProVita, ofera cateva sfaturi punctuale care ne pot ajuta sa ne eliberam de presiunile cutumelor sociale:

– Ati putea gandi: ”abia astept zilele libere de Paste sa ma odihnesc, citesc, relaxez, uit la filme, merg la sala” si orice v-ar placea sa faceti in restul timpului dar sunteti prea ocupat(a);

– Ati putea cere sprijin prietenilor? Unii dintre cei singuri se simt jenati sa isi intrebe prietenii despre planurile de Sarbatori gandindu-se ca deranjeaza sau se fac de ras pentru ca ei nu au.

– Ati putea merge sa va oferiti compania altor persoane singure si in suferinta (nimic nu ne inalta sufleteste mai mult decat a oferi ceea ce avem noi nevoie) aflate in azile, camine, orfelinate;

– Ati putea suna prieteni si cunostinte vechi pe care din diverse motive le-ati neglijat si sa profitati de zilele libere sa reluati legatura;

– Ati putea cauta din timp evenimente pentru oameni singuri;

– Ati putea pur si simplu sa leneviti si sa va uitati la comedii, bucurandu-va de faptul ca nu trebuie sa mergeti la serviciu!

Deci cum ne pregatim de Paste? Trebuie sa incercam sa fim pozitivi, sa ne ferim de excese, sa facem miscare, sa ne respectam pe noi insine si ceea ce ne inconjoara.

Sursa info si foto: The Avocado