Categorii
Blog Relații armonioase Sănătate și wellbeing

Cum stati cu relatia de cuplu?

cupluCam atat de sanatosi sunteti! In viata conteaza cu cine te insotesti. Enorm. Cand eram mici, obisnuiam sa auzim de la parinti comentarii legate de insuccesele unor cunostinte: ”Deh, anturajul…” Cam despre asta este vorba. Succesul si insuccesul in viata, indiferent ce intelegere ii atribuim si oricat nu am vrea sa recunoastem, e legat intr-o mare masura de cei de langa noi. Autorii motivationali de astazi spun ca suntem suma celor mai apropiati 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp – din punct de vedere reusita si chiar succes financiar.

Dar sa ne intoarcem la relatia de cuplu. Cum e ea pentru voi? O relatie toxica sau o relatie sanatoasa? E posibil sa nu va fi aplecat asupra ei si sa nu va fi raspuns cu sinceritate vreodata la aceasta intrebare. Va propun insa sa ii acordati o sansa si sa reflectati o perioada. Partenerul de cuplu va poate inspira, va poate sustine si motiva, sau va poate demotiva si polua foarte mult. Este incredibil cat de multe cupluri stiu, in care balanta echilibrului este vizibil subreda. In care se manifesta un soi de terorism relational consimtit, care se perpetueaza si care polueaza atat relatia, cat si viata fiecarui partener in parte. Daca sunteti intr-o relatie de cuplu, calitatea vietii voastre depinde intr-o mare masura si de calitatea relatiei voastre ca si parteneri. O spun din perspectiva unui om care traieste o relatie, si nu a unui teoretician. Privind in urma, mi-am dat seama ca fara sustinerea partenerului de viata, sansele mele de a depasi anumite momente si a trece la nivele superioare ale existentei mele ar fi fost mult mai mici. Relatia sanatoasa in care sunt mi-a adus sustinere, motivatie sau o alta perspectiva obiectiva. E relatia cea mai apropiata – o persoana cu care petrec cel mai mult timp dintre cei 5 despre care vorbeam la inceput. O relatie care s-a transformat de-a lungul celor 16 ani in chipuri pe care nu le-as fi putut banui atunci, care s-a maturizat impreuna cu noi, in care am investit timp, atentie si pe care am observat-o constant, i-am luat pulsul, ca sa vad cat de sanatoasa e.

Stiti cum cum vad eu o relatie de cuplu sanatoasa?

  • O relatie plina de continut, de comunicare

Va rog sa ne intelegem, comunicare nu inseamna informare. Adica nu venim acasa, ne intrebam ce am facut peste zi si gata, asta a fost tot, finalizam treburile casnice si la culcare! Aceasta este un fel de raportare, care de multe ori trece pe langa urechile noastre. Daraminte sa ajunga in suflet, unde ii e locul..

Comunicarea inseamna punere in comun, inseamna continut de calitate, implicare, dezbatere, ascultare activa si asertivitate. Inseamna ca omul care vorbeste sa simta ca este ascultat, inteles si ca nu este judecat. Sa poata scoate singur din ungherele lui cele mai intime realitati pe care altminteri nu le-ar putea recunoaste. Inseamna timp si daruire, simtire care sa se transmita. Am spus si o repet, amantlacurile si destramarea cuplurilor nu au la baza dorinta de sex decat in proportie de 20%. Comunicarea conteaza in proportie de 80%. V-ati intrebat de ce oamenii ajung sa isi gaseasca parteneri la birou? Pentru ca acolo vorbesc si ajung sa isi spuna intimitati care, intr-o relatie sanatoasa se petrec acasa, in cuplu. Si nu pentru ca vezi doamne, impartasesc aceeasi profesie cu cel de la birou. Nu, nu exista asa ceva. E vorba de ascultare si timp impreuna, de care toti avem nevoie in relatia de cuplu. Ingrijiti-va de ea, e floarea voastra cea mai de pret, de care depinde sanatatea voastra, prezentul si viitorul vostru emotional!

  • Parteneriatul

Aveti obiective comune? Atunci e bine sa lucrati impreuna ca sa le atingeti. Aveti copii? E raspunderea amandurora sa ii cresteti, sa petreceti timp cu ei si sa mergeti impreuna cu ei in vacanta. Aveti nevoie de timp liber si simtiti ca vreti sa evadati undeva singur, dar cine sa stea cu copiii? Partenerul va ajuta in acest sens si face tot posibilul sa atingeti starea dorita. Aveti datorii? Lucrati impreuna sa le platiti. In felul acesta frustrarile apar mai putin si cuplul se intareste. Simtiti impreuna ca va puteti baza unul pe celalalt, ca sunteti acolo cand cel de langa voi are mai mare nevoie. Sunteti la brat pe cararea vietii, cum se spune. Si va sprijiniti de bratul de langa voi, cand simtiti durere, fustrare, blocaj, dorinta de la plange, de a abandona, de a fi furios. Cand am inceput relatia in care sunt si azi, omul meu mi-a spus: ”In 2 necazurile se impart si bucuriile se dubleaza!”. Sunt 16 ani de atunci si am trecut prin nenumarate ocazii in care mi-am dat seama ca asa pot sta lucrurile, daca ne dorim.

  • Onestitatea

Cu diplomatie, dar mereu deschisa! Asa cred ca este o relatie sanatoasa. O minciuna atrage dupa sine o alta si tot asa. Intr-o zi, vei ajunge si tu sa crezi in propriile minciuni si sa te intrebi a cui este viata pe care o traiesti. Daca tu nu te mai recunosti in ea, crezi ca partenerul va putea sa o faca?

  • O legatura neconditionata

Fiti cu bagare de seama, conditionarea intr-o relatie de cuplu este una dintre cele mai mari capcane! Sunt cu tine pentru ca vreau sa fiu si pentru ca tu vrei sa fii, sa imparti viata si grijile cu mine, nu pentru alte motive.

  • Simti admiratie pentru partener

Il admir pe omul meu in fiecare zi a vietii mele, de cand m-am insotit cu el. Pentru o sumedenie de motive: are continut, are verb si are verv, ma face sa ma simt in siguranta si iubita, e lider de opinie in comunitatea lui, a crescut profesional intr-o bransa in care nu i-ar fi dat nimeni nicio sansa, nefiind de loc din capitala, m-a ajutat sa crestem copila noastra blonda fara sa cracneasca nopti si zile. Ooo, ce lista mare am pe subiectul asta! Ideea e ca in momentul in care dispare admiratia, va recomand sa va alarmati!

  • Fiecare are spatiul lui personal din cand in cand

Avem fiecare spatiul lui, prietenii lui si preocuparile personale. Ne place sa fim din cand in cand fiecare cu sine. Si ne respectam aceasta dorinta unul altuia. E sanatos asa! Eu am o vorba – nu imi place sa fiu capusa!

  • Fara orgolii

E mai putin important cine are o functie mai mare si mai tare, cine aduce banii cei mai multi acasa sau cine e salutat pe scara mai mult! In viata, parcursul e foarte sinuos. Azi esti manager de multinationala, iar maine decizi ca vrei sa o iei de la capat intr-un domeniu nou. Intre barbat si femeie nu e competitie. Aducem fiecare intr-o relatie ingredientele proprii, care fac deliciul si savoara acesteia.

  • Sunteti extrem de intimi

Haideti, va rog, fara pudoare! Altfel chiar nu merge, pe termen lung. Punerea in comun de care vorbeam mai pus se refera si la asta. Poate fi unul dintre nivelurile cele mai profunde, daca va ingriti de el.

  • Curata/ecologica

Partenerul de cuplu nu e un cos de gunoi in care sa aruncati toate emotiile negative si neimplinirile. Sigur ca am vorbit despre punere in comun, insa sunt lucruri pe care e bine sa insistam impreuna cu un pshiholog, coach sau chiar un prieten. Oricum, pe larg despre acest subiect intr-o post viitor.

Relatia de cuplu te poate ridica sau te poate cobori foarte mult, nu uita! Ce alegi? Si ce faci in acest sens?

Sa ne fie cu folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.