Categorii
Blog Parenting

Despre Meseria de parinte, de la autoarea ei

Sa fii parinte, nu e un job de la 8 dimineata la 6 seara. E o raspundere full time, de cand afli de bebe din burtica, pana departe, in zari pe care nici nu ni le putem inchipui. Nu ne nastem parinti, ci devenim. Devenirea noastra se petrece in luni sau ani de grija, de zambete, de lacrimi, de somn sau de nesomn alaturi de puii de om, de bucurii de la primul pas la primul desen si la prima tabara, departe de casa. Am putea spune ca e o meserie? Eu zic ca da, pentru ca am trait si simtit acest lucru in urma cu 8 ani cand s-a nascut fata noastra cea mare. Si de atunci tot traim, cu fiecare an care se adauga. Si am luat-o de la capat la cea mica, in urma cu 6 luni. E o meserie pentru care suntem platiti cu imbratisari, cu declaratii de iubire, cu rasete de fericire. 
In urma cu ceva ani, o mama care incepea un proiect educational, si-a dat seama ca ii poate ajuta pe parinti dincolo de ceea ce gandise ea initial. A inceput sa scrie din ce in ce mai mult despre meseria aceasta pe care toti oamenii care au copii o practica, fara pauza si fara vreun concediu sau scutire, ziua si in timpul somnului, acasa sau departe de casa. Nu intamplator, pentru ca niciun proiect nu se naste din intamplare. Astazi proiectul a crescut si are o comunitate frumoasa in jur, formata din oameni interesati de cum pot sa practice meseria de parinte mai constient, mai informati, mai siguri pe ei, mai conectati sau mai relaxati. Am rugat-o pe Ana Maria Mitrus sa ne povesteasca pe indelete cum a inceput totul si sa ne ofere cateva idei din experienta proprie – viziunea ei despre sanatate, cartile cele mai bune care i-au oferit ei inspiratie, sfaturi pentru momentele dificile din viata de familie sau produse homeopate de folos pentru familia ei. Multumim de inspiratie, Ana!
Cine este Ana Maria Mitrus omul, dar si profesionistul din spatele blogului?
Ana Maria Mitrus este un om obisnuit, foarte curios si dornic sa afle lucruri noi, autodidact si plin cu energie pozitiva :).
De cand ai inceput sa construiesti blogul meseriadeparinte.ro si cu ce ganduri?
Blogul meseriadeparinte.ro a luat nastere in ianuarie 2010. Tocmai infiintasem Asociatia pentru Informare Educare Comunicare (aiec.ro), cu scopul de a veni in ajutorul parintilor care, ca si mine, vor sa afle mai multe despre cum putem creste copii impliniti din toate punctele de vedere. Meseriadeparinte.ro a fost gandit initial ca un site, fiind componenta online a programelor derulate de asociatie.

Insa cumva am inceput sa scriu din ce in ce mai personal si in curand mi-am dat seama ca de fapt am construit un blog. De atunci am ramas dependenta si foarte atasata de blogul meu.

Care este pasiunea ta?

Pasiunea mea, de cand ma stiu, este croitoria.

Este inca un domeniu in care sunt autodidacta si in care am reusit sa construiesc un bussiness inainte sa am cursuri de specialitate.
Care crezi ca este punctul forte al blogului, pentru care este apreciat si urmarit de atatea mame si probabil tati?
Blogul ma reprezinta in totalitate, este parte din mine si cred ca asta reprezinta punctul forte. Prin pasiunea cu care scriu, prin subiectele pe care le abordez si modul in care transmit emotiile care ma incearca si informatiile pe care le aflu, am reusit sa fac din blogul meseriadeparinte.ro unul dintre cele mai importante bloguri de parenting din Romania si nu numai. Anul trecut am fost nominalizata de Parole de mamans (Franta), ca fiind unul dintre cei mai influenti bloggeri de parenting din Europa. Am fost astfel invitata sa particip la #efluent5, un eveniment care are loc la Paris, unde anual participa bloggeri de parenting din Europa.
Care sunt cele mai citite materiale ale blogului – exista o categorie preferata de cititori?

Cele mai citite articole sunt cele legate de ingrijirea si educatia copiilor pana la 3 ani. Din pacate toate studiile arata ca dupa varsta de 3 ani, parintii nu se mai implica atat de mult in cresterea copiilor, iar eu am constatat acest lucru prin audientele de pe blog.

Totusi, incerc sa schimb asta, scriind foarte mult despre anii de gradinita, despre inceperea scolii, iar de anul acesta despre ciclul gimnazial si sistemul de invatamant in general. De asemenea, pun foarte mare accent pe schimbarile prin care trec copiii nostri atunci cand se apropie de adolescenta.
Povesteste-ne despre campania ta/campaniile preferate din anii acestia de cand ai lansat blogul!
Am fost implicata in foarte multe campanii, am pus suflet in toate si nu pot sa nominalizez vreuna ca fiind preferata. Mai ales ca toate au un subiect comun: copiii. E vorba de copii nascuti prematur, de copii din familii defavorizate, copii institutionalizati sau cu boli incurabile.
Am vazut ca esti foarte implicata si pe partea de sanatate a mamei, a femeii in general si a familiei. Si, mai ales pe homeopatie. Ce ne poti spune din experienta ta de mama, homeopatia functioneaza mereu?
Consider sanatatea ca fiind un factor important in asigurarea fericirii personale. Si nu ma refer la sanatatate ca fiind absenta bolii. Sanatatea din punctul meu de vedere se refera la o stare de bine si la o abordare holistica care include cele trei componente: corp, minte si suflet.
Homeopatia este cea care mi-a aratat cum sa ating aceasta stare de bine si cum sa le ajut si pe fetele mele sa atinga acel echilibru pe care ni-l dorim atat de mult.
Homeopatia functioneaza in majoritatea situatiilor in care organismul, in totalitatea lui, este afectat, insa are si ea limitele ei si nu poate sa faca minuni.
Care crezi ca sunt cele mai mari provocari ale meseriei de parinte? Tie cand ti-a fost cel mai greu in anii acestia de cand esti mama?

Cele mai mari provocari sunt situatiile tensionate cand esti tentat sa apelezi la autoritate si la forta pentru a-ti impune punctul de vedere.

Este nevoie de foarte multa intelepciune ca sa il consideri pe copilul tau o fiinta inteligenta si sa i te adresezi ca atare, incercand sa vorbesti la nivelul lui.

Copiii nostri sunt minunati si singurul avantaj pe care-l avem in fata lor, fara sa avem niciun merit in asta, este experienta.

Si mie mi-a fost greu in multe momente sa imi aduc aminte cele de mai sus, insa perseverez :).
5 sfaturi pentru parinti, ca sa poate depasi momentele dificile din viata lor zilnica alaturi de copii!
Sa ii iubeasca pe cei mici neconditionat si sa fie recunoscatori pentru ca au fost alesi sa fie parintii lor;
Sa nu ia personal nazdravaniile pe care le fac cei mici;
Sa isi aduca aminte ca si ei au fost copii;
Sa aiba incredere in calitatile native ale copiilor;
Sa nu uite ca cei mici sunt creatiile noastre. Din acest motiv, orice dezamagiri sau reprosuri, trebuie sa ni le adresam noua si nu copiilor.
5 carti de parenting care te-au ajutat mult in meseria de parinte.
Totul se intampla inainte de 6 ani – Ana Savin
Ce spui dupa buna ziua – Eric Berne
Teoria inteligentelor multiple – Daniel Goleman
Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
Daca m-as asculta m-as intelege – Jacques Salome
5 produse homeopate care v-au facut bine in momente critice de sanatate.
China – pentru problemele digestive. Am folosit cu succes cand fetele au avut rotavirus
Nux vomica – pentru varsaturi violente
Drosera – Pentru tuse
Belladona – febra si dureri minore
Arnica – lovituri, entorse si traumatisme la modul general.
Sunt doar exemplificari, pentru folosirea acestor medicamente trebuie recomandare de la un medic homeopat.
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.