Categorii
Parenting

Dr. Markham mi-a vorbit despre parenting linistit

CardFb11_ptr Dr Markham mi-a vorbit mieDa, asa am simtit sambata, la conferinta Totul despre mame, unde am cunoscut-o in sfarsit pe dr. Laura Markham, ale carei carti am inceput sa le citesc imediat ce au fost lansate si la care, cand sunt in dificultate reflectez si mai caut o idee, care ma poate ajuta sa repar un mic rau pe care cred ca l-am facut relatiei cu copilul meu.

Am simtit deci ca sambata dr. Markham mi-a vorbit mie toata conferinta. Cu mult calm si extrem de sugestiv, mi-a povestit ca parentingul nu este o stiinta care are legatura cu copilul meu, ci un domeniu care ma priveste pe mine si pe care, daca ajung sa il stapanesc, armonia in relatia mama – copil va fi de-a pururi. Mi-a spus ca relatia cu fetita mea nu este o lupta de putere, ca pot fi momente in care ea sa aiba ultimul cuvant, atat timp ca face ce o rog. E vorba de cooperare, nu de subjugare.

Mi-a adus aminte despre ce rau face parentingul strict si faptul ca el impiedica dezvoltarea inteligentei emotionale la copii. Pe vremuri, cand eu eram in rolul de copil, lipsa acestei inteligente nu m-a impiedicat sa reusesc in dezvoltarea mea pentru viata. Insa, in vremurile acestea, inteligenta emotionala este imperios necesara pentru ca un copil sa reuseasca in viata. Si, cu tristete am auzit inca o data ca parentingul strict strica relatia copil – parinte, de care acesta are atata nevoie in aceste vremuri, caci normele societatii de astazi nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase.

Dar cel mai mult si cel mai mult m-a afectat cand dr. Markan mi-a amintit ca puterea e la mine si ca depinde de mine cum sa o folosesc. Parintii sunt cei care au capacitatea de a potoli o furtuna sau de a o transforma intr-o tornada. Ei sunt cei care faciliteaza, ei sunt antrenorii din viata copiilor lor. Iar primul pas pe care il pot face este controlarea propriilor emotii – cele parintesti. Furia care ne apuca atunci cand vedem ca nu coopereaza copilul si ne gandim ca o face special ca sa ne enerveze..cand de fapt, copiii au alte motive pentru care nu vor sa coopereze cu parintii. Mie mi-a vorbit dr. Markham cand spunea ca un parenting calm este acela in care trebuie sa incepem cu conectarea si, in loc sa ne propunem sa controlam, sa calmam emotiile copilului. Daca suntem noi calmi, transmitem calmul copiilor nostri, ii invatam prin exemplul nostru cum sa isi controleze propriile emotii, copiii ne vor urma mai usor, vor deveni mai disciplinati si mai inteligenti emotional si cu totii ne vom simti bine.

Ne intrebam cu totii de ce rabufnesc copiii, nu? Este perfect normal si emotiile lor sunt in regula, indiferent de tipul lor. Prin rabufnire, ei scot afara emotiile pe care nu le pot articula. Si ei trebuie sa stie de la noi ca emotiile si nevoile lor sunt ok, ceea ce incercam noi sa gestionam este comportamentul. De cele mai multe ori, copiii se poarta neadecvat pentru ca simt frica, se simt raniti sau frustrati. Vor ceva si nu le pasa daca parintele le spune nu, pentru ca se simt deconectati de parinte. Si pentru ca mai au mult de invatat, iar cortexul frontal este inca in proces de dezvoltare.

Ce se intampla daca trimitem copilul intr-o pauza de pedeapsa in astfel de momente? Copiii ajung sa creada ca sunt rai pentru ca nu se pot controla. Ajung sa isi reprime emotiile si data viitoare, cand acestea vor iesi la suprafata, se vor purta la fel.

Ce pot face insa, am intrebat-o pe dr. Markham – doctor in psihologie clinica? Am aflat 5 pasi simpli, care sunt eficienti de fiecare data:

  • Sa descriu problema
  • Sa ascult perspectiva copilului
  • Sa ii accept sentimentele
  • Sa ma concentrez pe solutii
  • Sa incurajez copilul sa repare, in loc de pedeapsa.

80% din parenting inseamna conectare

Daca noi ne imaginam ca putem convinge un om sa faca ceva cu forta pentru noi, ne inselam. Suntem adulti si stim asta. La fel se intampla si in relatia cu propriul copil. Cu cat mai mult incercam sa controlam un om, cu atat mai mult se va opune. Copiii ne vor urma pentru ca ne stiu de partea lor. Daca ne situam de partea cealalta a baricadei, pierdem orice urma de cooperare cu ei. Conectarea este ceea ce ne aduce influenta in relatia cu ei. Copiii isi doresc conectare cu noi, mai mult decat orice altceva. Conectarea ii face sa se simta in siguranta. Si cu cat petrecem mai mult timp cu copilul, cu atat vom avea o si mai mare influenta asupra lui. Pentru ei, relatia cu noi ii ajuta in gestionarea emotiilor, asa incat sa isi poata gestiona comportamentul chiar si atunci cand sunt suparati.

Sa va zic deci ca nu e o solutie sa ne luam la rost copilul cand abia a intrat pe usa, intr-un exces de manie si reprosuri? Sau la masa, cand e unul dintre cele mai importante momente de conectare in familie? Puterea e la noi si se poate manifesta in 3 pasi simpli: gestionarea propriilor emotii, conectare si apoi calmarea emotiilor copilului, in loc de tendinta de control.

Asa am simtit eu sambata dimineata ca prezentarea expertului in parenting mi se adresa mie. M-am regasit in fiecare slide si in fiecare exemplu de criza din relatia copil –parinte. M-am linistit mai inspre final, cand dr. Markham ne-a spus tuturor ca nu este niciodata prea tarziu sa repari relatia cu copilul tau.

Inchei cu un citat minunat al doctorului, care mi-a ramas in inima si care ma va sustine in dorinta mea de a fi o mama mai buna: „Cand parintii se vindeca, ei sunt niste oameni mai fericiti si mai sanatosi emotional. Ei sunt, de asemenea, parinti mai buni, asa incat copiii lor vor creste sanatos. La randul lor, copiii lor vor fi niste parinti mai buni decat ei atunci cand vor fi mari, iar lantul de durere si violenta va fi, astfel, distrus.” spune Dr. Markham.

Cele mai importante mesaje transmise de Dr Laura Markham sunt de fapt 3 indemnuri simple: FARA TIPAT, FARA CEARTA si FARA PEDEAPSA. Putem avea copii fericiti, disciplinati si inteligenti exersand cea mai simpla tehnica: EMPATIA!

„Empatizeaza mereu cu copilul tau, incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva lui, incearca sa intelegi ca felul in care se comporta un copil e o forma de comunicare, nu e o incercare de-a te enerva pe tine. Iar comportamentul rau sau nepotrivit este de fapt un strigat de ajutor.”, mai spune, printre altele, Dr Markham. Mama a doi copii – de 17 si 21 de ani, Dr Laura Markham isi propune sa schimbe lumea, preschimband adultii de maine unul cate unul, prin ajutorul oferit parintilor lor.

Sa ne fie de folos!

Sursa foto: Totul despre mame

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.