Rubrica ”Specialistii va raspund” poate fi locul unde sa adresati intrebari, la care sa gasiti raspuns din partea medicilor. La intrebarea de astazi, legata de expunerea copiilor la soare, ne raspunde dr. Iulia Panturu, medic specialist dermatolog. Atentie, acestea nu sunt consultatii oferite de consultantii medicali ai blogului, ci sunt intrebari cu caracter general, de al caror raspuns se pot bucura toti membrii comunitatii blogului.

Intrebarea de astazi are legatura cu anotimpul de care incepem deja sa ne bucuram si cu timpul pe care copiii il pot petrece in lumina soarelui:

Expunerea copiilor la soare – de la ce varsta se poate face?

Se pare ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca pana la varsta de 3 ani sa nu expunem direct copiii la soare!

Atentie ca expunerea la soare nu inseamna doar stat pe plaja sau pe sezlong la munte, inseamna tot timpul pe care copilul il petrece in lumina directa a soarelui: in parc, pe strada, la locul de joaca etc.

Expunerea copiilor la soare – ce trebuie sa mai stim

In functie de calitatea umbrelei, chiar si pana la 70% din radiatiile UV pot trece prin aceasta, ceea ce explica arsurile solare chiar si sub umbrela. Cele mai eficiente umbrele sunt cele de stuf.

90% din radiatii sunt reflectate de apa, 60% de nisip, astfel incat doza de radiatii este mult mai mare cand avem sezlongul pe plaja, langa apa.

Imbracamintea inchisa la culoare reflecta radiatiile UV.

In primele 2 zile de expunere la soare se folosesc:

  • fotoprotectie;
  • haine;
  • umbrela de stuf.

Cei mai multi dintre noi procedeaza asa abia la finalul zilelor de plaja, cand pielea lor e deja afectata.

Stiati ca?

Bronzul este mecanismul de aparare al pielii?

Pentru copii sunt suficiente 15 minute de stat la soare pe zi, pentru a beneficia de vitamina D?

Melanina se produce la 48 de ore de la expunerea la soare?

Atentie la hidratarea copiilor! Ce apa e bine sa dam copiilor

Am scris aici care sunt recomandarile Societatii Romane de Pediatrie si cele ale Institutului Roman pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului (IOMC). Ca sa alegeti apa avand la indemana toata informatiile. Nu tot ce exista la raft este si ok pentru copiii mici!

Ramaneti aproape de rubrica Specialistii va raspund! Daca aveti intrebari pentru consultantii medicali ai blogului, nu ezitati sa le adresati. In comentariu la articole sau pe adresa consultanta@florinabadea.ro.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici