Te întreb direct: ce ai făcut anul asta pentru tine, draga mea? Nu pentru familie, nu pentru copii, nu cât de mult l-ai susținut pe soț, nu cât de mult ai lucrat la serviciu și cât de apreciată ești acolo. De cele mai multe ori, ce faci pentru toți aceștia te aduc într-un stadiu de oboseală și anxietate, în care nu mai poți să ai grijă de tine cu adevărat. Nu dormi de griji, mânânci haotic, te îngrăși, nu ai timp de o manichiură, nu te-ai mai vopsit de luni întregi. Propunerea mea e să nu aștepți Anul Nou, ca să îți pui rezoluții complicate și nenumărate, ci să începi, nu de mâine, ci de azi. Anul Nou e un fel de La anul și la mulți ani! Începe de acum! Scriam aici despre femeile mame și de faptul că stă în puterea noastră să facem lucruri pentru noi, nu să așteptăm să ne trimită cineva la coafor, că nu o va face, vă asigur!

Una dintre cele mai frecvente greșeli chiar aceasta e: în ianuarie umplem agenda cu de toate: sală, masaj, salon, dietă și haine noi (la reduceri). Și tot felul de promisiuni. Începem cu toate deodată și nu ne prinde Ziua Îndrăgostiților cu ceva finalizat pe bune. Ușor, ușor, ne lăsăm de toate și de 1 martie ajungem la fel de copleșite cum eram în decembrie. De ce?

Povestea mea

Povestea mea e destul de comună, până la un punct. E povestea unei femei care muncește de la 19 ani și care, de aproape 9 ani, e mamă. De 9 ani TREBUIE să le îmbine pe toate – casă, masă, copii și job. Ooo, dar știți despre asta, nu? De ce să vă zic aceeași poveste? Doar că, de la un punct încolo, e ceva ce trebuie să vă zic. M-am luptat și am ținut cu dinții de unele obiceiuri și tabieturi ale mele, ca să le pot continua. Am negociat la sânge cu ai mei, ca să mă pot ocupa și eu de mine. Am continuat să citesc, chiar în perioade în care totul îmi era ostil. Am continuat să năzuiesc. Către mai mult, către împlinirea mea. Am stat între muci cu teancuri de cărți, între caca și scutece cu telefonul pe care am păstrat legătura cu prietenele mele. Am citit cu copiii pe mine, am scris în cele mai ciudate poziții sau în cele mai neobișnuite locuri din casă (ex: baie). Am făcut tot felul de aranjamente ca să pot respecta programările la cosmetică, am fugit de acasă periodic la cumpărături pentru mine sau la cafea cu prietenele. Dar timpul pentru mine și grija pentru mine nu a însemnat doar atât, ci și lucruri care țin de sănătate, de controale și de tratamente medicale.

Anual mi-am făcut analizele la sânge, controale în locuri din corp care suferă. La 40 de ani am început din nou tratament ortodontic, de data aceasta cu aparate fixe. Nu pentru frumusețe, ca să zic așa, ci din dorința de a simți că fac ce e corect și că am grijă de mine, ca să fiu mai sănătoasă și mai voioasă, timp mai îndelungat. Nu doar pentru mine, ci și pentru fetele mele. A fost mai simplu pentru Blondă să vadă că și mama ei face eforturi cu sârmele în gură, s-a plâns mai puțin și a mutat atenția de la ea la altcineva. A învățat empatia și compasiunea și nu numai.

Un obicei pe an, care să îți schimbe viața

Nu a fost ușor, dar ușor poate oricine. Uneori nu mi-au ieșit lucrurile după planul meu. Am plâns, m-am supărat, m-am căinat la telefon, la prietenele mele. M-am șters de lacrimi și am mers mai departe. Alteori, am renunțat eu la ce mi le propusesem. Pentru că mi-am dat seama de greutatea presiunii pe care singură mi-o puneam pe mine. Greutate care mă împiedica să mă bucur și nu făceam decât să bifez unele lucruri.

Ușor, ușor, am renunțat la prea multe planuri și obiective. S-a ridicat și greutatea de pe umeri, odată cu ridicarea biciului pe care mi-l aplicam uneori singură. Și mi-am propus să fac un exercițiu mult mai simplu:

 • să renunț într-un an la un obicei pe care îl simt că îmi face rău;
 • să adopt un obicei care îmi va face bine.

Simplu. Focus. Concentrare deci pe ceva mai puțin bun și pe ceva bun.

Acum 9 ani, îmi amintesc, mă vopseam acasă. Până într-o zi, când mi-am propus să am mai multă grijă de părul meu. Am reușit după 1 an să îmi fac un obicei din a mă duce doar la salon pentru tot ce ține de păr, dar și pentru unghii. Anul trecut, mi-am propus să am mai multă grijă de pielea mea și am început să o hidratez mai mult și să o repar din interior cu diferite suplimente, atât cât se poate.

Ce obicei mi-am propus pentru anul următor, începând de acum

Din toamna aceasta mi-am propus să am mai multă grijă de tenul meu, de toată fața. Au rămas pe ea petele din cele 2 sarcini, nopțile nedormite, lipsa de hidratare (am vezica mică și zic mereu că eu sunt fata cu prostata :)), emoțiile, durerea, plânsul de neputință sau cel de bucurie, râsetele cu fetele sau cu tatăl ei. Sunt toate acolo și nu îmi e rușine cu ele. Dar parcă vreau mai multă prospețime nițel și un pic de revigorare. Așa că voi fi atentă și mă voi ține de planificarea în care am pus tratamente faciale și ale ”ajutoare”. 🙂 Vă țin la curent!

CONCURS:

Premiez 6 cititoare (din București, veți vedea de ce) cu câte un set de la Yves Roche care cuprinde:

 • 1 cremă hidratantă Hydra Vegetal;
 • 1 apă de toaletă Collection Ete;
 • 1 spray parfumat pentru păr.

Ce trebuie să faceți pentru a câștiga acest set: să scrieți în comentariu, mai jos, care este obiceiul pe care doriți să vi-l însușiți din această toamnă și de ce. Voi premia povestea și voi alege eu persoanele, nu voi apela la random.org.

Produsele pe care vi le dăruiesc sunt de la mine, le-am primit acum ceva vreme de la Yves Roche pentru un material frumos și educativ pe care l-am scris pentru o comunitate. #dardindar

Start concurs: luni, 3 octombrie, ora 12.00. Concursul se termină pe 10 octombrie, ora 12.00. Cele 5 câștigătoare vor fi anunțate aici pe blog și pe Facebook, pe 10 octombrie.

Cum intrați în posesia premiului

Ne vom întâlni la o cafea sau ceai, pe 12 octombrie, la ora 18.30 și vom vorbi ca între fete, câte în lună și în soare…de toamnă! Abia aștept! Am și o (altă) surpriză pentru voi! 🙂

Iată o rezoluție!

Și un manifest!

Draga mea, tu cum ai grijă de tine?

Proiectul face parte din campania MAMA TIME OUT; o campanie florinabadea.ro, lansată la începutul toamnei 2017.

Aici puteți citi un articol scris de Zâna Scutecel, despre tine, femeie și despre cât de important e să fii tu bine, ca să fie și copilul tău bine!

Later edit: Momentul de premiere a participanților la concurs se va întâmpla în cadrul evenimentului de lansare a proiectului MAMA TIME OUT; joi, 12 octombrie, ora 18.30. Aveți aici toate detaliile! Abia aștept să ne cunoaștem, dragi cititori al blogului! 

Am citit de mai multe ori rezoluțiile voastre pentru stare de bine și mi-au plăcut toate. Pentru mine, sunteți toate câștigătoare!! Dar pentru că a trebuit să aleg, am ales în funcție de cât de hotărâte ați părut fiecare și de ceea ce am simțit de la voi, dincolo de cuvintele scrise! Să nu vă supărați pe mine! Am însă și o propunere pentru ceilalți participanți, aveți nițică răbdare!

CÂȘTIGĂTOARELE CONCURSULUI SUNT:

 1. Valentina Alexandrescu;
 2. Alina Pârjol;
 3. Flori Ioniță;
 4. Mădălina Hodor;
 5. Elena Claudia
 6. Baciu Diana Maria

Felicitări, vă aștept joi la eveniment! Cu premii și alte surprize! 🙂

Pentru voi, fetelor:

 • Dobrescu Maria
 • Elena Santos
 • Carmen Popescu
 • Georgiana Coman
 • Cristina Cioabă
 • Camelia
 • Ion Nicoleta
 • Ingrid
 • Bufanu Luminița

Dacă aveți timp, vă aștept și pe voi joi, la eveniment! Dacă nu, vă invit la o întâlnire separată, la o cafea sau un ceai cald, să vorbim de rezoluții sau de viață, în general!

Vă mulțumesc tututor pentru că v-ați luat timp să vă gândiți la voi și că ați scris și public angajamentul vostru! Să fie spre îndeplinire!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: arhiva personală și aici