gluten

 

Va povesteam saptamanile trecute cum am invatat noi sa ne adaptam la viata cu alergii la grau si secara, asa incat sa evitam neplacerile pe care cea mica le-a avut cativa ani, pana sa aflam de alergia ei. Desi noi nu prea mancam paine, nu am putut sa o eliminam de tot de la noi din casa, mai ales pentru rolul pe care ingredientele ei il au in alimentatia copilului. Dar alergiile ne-au obligat sa gasim surse alternative, asa incat sa nu privam copilul de tot de bucuria si de proprietatile unei felii de paine, ale unei portii de paste delicioase sau ale unui biscuite cu lapte.

Intai am apelat la produsele celor de la Schar – mai ales faina, pentru a face paine acasa. Am mai incercat si clatite si biscuiti. Nu a fost simplu, pentru ca faina de orez sau ovaz se pare ca nu este asa prietenoasa si maleabila, precum cea de grau, aluatul nu creste foarte mult, catre deloc. Deci dilemele sunt destul de mari, asa incat sa te descurajezi de-a lungul timpului sa prepari acasa, daca nu ai o reteta ok sau daca nu iti insusesti o tehnica care sa nu dea gres. Am mai fi insistat pe Schar, unde gasisem si alte sortimente gata preparate, dar ne era si destul de dificil. Nu stiu acum, dar in urma cu ceva ani, oferta de astfel de produse nu se gasea in orice supermarket si, daca se gasea, nu era foarte variata. La Kaufland gaseam doar faina, un singur sortiment, la Mega Image doar covrigei, doar la Carrefour era ceva mai variata oferta – din pacate, noua ne era cam peste mana, pentru ca nu facem cumparaturi in acest hypermarket.

Anul trecut, am avut ocazia sa lucrez proiecte pentru o asociatie de pacienti, ocazie cu care m-am intalnit cu experti minunati si am si facut o documentare mai serioasa pe tema pacientilor celiachi din tara noastra, a facilitatilor pe care le au sau mai bine zis nu le au. Tot atunci am aflat despre un producator de-al nostru care fabrica produse aglutenice, destinate persoanelor cu intoleranta la gluten – ei zic ca sunt singurii romani care fac acest lucru si probabil ca da, pentru ca eu nu am mai aflat de altii, desi am facut ceva cercetare. E vorba de Medalim.

Se stie ca, pentru pacientii cu celiachie, la fel si pentru o parte din cei alergici, dieta fără gluten este singurul tratament eficace. Mai mult, tot de la specialisti am aflat ca sunt persoane care nu neaparat au probleme de sanatate, dar adopta o dieta fara gluten, datorita beneficiilor sale, ceea ce ii ajuta la  ameliorarea unor probleme de sanatate, sau in hotararea lor de a adopta un alt stil de viata, mai sanatos. Personal, am incercat la diferite mese sa mananc painea lor fara gluten, care mi s-a parut si mai gustoasa, dar si mai satioasa – 2 felii te satisfac cu usurinta la o masa. Asa ca, pentru noi a fost important sa descoperim un furnizor cu o oferta atat de bogata precum cei de la Medalim, mai ales ca pentru fiecare in parte putem verifica un termen de garantie – care, de cele mai multe ori, este destul de scurt. Ceea ce ma bucura si imi confirma faptul ca produsele nu contin conservanti. Mai mult, avem garantia producatorului ca nu contin nici grasimi vegetale hidrogenate sau coloranti.

Gama de produse este variata, putem alege intre cele semipreparate si cele gata preparate, exista si varianta de a opta pentru cele fara rahar, sau varianta de a face o comanda speciala – din care sa se poata excepta diferite ingrediente, care sa nu afecteze reteta. Ah, si pana pe 31 martie, avem transportul gratuit in orice oras! Iar eu sunt incantata ca premixul pentru paine de la ei se poarta mai bine decat al celor de la Schar – http://www.medalim.ro/product–premix-pentru-p%C3%A2ine-f%C4%83r%C4%83-gluten-sanopan–1.html. Si cred ca este si de 3 ori mai ieftin! 🙂

Dintre preferatele mele, pe langa paine:

http://www.medalim.ro/product–fursecuri-cu-stafide–18.html

http://www.medalim.ro/product–biscui%C5%A3i-fara-gluten-cu-cacao–14.html

Haideti sa sustinem producatorii romani si produsele sanatoase, ca sa ne ajutam si pe noi, dar si pe acestia! Pentru o viata sanatoasa!

Despre alergii, am mai scris aici: https://www.florinabadea.ro/despre-alergii-pe-scurt/ , cu sustinerea medicului specialist in alergologie si imunologie clinica – Dr. Alexis Virgil Cochino.

Sursa foto: Pinterest