In copilarie, cea mai mare bucurie din Saptamana Mare era sa vopsesc oua cu bunica. Pentru ca vacanta de primavara era mereu a mea, impreuna cu ei, la tara. Era perioada cand asistam la cele mai frumoase obiceiuri din Baragan, de care imi amintesc si astazi cu ochii mintii si ai sufletului, desi bunicii mei nu mai sunt demult..Acolo am vazut prima oara cum se decoreaza ouale rosii de Pasti cu frunze, in ciorap. Bunica mea folosea frunze de patrunjel si de leustean. Ieseau minunat. Parca aveau si gustul mai bun! Nu le faceam pe toate asa, pentru ca era migala multa. Dar cele ”alese” erau si protejate, nu ne induram sa le ciocnim, ca prea frumoase erau. 🙂

Mi-ar fi placut sa am o foto sa va arat astfel de oua, din pacate noi pana acum nu am reusit sa pregatim oua rosii, sambata este ziua lor. Asta e, nu suntem perfecti, facem si noi ce putem. 🙂 Dar va povestesc cum se fac si poate reusiti voi sa le decorati cu frunze si sa ne scrieti si noua. La final, o reteta bonus.

Ce ne trebuie pentru oua decorate cu frunze:

  • oua fierte bine;
  • frunze de patrunjel sau leustean;
  • ciorapi de dama taiati pe sectiuni de cate 8-9 cm;
  • benzi de elastic;
  • otet;
  • apa;
  • vopsea de oua (ce varianta preferati);
  • lingura mare/polonic.

Instructiuni pentru vopsit:

  • se fierb ouale cateva minute (cum le fierbeti de obicei, sa fie tari); inainte de fierbere se spala bine cu apa fiecare ou si se sterge cu un prosop moale;
  • se scot ouale si se lasa intr-un castron sa se raceasca;
  • se pregatesc frunzele de leustean sau patrunjel, rupte de pe tulpinile lor;
  • se pregatesc bucatile de ciorapi, taiate;
  • se ia cate un ou, se introduce in sectiunea de ciorap taiata, iar inauntru se aseaza cu grija frunza cu frunza;
  • se fixeaza bine fiecare frunza si se strange ciorapul, ca sa le tina bine;
  • se prinde bine fiecare capat de ciorap cu banda de elastic;
  • fiecare ou astfel pregatit se scufunda in apa fiarta in prealabil cu otel si cu vopsea de oua (dupa reteta de vopsea);
  • ouale introduse in oala se tin la fiert 10-15 minute;
  • se mai verifica din cand in cand cate un ou, pana cand se scot toate cu o lingura mare si se pun pe o farfurie;
  • indepartati cu grija banda de elastic, ciorapul si frunzele; lasati bine sa se usuce oul.
  • Gata! 🙂

Am gasit si o imagine cu ouale copilariei mele, precum si o alta reteta, cu frunze de ceapa sau sfecla. Aici.

Voi cum pregatiti oua de Pasti? Aveti fotografii cu ele? Va astept sa le postati in comentariu la postare.

Sarbatori luminate va doresc!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici