”Vii, da?”, mă întreabă ea gâfâind, de la celălalt capăt al firului. ”Iartă-mă, trebuie să te las, tocmai m-a anunțat fotograful că are o problemă în familie și nu poate ajunge! Sunt disperată, îmi trebuie poze profi, pentru albumul de familie!”, îmi mai șuieră în ureche, după care mă trezesc că vorbesc singură. Dau să o sun înapoi, când aud telefonul sunând în urechea mea: ”Ce faci pe 20 septembrie?” e prima întrebare care urmează după ”alo”-ul meu deja zăpăcit de apelul întrerupt abrupt. ”Da, ziua bună să îți fie și ție!”, îi mormăi deja nițel iritată. ”Cel mai probabil merg la o petrecere de copii, dar trebuie oricum să verific agenda, că parcă ați înnebunit toți!”, adaug, fără menajamente. ”Bine, dar nu puteți să nu veniți, Alex vrea musai să vină Teo la ziua lui!!”, țipă femeia de la telefon, o altă prietenă care pare că a mirosit flori de isterie, împreună cu cea care abia a închis. ”Așa, păi cum să vină dacă deja a confirmat că merge la alt eveniment??!”, îi dau eu lovitura de grație femeii isterice. Dar mă aud cum vorbesc și mă pufnește râsul. Râd singură pe stradă, de ridicolul situației: vorbim la telefon, între prietene, despre familie și copii, folosind termeni din zona de business: confirmare, eveniment, poze profi…mda, cred că petrecerile pentru copii dăunează grav sănătății.

Noi toți suntem născuți iarna

Cred că e o conspirație: Blonda, noi, bunicii lor și mare parte din prieteni și copiii lor sunt născuți în sezon de toamnă-iarnă. Ați zice că e bine, că în felul acesta ne putem strânge liniștiți la aniversări. Că vara nu e nimeni prin oraș și niciun sărbătorit vara nu are parte de o petrecere decentă și niște prieteni în oraș. Mda, rămâne să vedem cum va fi la Măriuca, născută chiar în mijloc de calendar. Momentan nu suferim, că am făcut un moț atât de restrâns, încât m-a durut foarte puțin capul. Da, nu ai cum să nu te doară deloc, că orice întâlnire cu oameni și cu familia trebuie să aibă ceva care să te irite. 🙂

În rest, toți sunt născuți iarna. Din septembrie până în martie nu e trai. Jur că stau cu agenda și tot mai uit câte ceva și îmi apar alerte pe ultima sută de metri. E practic imposibil să îți petreci un weekend undeva, în afara orașului, pentru că…nu ai cum. Și dacă mai supraviețuiește câte o zi de duminică, apare o invitație de la colegi de clasă sau de la vecini. Pentru tine, părinte, sunt obligații, pentru copil e un alt motiv de bucurie.

Deci, iarna se numără bobocii cu adevărat, în materie de party-uri. Un buchet serios de aniversări organizate de noi, dar și de petreceri la care trebuie să participi.

Sunt o mamă isterică, în căutarea unui loc pentru petrecerea copilului

Ați văzut voi vreun tată/bărbat să organizeze vreo petrecere? Eu, nu. Și chiar știu mulți tați. 🙂 Deci nu vine femeia bine din vacanța de vară, la serviciu, că mai are o grijă. Petrecerea aniversara a copilului. Care vrea și el să fie frumos la ziua lui, ca la colegul X, în locul Y. Belea mare, că, ce să vedeți, locurile unde poți organiza petreceri aniversare, cu animatorii aferenți, sunt luate în avans, mai ceva ca pâinea caldă. Sau mai ceva ca nunțile și botezurile. De fapt, cred că e chiar o concurență acerbă între toți, pe zilele noastre din calendar și pentru buzunarele noastre. Pentru septembrie, trebuie vorbit și rezervat de la începutul toamnei. Pentru decembrie, e demență, rar găsești un loc în septembrie. Și le iei pe rând și dai telefoane și te ia durerea de inimă atunci când auzi că nu mai există loc. Și tot așa, din loc în loc. Și uiți de unde ai plecat cu bugetul și că te-ai jurat că nu mai cheltui decât o anumită sumă. Pentru că nu mai ai opțiuni, ai da orice, numai să nu ajungi acasă și să fii nevoită să îi spui pișcotului mic despre eșecul tău – că nu i-ai găsit nimic din ce voia, pentru ziua lui.

Petrecerile pentru copii dăunează grav sănătății

Recunoașteți că ați și plâns de supărare că nu au ieșit lucrurile așa cum ați vrut voi? Sau, mă rog, cum a vrut ”clientul” pretențios. 🙂 Și că v-ați frământat nopți întregi, în căutarea unei soluții care să vă scoată din impas? Că ați întors pe dos internetul și ați bâzâit prietenii cunoscători, în căutare de alternative pentru ce nu găseați sau nu vă satisfăcea pretențiile? Baloane, program artistic, animatori autentici sau actori adevărați sau alte trupe!

Mda, cam așa ajunge o mamă isterică toamna sau iarna, când oricum trecem prin multe schimbări, de toate felurile.

Dar cu bugetul, cum stați cu bugetul de petrecere?

Ca să zic drept, eu abia anul ăsta mi-am organizat ziua așa cum am vrut eu: am plecat cu partenerul la Barcelona, pentru 5 zile. În rest, am marcat momentul în moduri cam…superficiale. Adică pe la birou ceva de mestecat, un tort pe acasă, o masă în oraș cu iubitul, o masă la ai mei. Nici prin cap nu mi-a trecut să îmi organizez un party ca la nuntă: cu invitații, cu DJ, cu aranjamente de masă, cu meniu și cu ring de dans. No way, de ce aș face asta? Am avut o nuntă și 2 botezuri, iar ultimul botez cu 100 de persoane m-a epuizat la maxim. Ori un party pentru 20-25 de copii, cu cel puțin tot atâția părinți, adună un număr de oameni cam ca la un botez!! Și nu poți să ții oamenii într-un loc doar cu o cafea și o apă, timp de 3 ore. Părerea mea.

Așadar, toate party-urile în formula asta ajung la 500 de euro, minim. Hm, dacă ai 2 sau 3 copii, ce faci? Serios, acum? Nu poți să îi organizezi unuia o petrecere mare și altuia să îi zici că nu mai ai cum, să îi propui o prăjitură în familie.

Cum au fost petrecerile noastre, timp de 8 ani

Credeți că ne-am înțelepțit cu timpul, nu? 🙂 Petrecerile noastre au arătat cam așa:

  • anii 1-3 – în familie, cu adulți, părinți, nași și frați. Acasă.
  • 4 ani – la grădi, cu tort, Rapunzel și Gheorghe Papagheorghe.
  • 5 ani – loc de joacă în zona în care stăm, cu invitați colegi de la grădiniță și prieteni, cam 20 de copii și părinți la dublu.
  • 6 ani – la film, la Mall și acasă la masă și tort, cu prieteni, cerc mai restrâns.
  • 7 ani – la Kika, unde e un loc de joacă, în restaurant, copii și părinți.
  • 8 ani – la Conacul Golescu Grant.

Niciodată nu am avut mai puțin de 10 invitați, maxim au fost 20 de copii. De la an la an am promis că voi face lucruri cât mai simple și cu mai puțini invitați. În realitate însă, ultima petrecere a fost istovitoare, cu program artistic și catering, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Ca să pregătești 3 ore de petrecere, lucrezi cam o lună, minim o oră pe zi, că nu ies toate așa cum dorești. Pentru fiecare pișcot te stresezi și stai cu nodul în gât – cunoscătoarele cam știu modelul.

După ultima petrecere, când nici nu ieșiseră bine invitații pe ușă, m-am așezat, căci mi s-a făcut rău. Mama s-a speriat, numai când mi-a văzut culoarea feței. Mi-a adus femeia un pahar de apă și m-a băgat în ședință peste câteva zile, după ce mi-am revenit.

Ce facem la 9 ani

Dacă planurile noastre ni se așează așa cum sunt desenate acum, la 9 ani petrecem în living la noi, cu o mare proiecție de film pe perete, iar mâncarea pe care puștimea o va servi la această aniversare va fi făcută chiar de ei, alături de noi. Intim, foarte intim. Calitate, nu cantitate. Și no junk pentru puștime, real food făcut în casă, la care vor trebui să muncească.

Ce facem cu petrecerile toamnei

Vom selecta, ca să facem față. Vom fi foarte selectivi. Vom merge doar la familie și prieteni. Dacă se suprapun, chiar că va fi în ordinea confirmărilor. 🙂 La colegi, am decis să nu mai particip la party-uri la Mc Donald’s. Am mers până acum, de jenă să nu îi refuz. Dar gata, nu mă mai jenez. Nu mai particip la evenimente neconforme cu principiile noastre. Asta e, dacă vreți să aveți petreceri cu toți prietenii, veți găsi idei să le organizați în alte locuri, decât cele cu mâncare falsă, cu grăsimi saturate și zahăr cât cuprinde.

Voi cum organizați petrecerilor copiilor voștri?

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici