portiileUltimul studiu pe Romania ne-a aratat cat de rau stam in ceea ce priveste obezitatea. Nu stam mai bine nici in ceea ce priveste obezitatea la copii. De fapt, cand ma uit in jurul meu in parc sau pe plaja, imi si dau seama de ce devin copiii obezi. Rontaie non stop, din mers, in graba, vorbind si alergand. Gustarile sunt mult prea multe si prea consistente, mamele si bunicile ii evalueaza constant si se caineaza ca nu iau copiii zilnic in greutate! Parca am fi intr-o competitie pentru cine ajunge mai rotofei la Craciun/Pasti!!

Sigur ca nu sunt nutritionist si prin urmare nu am caderea sa va dau sfaturi. Dar sunt un om preocupat de infatisarea si de greutatea mea, precum si a familiei mele. Marturisesc ca si mie imi este destul de greu in anumite situatii – la petreceri sau in vacante, cand plecam de acasa si cand mesele nu sunt chibzuite in ceea ce priveste grupele alimentare, calitatea sau cantitatea acestora. Ele ajung sa aiba la baza doar criteriul satisfacerii placerilor culinare. Ideea satisfacerii unei placeri culinare nu este in sine rea, ceea ce este mai putin bun insa este transformarea acestora intr-un act de obisnuita – consumarea zilnica si practic cresterea cantitatilor de astfel de alimente (zahar, paine, carbohidrati etc).

Cred foarte mult in ideea ca si mesele trebuie sa fie ceva planificat, ca e bine sa fie transformate in ritualuri si momente de armonie in familie sau intre prieteni. Oamenii nu ar trebui sa manance singuri niciodata. Cred ca nu ar mai manca asa de mult, daca ar manca in compania celorlalti. Mancam repede, informatia nu are timp sa ajunga la creier, ca acesta sa poata transmite impulsuri la stomac si sa fie resimtita senzatia de satietate. Daca nu ne dam voie, prin inghitituri rare si lente sa treaca cele 20 de minute pana cand se conecteaza creierul cu stomacul, il vom alimenta pe cel din urma de fapt mult prea mult, in graba noastra. Asa ca marimea unei portii consumate si starea de prezenta la masa cred ca sunt direct corelate. Cand esti atent la ce mesteci, simti aromele, te bucuri de gust, iti dai seama de cat de putina mancare are nevoie de fapt stomacul. Cand esti cu gandul in alt loc, nu mai simti nimic, e doar un act mecanic de a trimite mancarea in stomac. Si trimiti, si trimiti, si trimiti. Mai mult decat ai avea nevoie de fapt! Si de aici problemele cu greutatea, pe langa alte obiceiuri alimentare nocive sau lipsa meselor principale si a mesei esentiale de dimineata.

Asa ca inainte de orice demers legat de greutate, inainte de a va gandi chiar sa incepeti o dieta, ganditi-va intai la cat de prezent mancati si la cat de mari sunt portiile pe care le consumati! Daca reglati aceste obiceiuri in timp, problemele cu greutatea vor incepe cu siguranta sa se atenueze.

Sa fiti in forma! Face bine la sanatate!