La cererea publicului, pentru ca am mentionat aici in treacat despre sunca presata pe care am invatat sa o facem acasa, am revenit cu reteta. Pentru ca suntem pe blogul de viata sanatoasa, ce alta reteta as fi putut sa va recomand decat una sanatoasa?! 🙂 E o reteta usor de facut, din foarte putine ingrediente si este o alternativa sanatoasa la mezelurile din comert – pe care sper din inima ca nu le mai mancati nici voi si nu le dati nici copiilor vostri. Asa este, e destul de dificil sa facem un sandvis fara ele, dar nu este imposibil. Cere un pic de creativitate si inspiratie, pe care o puteti lua din cand in cand si de la mine de pe blog, unde va promit ca macar o data pe saptamana va voi scrie un astfel de pont.

Asadar, pentru a prepara o delicioasă sunca de casă aveti nevoie de:
1. Rasol de porc – 2 bucăti (sau 2-3 aripi de curcan);
2. 2 lingurite de sare, o lingurita boabe de mustar, o lingurita boabe de piper negru si 2 foi de dafin (puteti adauga ce condimente doriti, la alegere, după gust – in nici un caz glutamati!)
3. O oală mare (peste 5 litri).
4. Răbdare 🙂

Mod de preparare:
1. Se spală rasolul de porc (se scot din ambalaj aripile de curcan).
2. Se pun bucatile in oală, se adauga apa cat sa le acopere (dacă depasesc nivelul apei, ceea ce este posibil la bucatile de porc, nu este nici o problema, carnea se va strânge in timpul procesului de fierbere).
3. Se adaugă condimentele si se acoperă cu un capac.
4. Se fierbe la foc potrivit pana incepe sa se desprindă carnea de pe oase – aproximativ două ore. Atentie! In timpul procesului de fierbere se va produce spumă, care se poate revarsa si stinge focul. In astfel de cazuri luati capacul sau micsorati flacăra sau puneti capacul sa acopere partial oala. In orice caz, nu lăsati procesul nesupravegheat.
5. Dupa ce s-a fiert carnea, stingeti focul si scoateti cu grija bucatile pe o farfurie sau un blat de bucătărie curat, pentru dezosare si degresare.
6. Inlaturati oasele, pielea si grasimea, păstrând carnea.
7. Intr-o tava pentru cozonac/chec, pe care o veti tapeta cu folie de plastic, puneti bucatile de carne. Apăsați cu o lingura carnea si acoperiti cu marginile foliei, presand amestecul in acelasi timp. Puneti deasupra amestecului presat si învelit in folie o alta tava de cozonac, apasati bine si infasurati tăvile in folie pentru a mentine presiunea asupra amestecului. Eu n-am avut a doua tava si am folosit un prosop de bucătărie rulat, pe care l-am învelit in folie (ca sa nu-l compromit) si l-am presat deasupra amestecului din tava, invelind totul in folia de plastic.
8. Puneti tava la frigider, cu gura în jos, după ce ati pus dedesubt un stergar de hartie (eu am pus mai multe). Lăsati cateva ore sa se răcească (peste noapte).
9. Luati tava de la frigider. Despachetati. Amestecul trebuie sa fie tare si compact.
Poftă bună!
Se păstrează la frigider în hartie de copt până la 3 zile. Sigur se va manca insa foarte repede! 🙂 Va spun din experienta!

Sunca presata va fi minunata pentru micul dejun, dar si pentru sendvisuri, ca tot vine scoala in curand si incepe sa avem aceasta preocupare in fiecare dimineata, pentru copiii nostri.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Mai jos sunt foto din timpul prepararii, ca sa va faceti o idee:

IMG_20160820_085713_141 IMG_20160820_085802_406 IMG_20160820_085840_558

 

 

 

 

 

 

IMG_20160820_090012_080 IMG_20160820_090117_951 IMG_20160820_090333_213Sursa foto:arhiva personala