Categorii
Sănătate și wellbeing

Si sugarii pot face diabet

Sunt inspaimantata de cate persoane in jurul meu aflu ca au diabet. Mai tinere sau mai trecute de prima tinerete, cu diabet de tip 1 sau tip 2. Si ce ma ingrozeste mai tare este faptul ca la putine dintre ele vad cu adevarat o viata disciplinata alimentar si, in general, alta aborare a stilului de viata. Diabetul a ajuns sa fie boala secolului 21, alaturi de obezitate, boli cardiovasculare, cancer, depresie sau Alzheimer. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in 2030, exista pericolul ca diabetul sa reprezinte cea de-a saptea cauza de deces, pe glob. Cifrele arata ca Romania se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste incidenta diabetului zaharat de tip 2. Acestea nu sunt doar niste cifre ale OMS menita sa atraga atentia jurnalistilor sau bloggerilor, ele reprezinta o realitate cu care traim si la care ar trebui sa reflectam nitel. Ele amintesc de cat de rau traim de fapt, de stilul de viata nesanatos, de stres si de ritmul ametitor pe care il ducem si de calitatea precara a vietii – care ne influenteaza starea de sanatate, fizica si psihica. Mai rau este ca diabetul de tip 1 se poate manifesta pana si la sugari. 🙁

Ce este diabetul?

Caracteristica principala a diabetului este faptul ca organismul nu poate folosi eficient insulina. La inceput, pancreasul compenseaza, producand mai multa insulina, dar cu timpul, pe masura ce boala evolueaza, acesta nu mai poate tine pasul, iar valorile glicemiilor incep sa creasca.

Daca organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor incepe sa afecteze diverse organe si sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos si inima.

Medicii confirma ca e nevoie de modificarea stilului de viata, de controlul alimentatiei si miscare.

“Diabetul zaharat tip 2 se trateaza prin modificarea stilului de viata, medicamente orale si insulina. Unii oameni isi pot tine diabetul sub control printr-o alimentatie echilibrata si sport, dar majoritatea pacientilor vor necesita tratament medicamentos si/sau insulina. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala evolutiva; chiar daca la inceput nu veti avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce in ce mai riguros.”, avertizeaza dr. Ioana Florentiu, medic specialist diabet zaharat, nutritie, boli metabolice din cadrul Centrului Medical Pro Vita.

Cine este cel mai afectat?

Exista si anumite persoane ce prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat tip 2, respectiv: cele trecute de 40 ani, supraponderale sau obeze, sedentare. Mai mult, riscul creste suplimentar daca suferiti de hipertensiune arteriala, daca aveti in familie persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 (chiar si la o varsta inaintata), iar pentru femei – daca au nascut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg.

Ce trebuie sa faceti daca sunteti pe lista de mai sus

Daca va regasiti pe aceasta lista este recomandat sa va determinati anual glicemia si profilul lipidic.

Ce semnale trebuie sa luam in seama

senzatia de gura uscata,

consum excesiv de lichide,

urinat des,

scadere in greutate,

tulburari de vedere,

dureri si furnicaturi ale picioarelor,

oboseala.

Mergeti de urgenta la un consult de specialitate, in cazul in care manifestati aceste simptome!

Valori ale glicemiei

Valoarea normala a glicemiei dimineata, pe nemancate, este intre 60 si 100 mg/dl; valorile mai mari de 100 mg/dl se investigheaza de catre medicul diabetolog prin analize de specialitate. In functie de rezultate, puteti stabili impreuna un plan de urmarire si tratament pe termen lung, fie ca este vorba de modificarea stilului de viata, pastile sau insulina.

“Investigatiile si tratamentul diabetului zaharat sunt decontate integral de catre CNAS prin programul national de diabet zaharat. Astfel, cu trimitere de la medicul de familie, pacientii se pot prezenta la o prima consultatie gratuita la medicul diabetolog. Dupa confirmarea diagnosticului se va completa o fisa de dispensarizare (de luare in evidenta). Este important de stiut ca un pacient nu se poate prezenta la un al doilea medic diabetolog dupa inregistrare, decat cu acordul medicului curant (cel care a inregistrat initial pacientul) si cu o copie dupa fisa de dispensarizare.”, explica dr. Ioana Florentiu.

Monitorizarea pacientilor. Spitalizarea de zi

Urmarirea pacientilor cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o data la 6 luni ar trebui efectuata o spitalizare de zi, adica o forma de internare cu durata de cateva ore, perioada in care se pot efectua mai multe investigatii pe care medicul le considera necesare, de exemplu: analize de sange, de urina, electrocardiograma, ecografie abdominala, diverse consulturi de specialitate (oftalmologic, neurologic, cardiologic).

Spitalizarea de zi are o durata de maxim 12 ore, timp in care se pot face mai multe investigatii medicale clinice si paraclinice, pentru diverse afectiuni – consulturi de specialitate, analize de laborator, investigatii imagistice (ecografii, radiografii etc.), mici interventii chirurgicale (dermatologice, microchirurgie, implantare de camere pentru chiomioterapie etc.), tratamente injectabile sau perfuzabile. La externare, pacientul poate beneficia de aceleasi servicii ca la spitalizarea continua, adica primeste bilet de externare, scrisoare medicala, reteta compensata sau gratuita, concediu medical, referate, certificate medicale etc.

“Avantajele spitalizarii de zi, pentru pacienti, sunt multiple: nu exista costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacientilor asigurati); se fac multe investigatii intr-un timp relativ scurt, iar la final se obtin pe loc rezultatele si reteta; nu in ultimul rand, in cadrul clinicii Pro Vita pacientii primesc la finalul investigatiilor o gustare, inclusa in pachetul de spitalizare.

Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi facuta de orice medic specialist sau de familie in contract cu orice casa de asigurari de sanatate din tara.”, adauga dr. Ioana Florentiu.

Diabetul de tip 1 se poate manifesta si la sugari

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala in care sistemul imunitar distruge din greseala celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta pancreatice). Acest proces de distrugere poate dura de la cateva saptamani la cativa ani si este asimptomatic. Atunci cand s-au distrus suficiente celule, pancreasul nu mai poate produce insulina si se declanseaza diabetul.

Poate aparea teoretic la orice varsta, dar cel mai adesea se manifesta in perioada copilariei si adolescentei. Chiar si copiii foarte mici, sugari, pot fi diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1.

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute in totalitate, dar nu are legatura cu consumul de dulciuri si nu este contagioasa.

Totusi poate avea o componenta genetica, astfel incat: riscul unui barbat cu diabet zaharat de tip 1 de a avea un copil cu diabet este de 1 din 17. Pentru mamele cu DZ tip 1, riscul este de 1 din 25 daca au nascut inainte de 25 ani, sau 1 din 100 daca au nascut dupa 25 ani.

Cum se manifesta diabetul la copii

Manifestarile diabetului nu apar decat la valori mult crescute ale glicemiei, cand parintii pot observa o tendinta a copilului de bea multa apa si de a urina frecvent, in special pe parcursul noptii. Copilul scade in greutate  desi mananca, si poate deveni apatic si lipsit de energie. In stadii avansate, se pot observa semnele deshidratarii severe  cu piele si mucoase uscate (mai ales in jurul gurii), iar respiratia poate capata un miros ciudat, de acetona (sau mere verzi). Daca nu se intervine repede cu tratament in acest stadiu, boala poate pune viata in pericol.

O simpla determinare a glicemiei poate ridica suspiciuni si eventual poate pune diagnosticul bolii.

Tratamentul diabetului zaharat de tip 1

Tratamentul se face doar cu insulina. Aceasta se poate administra prin injectii multiple subcutanate (4-5/zi) sau prin infuzie continua subcutanata (pompa de insulina). Copilul trebuie sa urmeze un program riguros de mese in functie de care se stabilesc dozele de insulina. Parintii vor invata sa cantareasca alimentele si sa calculeze cantitatea de carbohidrati din ele. Scopul tratamentului este obtinerea unor glicemii cat mai aproape de normal pentru momentul zilei la care se face determinarea. Cele mai bune rezultate se obtin prin educatie intensiva si continua, in special a parintilor, dar si a copilului. Acestia trebuie sa fie capabili sa ajusteze doza de insulina in functie de valoarea glicemiei, cantitatea de carbohidrati ce urmeaza a fi mancata,  si de efortul fizic preconizat in urmatoarele ore.

Controlul diabetului este urmarit prin determinarea trimestriala sau semestriala a hemoglobinei glicozilate, o analiza de sange ce arata media glicemiilor din ultimele 3 luni. Pentru copiii cu DZ tip 1, aceasta trebuie sa se situeze sub 7,5% pentru a putea spune ca diabetul este echilibrat.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa material: comunicat presa

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.