Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Tot ce e nevoie sa stii despre acupunctura

Am cochetat cu acupunctura in urma cu 9 ani. Ah, cat timp a trecut de atunci! Ma simteam destul de obosita si cam fara motivatie, imi doream foarte mult un copil si el se lasa asteptat, trecusem prin perioade solicitante din punct de vedere profesional. Medicamente nu luam decat pentru raceala (ca si azi), doctori nu prea prea voiam sa vad (azi mi-am schimbat perspectiva), ma plimbam pe jos si imi iubeam sotul, dar cu toate acestea ceva nu se lega. Aveam o colega a carei nasa isi dusese copila la acupunctura sa o vindece de depresie, ca ii murise puiul de pisoi pe care il primise in dar de la parinti de ziua ei. 🙁 Mi s-a parut frumos si responsabil din partea parintilor ca voiau sa o ajute sa treaca peste acest episod dureros, dar in acelasi timp eram curioasa de ce nu au dus-o la psiholog pe fata. Asa ca am acceptat sa imi fac o programare la acel doctor, de origine chineza. 

A fost o prima intalnire interesanta, de la care am plecat cu o senzatie ciudata, de parca fusesem la ghicitoarea care mangaia globul pentru mine. Nici nu am ajuns la ace, nu va inchipuiti. Doar am vorbit si medicul acela bizar mi-a recomandat niste ceaiuri, ceva potiuni un pic magice si niste bilute, asa ca niste chiftele, din plante. Intamplarea se petrecea undeva in Pantelimon, azi aflu ca medicul este celebru si serios, atunci mi-a lasat impresia ca voia sa imi vanda niste ceaiuri preparate de el si sotie. Ceea ce la mine intampina rezistenta destul de puternica. Am fost expusa la atatea campanii, mai mascate si mai directe, incat chiar cu mare greutate poti sa imi vinzi ceva. Iar daca mai e si ceva de mancat sau de baut, cu atat mai mult sunt atenta. Asa ca am dat banii de consultatie, nu putini, iar de atunci am tot ras acasa pe seama intamplarii si a chiftelelor din plante chinezesti pe care am refuzat sa le iau de la medicul celebru.

Intre timp am incercat multe asa zise vindecari si multe tratamente, ca orice om de pe planeta asta caruia i se pare mai simplu sa caute in afara lui decat in interior ceea ce il doare. Totul e mai usor, mai putin cand incepi sa te intorci catre tine si sa te intrebi lucruri. Am trecut prin schimbari, pentru ca probabil imi tot doream schimbari – de la job la job, de la experienta la experienta, de la angajat la freelancer, de la fara copii la 1 copil, de la 1 copil la 2 copii, de la o casa la alta si tot asa. Ca in viata, ce pot sa spun. Am cutreierat lumea si tara, am vorbit cu oameni, am invatat lucruri noi, am devenit la atenta la oameni si m-am ascultat mai mult pe mine. A avut de castigat si corpul, dar mai ales sufletul si spiritul. Astazi sunt mai deschisa si mai receptiva decat eram cu ani in urma si poate un pic mai putin superficiala. Imi place sa cred ca am progresat in aceasta directie. Nu, nici astazi nu cumpar orice. De fapt, astazi cumpar mai putin decat cu ani in urma, pentru ca imi dau seama exact de ce anume imi aduce starea de bine pe care mi-o doresc. Dar astazi cumpar si mai multa educatie si mai multa sanatate. Adica investesc, nu cheltui.

Si astazi am ajuns sa fac acupunctura. Sceptica de acum 9 ani face de aproape 2 luni acupunctura si se simte mai bine, se poate concentra mai bine, e mai energica in momentele in care e nevoie de ea si poate sa jongleze cu tot ce are in viata in prezent, nu putin. Chiar si cu lipsa somnului, la aproape 4 luni de cand a nascut. 🙂 Ma intreaba oamenii cum de reusesc sa fac atatea lucruri – sa fiu si activa online, sa merg si la intalniri si din cand in cand si la evenimente. Sa am si 2 copii acasa – unul de scoala si un bebelus. Adevarul este ca am si ajutoare, dar cel mai greu imi este cu mine. Lucrul cu mine e cel mai greu si de aceea am acceptat provocarea de a intra intr-un astfel de tratament, pe langa alimentatia atenta pe care o am si, mai nou, masaj. (povestesc despre masaj in alt material, fiti pe receptie).

Noi avem o vorba acasa, preluata si adaptata din Rio – desenul animat: ”Mama fericita, familie linistita!”. 🙂 Asa ca principiul e bun, functioneaza. Morala este ca avem nevoie sa incercam orice merge pentru noi, ca sa ne simtim in forma si sa ducem toate actiunile derivate din responsabilitatile rolurilor de: sotie, mama, om al muncii, fiica, prietena etc. Ordinea e aleatorie.

Dar sa va povestesc cateva lucruri de la medicul care ma ajuta pe mine. Zic ajuta, pentru ca vine acasa, caci altminteri mi-ar fi greu sa ma deplasez in lunile acestea. Poate va vine greu sa credeti, dar agenda mea, chiar daca nu merg la birou, este zilnic extrem de incarcata. Asa ca medicul Cristina Hanganu, a facut un mare act de umanitate si ma viziteaza saptamanal de la inceput de octombrie incoace. Aduce cu ea nu numai schema de tratament si ace, dar si culoare si bunadispozitie, mult umor si un pachet infinit de empatie. Daca nu ar fi asa de alergata si ea, i-as propune sa stea o dupa amiaza intreaga la noi, sa bem cafea si sa stam la taclale, sa fie prietena mea. 🙂

Ce este acupunctura?

Acupunctura este una din cele mai vechi si mai folosite metode terapeutice din lume. Originara in China acum mai bine de 3000 de ani, a fost practicata fara incetare pana in zilele noastre. In Europa, acupunctura s-a dezvoltat in special datorita scolii franceze, iar in Romania s-a constituit ca entitate clinica la Spitalul Coltea in 1972. Medicina Traditioanala Chineza (MTC), din familia careia face parte si acupunctura, opereaza cu alte concepte si alti termeni decat medicina occidentala, fiind confuzanta si destul de dificil de inteles la inceput.
Foarte simplist, MTC este un sistem filozofic de medicina apartinand filozofiei daoiste. Omul este vazut ca parte integranta a universului – intre cer si pamant si organizarea sa interna este o replica a intregului univers.

Cum functioneaza?

S-au facut cercetari importante si s-au stabilit adevaruri stiintifice in aceasta privinta. Au fost localizate punctele de acupunctura si s-a stabilit particularitatea lor biofizica. Desi nu sunt pe deplin deslusite mecanismele prin care se obtin efectele acupuncturale, ce stim sigur este ca, prin acupunctura putem stimula sistemul nervos si putem stimula producerea de endorfine – substante opiod like – implicate in analgezie si starea de bine.

Acupunctura se foloseste cu succes si in medicina veterinara – nu numai la om.
Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) are o lista de boli in care recomanda acupunctura. Va recomand sa intrati pe acest link pentru a vedea lista completa a acestor afectiuni, pentru ca sunt foarte multe si pentru ca este foarte interesat sa aflam toate informatiile.

In multe tari occidentale tratamentul cu acupunctura este decontat de sistemul national de asigurari. In America, deja exista criza opiodelor – au foarte multi pacienti dependenti de opioide (folosita abuziv in tratamentul durerii) si cauta metode complementare de tratament antialgic – acupunctura fiind pe primul loc.

Unde este incadrata acupunctura, la ce tip de medicina?

Termenul potrivit ar fi de medicina integrativa – medicina traditionala chinezeasca (din care face parte si acupunctura) tot medicina este, doar ca vede omul din alta parte. Cum tratezi in medicina vestica – chirurgical, medicamentos, electrofiziologic – si nu le spui alternativa, la fel si acupunctura este o metoda complementara sau, mai bine spus, integrativa.

Este o metoda sigura?

Este o metoda extrem de sigura. O forma de terapie interventionista – fara medicamente, fara efecte secundare, in care se folosesc ace de unica folosinta.

Doare?

Marea spaima a tuturor inaintea tratamentului este legata de durere. Teoretic nu doare, deoarece spre deosebire de acele hipodermice, acele de acupunctura sunt subtiri – cat un fir de par si nu sunt construite sa taie pielea. Drept urmare ar trebui sa simti doar o piscatura cand este introdus acul.
Dupa introducerea acului nu mai simti nici un disconfort, iar la sfarsitul sesiunii vei simti relaxare, energie etc, in functie de patologie. Exista situatii cand dupa primele sedinte te poti simti mai rau, terapia aducand spre suprafata dezechilibre adanc ingropate. Dupa mai multe sedinte ar trebui sa dispara aceste probleme si sa va indreptati incet, incet spre echilibru.

Acupunctura in sarcina si in perioada postnatala

Orice femeie are dupa nastere are un vid de energie, sange si fluide (diagnostic de medicina chinezeasca). De aici apar starile de depresie, oboseala, anemie, probleme digestive, anxietate, ingrijorare. Ce face acupunctura este sa te ajute sa restabilesti echilibrul. Nu exista contraindicatii, exista cateva puncte care se evita la a fi punctionate la gravida. O alta indicatie foarte buna a acupuncturii este si pentru toate intercurentele gravidei/lauzei – care au interdictii la medicamente.

1o motive pentru care sa faci acupunctura

Sunt mult mai multe motive, insa 10 sunt cele mai importante. Le aveti listate de catre dr. Hanganu aici.  Sunt de la vindecare de stres, pana la reglare de echilibru hormonal si imunitar.

Cum putem fi siguri ca alegem cel mai bun specialist in domeniu

Trebuie sa te uiti sa practice intai si intai legal acupunctura – adica sa fie medic specialist, care si-a obtinut ulterior competenta in acupunctura. In rest, ca si la ceilalti medici specialisti e greu de spus. Dr. Hanganu e medic de familie intai de toate.

Cat timp poate dura un tratament

Tratamentul dureaza variabil – trebuie sa iei in considerarea ca starea ta este dinamica. Se recomanda minim 10 sedinte mai apropiate ca frecventa, apoi urmand sa se spatieze – la 1 saptamana, la 2 saptamani etc (depinde de multe variabile). Pentru o simptomatologie fizica (durere),  de exemplu, se fae tratament de 2-3-5 sedinte pana la disparitia durerii. Pentru simptomatologie somatopshica, de obicei tratamentul dureaza mai mult, in functie si de cand este instalata boala.

Cum se face fisa medicala a pacientului

Fisa medicala urmareste aceiasi itemi ca si fisa medicala alopata. In plus, avand specificatii de tip constitutional, pulsuri chinezesti, diagnostic de limba si +/- incadrarea simptomatologiei pe loji energetice. Pentru a pune si a urmari diagnostic chinezesc te ajuta si la selectia de puncte pentru tratament.

Profilul omului care cauta un astfel de tratament

Nu exista un profil. In general, la acupunctura vin pacienti cu simptomatologie nesistematizata sau cu diagnostice grave, cronice, cu multiple comorbiditati.
Sper ca am raspuns la toate intrebarile pe care le aveti legate de acest tip de tratament, care pe mine ma ajuta enorm in aceasta perioada deloc usoara, dupa nastere. Si pe care o voi continua, atat timp cat este nevoie, la recomandarea medicului.
Sa va fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!
Sursa informatii: dr. Cristina Hanganu, careia ii multumesc pentru timp, amabilitate, umanitate si umor! 
Pe dr. Cristina Hanganu o gasiti la Perfectmed, in str. Carol Davila nr. 33, ap. 2, Cotroceni, tel. 0720445532, email: [email protected], site: https://perfectmed.wordpress.com
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Disclaimer: Acest material nu are intentia de a diagnostica, trata sau vindeca vreo afectiune. Toate problemele de sanatate pe care le aveti necesita indrumare medicala de specialitate. Materialul de fata este opinia mea personala, bazata pe experienta si pe documentarea mea. Am precizat mai sus sursele de informare. Pentru orice decizie pe care o luati in legatura cu sanatatea voastra, adresati-va medicului vostru!

2 răspunsuri la “Tot ce e nevoie sa stii despre acupunctura”

O întrebare: trebuie să cred în sau să fiu adept al filozofiei daoiste pentru a-și face efectul acupunctura?
Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.