Categorii
Blog Wellbeing

Va puneti timp deoparte pentru lectura?

afis simplu FB_club carte, IrinaZilele trecute vorbeam despre timp cu prieteni din zone diferite – oameni cu joburi la stat, in privat sau mici antreprenori. Cu unii dintre ei, conversatiile sunt ca dupa un sablon – ”nu am timp sa ne vedem”, ”nu am timp sa citesc”, ”nu am timp sa ies undeva”. Aproape stiu raspunsul la diferite intrebari, ceea ce ma ingrijoreaza, mai mult pentru ei, decat pentru mine. In ceea ce ma priveste, am ajuns la concluzia ca managementul timpului este un concept perimat si oarecum ostil, orientat mai mult catre cantitate, decat catre calitate. Pai cum altfel sa fie, daca oamenii au ajuns sa se epuizeze zilnic in niste activitati, care la final de zi nu pot fi nici macar mentionate, caci doar simpla lor rostire ne arata in ce lucruri neinsemnate am investit energia noastra? Asa ca mi-am creat propria mea teorie legata de timp, pe care am de gand sa v-o impartasesc pe larg intr-un post viitor, dar care in mare se bazeaza pe ideea conform careia ne facem un bine daca ajungem sa ne creem propriile unitati de timp. Si sa punem deoparte unitati pentru ceea ce e cu adevarat important in viata noastra si aducator de rezultate, fara energie risipita inutil.

Timpul pus deoparte e un fel de depozit de bani. Exact asa cum economisim bani, asa putem economisi si timp. Principiul e acelasi. Nu degeaba se spune ca ”time is the new money”. Prin urmare, eu am deja un depozit de timp pe care tot capitalizez pentru lectura. Puteti incerca si voi, sa vedeti ce frumos merge: azi 10 min, maine 15, poimaine 20, pana intr-o zi in care iti dai seama ca aloci chiar peste 1 ora lecturii. Oho, cu adevarat spornic acest depozit, se inmulteste pentru folosul nostru!

Am rugat-o pe Irina Markovits, consultant de stil si fondatoarea companiei Image Matters, sa ne dezvaluie din culisele proiectului ”Books, tea and more”, pe care l-a adus la viata impreuna cu Veronica Stancu. Irina este o persoana activa, ale carei zile se impart intre workshopuri, filmari, consultanta one to one, blog, promovare online si cate si mai cate… Cu toate acestea, ceea ce mie mi-a adus bucurie in suflet in timp ce vorbeam este faptul ca timpul si-l modeleaza asa cum doreste ea si nu se plange deloc de lipsa lui. Mi s-a confirmat inca o data ca suntem singurii responsabili ai depozitelor noastre de timp alocate pentru activitati care ne aduc implinire, in timp ce ea imi povestea despre clubul de lectura, o idee nascuta din dorinta de a vedea dincolo de paginile unei carti, impreuna cu alti iubitori de lectura. Multumim, Irina, ca ne reamintesti despre carti dintr-o alta perspectiva – aceea a discutiilor pe marginea lor! Intr-un fel, e ca si cum le-am rescrie noi…

Cum a aparut ideea unui club de carte si cui se adreseaza acesta?

Imi doream de cativa ani sa particip sau sa organizez un club de carte. Dincolo de elementul “socializare”, imi doream sa cunosc alti oameni care iubesc cartile, care fac din lectura o parte constanta a vietii lor si, mai ales, sa intru in dialog cu altii despre cartile pe care le citeam; imi doream ca lectura sa nu mai fie o activitate solitara. Discutand intr-o zi de decembrie cu Veronica, i-am povestit cum clubul de carte era pe lista “rezolutiilor” mele de inceput de an; ei i-au stralucit ochii, amandoua ne-am entuziasmat si in cateva zile, totul era deja organizat.

“Books, tea and more” este deschis oricui iubeste literatura: celor care isi pun timp deoparte pentru lectura, celor care sunt deschisi sa citeasca un alt gen de carti decat cele pe care le-ar alege in mod normal, celor dispusi sa incerce un nivel mai aprofundat al lecturii, celor care inteleg ca aceeasi carte este “citita” diferit de fiecare cititor in parte. Fara sa fim elitiste, avem doar doua cerinte de la cei care se inscriu la clubul de lectura: sa citeasca cartea propusa si, o data inscrisi la o editie, sa vina la intalnire.

De cat timp a aparut clubul ”Books, tea & more” si cu ce periodicitate se desfasoara?

Suntem la cea de-a saptesprezecea editie – e surprinzator si minunat! Ne intalnim lunar: in functie de cartea aleasa, la 4 sau 5 saptamani.

Care a fost feedbackul publicului – au fost necesare eforturi mari de promovare pentru a organiza primele sesiuni?

Imi e dificil sa evaluez feedbackul “publicului”, poate si pentru ca nu ne-am propus o transformare de proportii a publicului larg, sa incurajam milioane sa citeasca! Ne-am dorit ca, pas cu pas si om cu om, sa aducem aminte cat de importante sunt cartile, cat de valoroase si transformative pot fi discutiile despre un subiect care te pasioneaza, sa strangem in jurul nostru oameni asemanatori noua.

Desigur, pentru ca nu se putea altfel, am creat pagina de Facebook, astazi are in jur de 1500 like-uri. Prin intermediul ei anuntam editiile lunare, recomandam tiluri, recenzii sau lansari de carte, postam linkuri spre articole sau site-uri care ne intereseaza, salutam membri noi. Insa eforturile de promovare nu au fost mari: am tratat pagina de facebook drept un simplu instrument de comunicare, fara a crea o strategie. Nu e vorba de un business, ci de un hobby. Mult mai importante au fost intalnirile in sine, calitatea celor care au participat si titlurile alese. Drept dovada, s-a creat o mica comunitate si s-au legat relatii de prietenie, exista un numar de persoane care sunt prezente de la prima editie si, ulterior, multe dintre prietenele sau colegele noastre s-au inscris si ele in clubul de lectura.

De ce consideri ca este important ca oamenii sa vorbeasca despre carti?

Lectura in sine este o activitate solitara: te retragi undeva, in liniste, te concentrezi pe paginile cartii, te refugiezi in imaginatia scriitorului, apoi interpretezi singur ce ai descoperit, invatat, trait in timp ce citeai. Nu vreau sa par snoaba, si eu citesc uneori doar de dragul de a citi, ca sa ma pot deconecta. Insa discutiile care se nasc la un club de lectura sunt mai mult decat gandurile noastre, rumegate simplist acasa: sunt o provocare, necesita un efort de concentrare asupra personajelor, ideilor, firelor narative; o observatie a unei alte participante la club ne poate atrage atentia asupra unui subtext, a unei trasaturi de caracter, a unei interpretari care ne-a scapat. Prin participarile tuturor lectura devine mai bogata, iar cartea mai complexa.

Ce rol au cartile in viata ta? Daca ai fi pusa in situatia de a alege intre carti si moda, ce ai face? 

Nu imi imaginez viata mea fara carti, insa fara moda, da. 🙂 Cat despre rolul lor, as putea umple zeci de pagini. In schimb, am sa fac trimitere la acest articol, care rezuma totul: http://www.brainpickings.org/2014/10/09/school-of-life-literature-reading/.

Cat timp aloci cititului in viata ta?

Citesc cam o ora – o ora jumatate in fiecare seara, oricat de obosita as fi. Incerc sa finalizez 2-3 carti de beletristica pe luna si, in masura in care mai am timp si energie, inca una de specialitate (istoria modei, branduri de moda, style coaching s.a.m.d).

Care a fost cea mai lunga perioada pe care ai petrecut-o fara sa citesti si de ce?

Cred ca 2 ani de zile (aproximativ), iar asta se intampla in urma cu 6-7 ani. Din comoditate si din lene, pur si simplu nu am mai citit. Intr-o perioada foarte aglomerata si obositoare a vietii mele, preferam sa imi petrec orele de seara in fata televizorului trandavind, sau online; nu aveam chef si nu ma simteam in stare sa depun efortul presupus de citire si intelegerea unei carti. Poate si din cauza ca nu sunt adepta cititului unor carti foarte usoare… Insa imi aduc aminte de momentul in care am realizat ca neglijam o activitate care imi hranea sufletul, ce revelatie atunci!

Ce le recomanzi oamenilor care spun ca nu au timp sa citeasca – ai un sfat pentru ei?

Daca cititul si cartile sunt importante pentru ei, isi pot face timp. Poti sta o seara pe saptamana fara TV si, in mod sigur, iti poti scurta timpul petrecut pe Facebook, Instagram, Tumblr si Pinterest. Cred ca oricine isi poate dedica 20 de minute zilnic unei carti si, la fel ca in cazul unui sport, maresti timpul de lectura in saptamana urmatoare cu 5 minute, apoi cu 7 minute, apoi cu 10 minute… In sfarsit, i-as sfatui sa inceapa cu o carte care sa le placa cu adevarat, indiferent din ce categorie – autobiografie, calatorii, povestiri. Important e sa inceapa!

Imagine din arhiva proiectului. Grafica: Lia Raducanu 

2 răspunsuri la “Va puneti timp deoparte pentru lectura?”

Buna, Florina!
Foarte frumos interviu. Cititul este o placere a mea pe care simt ca am neglijat-o in ultimul timp. Ce minunat sa ai cu cine impartasi emotiile pe care ti le trezeste o carte 🙂

Buna, Andra! Asa este, chiar e frumos sa poti sa vorbesti despre carti cu cineva. Si mai ales, daca treci prin perioade in care dai lectura pe altceva, daca esti intr-un grup iubitor de citit, ma gandesc ca te poate ajuta sa revii mai usor la vechiul obicei.
Sa stii ca am si partea a doua la acest interviu, cu partenera Irinei de proiect – pentru zilele urmatoare. Asa ca te mai astept pe blog. 🙂 Sa ne vedem cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.