13 brutării artizanale din București

brutării artizanale

Ah, cât de bună e pâinea, nu-i așa? Cu o crustă tare și miezul moale, cu un miros care răvășește bucătăria dimineața și cu unt sărat întins pe deasupra, OMG, deja simt că leșin numai când îmi închipui. Sau cu gem și unt! Cine a uitat vreodată pâinea cu gem și unt, gustul copilăriei?! Sper că nu îmi spuneți că nu mai mâncați pâine de ani de zile, că tot aud astfel de persoane care au exclus pâinea din alimentație, bănuită de toate relele pământului. E drept, nici noi nu mâncăm la fiecare masă, dar dimineața sau în vacanță, dacă suntem pe drumuri, cum să nu luăm noi un sendviș delicios cu noi, pentru energie și bună dispoziție? Pâinea din făină neagră sau pâinea cu semințe sunt 2 dintre preferatele noastre. Haide să lăsăm prostiile, avem nevoie de o pâine de calitate, care să contribuie cu fibrele ei la digestia noastră, dar și cu vitaminele din grupul B-urilor. Dacă mâncăm 100-200 de grame de pâine pe zi, este ideal, în funcție și de combinațiile alimentare pe care le facem, dar și de câtă mișcare facem în timpul zilei. Carbohidraţii trebuie să constituie sursa principală de energie a organismului, reprezentând între 50% şi 55% din consumul zilnic. Pâinea este unul din alimentele cele mai bogate în carbohidraţi complecşi.

Așa, acum că v-am trecut printr-un exercițiu de imaginație, dar și prin cea mai scurtă lecție de nutriție, am pentru voi o listă cu 13 brutării artizanale din București, despre care am referințe bune. De ce să alegem pâine făcută în astfel de brutării? Pentru că procesul prin care pâinea trece de la făină la produs final este unul lent, iar maiaua este ingredientul de bază, care mai este numită și drojdia sălbatică.

  1. Brutăria Bread & Spices

Adresă: Șoseaua Pipera, nr. 4, sector 1, București; tel: 0770695416

Brutăria s-a deschis în anul 2014 și se bazează pe conceptul franțuzesc Bakery/Boulangerie; sunt specializați în brutăria artizanală, preparată din grâne și maia. Pâinea poate fi servită acasă, sau în locație, ca sandwich. Un avantaj este livrarea produselor la domiciliul clientului. În afară de brutăria artizanală (baghetă, chiflă, cozonac, pâine fără gluten, pâine evreiască toast),  Bread & Spices mai comercializează și produse de patiserie (biscotti, brownie, chec, diverse sortimente de cookies), cofetărie (ecler, macaroons, tartă, profiterol), dar și Breakfast and Lunch (salată, homemade burger, fresh, clătite). Aveți meniul complet aici.

Testat. Delicios.

  1. Brutăria Companion

Adresă: Sos. Mihai Bravu, nr 199A, sector 2, București; tel: 0747318157

Denumirea vine de la latinescul com + panion = cel cu care împarți pâinea, pe ideea de a împărţi bucatele cu cei dragi, de a crea prietenie şi generozitate. Pâinea este coaptă în cuptor cu lemne, iar principalele ingrediente folosite sunt maiaua, sarea și apa. Pe lângă pâine (de fapt e băcănie), se comercializează și „bunătăți din cămara bunicii”, precum: zacuscă, murături, dulcețuri, siropuri, miere, brânzeturi și produse din carne. Printre sortimentele de pâine puteți găsi: intermediară cu semințe ecologice, cu măsline, cu chimen sau chiar pâine prăjită.

  1. Brot Manufactur

Adresă: Str. Nicolae Caramfil nr. 30, sector 1,  București; tel: 031 425 8223

Brutăria este o afacere de familie, născută din plăcerea pentru pâinea de origine nemțească. Sunt folosite produse exclusiv naturale (făină integrală de grâu și secară), renunțând la procesele automatizate de dospire și coacere. Pe lângă pâinea de diverse sortimente (cu semințe, cu maia și boabe întregi de secară etc), brutăria mai pune la dispoziție și baton cu semințe, fulgi de ovăz și emmentaler, prăjituri (cu brânză dulce, cu vișine, cu cocos și ciocolată, biscuiți) sandwich-uri, limonadă și ceai. Prin intermediul serviciului Bringo, produsele pot fi și livrate la domiciliu.

  1. Tartelier

Adresă: Str Vasile Alecsandri nr 3, sector 1, București; tel: 0727-382-783

Funcționează din 2011. Ingredientele pe care brutarii de aici se bazează sunt: făina, apa, sarea, maiaua și doar uneori drojdia, măslinele, brânza, semințele sau ierburile aromate. Pentru cei interesați, angajații oferă detalii despre pâine și chiar oferă posibilitatea de a fi văzuți în timpul preparării acesteia. Foarte interesant este că produsele se schimbă în fiecare zi, însă mereu vor exista 3-4 feluri de pâine, tarte, quiche-uri de sezon. Brutăria oferă și servicii de catering și chiar pun la dispoziție locația Tartelier pentru diverse evenimente. Tartelier este inclus în prima ediție a ghidului Gault&Millau, ca unul dintre cele 141 de localuri gurmande din Romania!

  1. My Maia

Adresă: Str. Albac nr 21A, sector 1, București; tel: 0728 571 821

Creatorii brutăriei spun că totul a pornit ca o poveste de dragoste pentru lucrurile simple, iar înainte ca pâinea să fie comercializată, trece prin etapa degustării de către prieteni și familie. Ingredientele de bază sunt apa, sarea, făina și maiaua în locul drojdiei; pâinea este lăsată la dospit la rece, peste 12 ore. Pe lângă pâine, la această brutărie se poate găsi zacuscă, murături, gemuri și dulcețuri. De asemenea, se mai pot găsi biscuiți din făină integrală, sub formă de rondele. Faina folosită de ei provine de la o moară mică, prin macinare lentă și este neaditivată. Și-au botezat pâinile: Secara, Măslina, Rozmarina, Negresa, Aproape Albă ca Zăpada, Semințe și Trio. Le găsiți zilnic la Băcănia Veche.

Testat. Delicios.

  1. Brutăria cu Maia

Adresă: Str Maior Câmpeanu Alexandru nr 42, Sector 1; București; tel: 0770 198 067

Brutăria a luat naștere din dorința de a readuce la viață tradiția, în anul 2013. Brutăria cu maia pune la dispoziția clienților produse sănătoase, proaspete și fără E-uri. În gama de produse se pot găsi: produse de brutărie (baghete, chifle, ciabatta, franzelă, pâine fără făină, specialitate cu semințe), produse de patiserie (brioșe, cookies, cozonac, cornulețe, pască, pateuri, plăcinte), produse de post (dovleac copt, cozonac, bake rolls, plăcintă cu mere/dovleac, prăjitură cu morcov și ghimbir). Brutăria oferă și specialități pentru nunți, botezuri, moț, turtă, parastase.

Testat. Delicios.

  1. Miez Brutărie Artizanală

Adresă: Str. Piața Amzei 10-22, sector 1, București; tel 0726 232 739

Creatorii Miez spun că este un proiect născut dintr-o mare pasiune pentru mâncarea tradițională, autentică. În inima lui stă pâinea artizanală pregătită după metoda străveche a dospirii îndelungi cu maia naturală. Specialități: lipie turcească, pâine cu prune uscate și alune de pădure, Cruffins cu cremă catalană și kranz de alune de pădure, prăjitură ungurească “Gerbaud” umplută cu gem de caise și nucă măcinată și glazurată cu ciocolată amăruie.

Testat. Delicios.

8. Artos Brutărie Artizanală

Adresă: Str. Thomas Masaryk, nr. 4, sector 2, București; tel: 0730 016 582

Prepară pâine cu maia, plăcinte și alte preparate create după rețete tradiționale.

9. Brutăria Colț de pâine

Adresă: Str Popa Nan 3A, sector 2, București; tel: 0740 688 324

Nu au site, îi puteți urmări pe Facebook. Au și ei paine cu maia (integrală, cu turmeric, cu nuci, cu măsline sau cu semințe), chifle si bagels și crează cu Băcănia Veche, sunt partenerii lor pe partea aceasta, pentru evenimente sau pentru proiectele în grădinițe.

10. Pain Plaisir

Adresă: Strada Barbu Delavrancea nr. 1, sector 1, tel: 0745 645 555; Calea Dorobanţilor nr 170, sector 1, (colţ cu Strada Marcel Andreescu), tel: 0745 908 888

Este o brutărie deschisă în urmă cu 5 ani de către 3 asociați ce au experiență în brutăria pariziană. În toți acești ani, s-au consumat 248 tone de făină, 363.425 kg de maia, în vederea obținerii a 908.563 de pâini. Oferta brutăriei pune la dispoziție: pâine (țărănească, cu nucă, cu făină integrală de grâu și semințe de dovleac, ciabatta), produse de patiserie (anemonă, pain perdu, biscuiți cu măr sau ovăz, cookies, tartă cu zmeură și vanilie), accesorii (tocătoare, cuțite, set de mojar cu pistil) și vinuri.

Testat. Delicios.

11. Rue du Pain Floreasca

Adresă: Calea Floreasca nr. 111 – 113, tel: 021 312 0060

RUE DU PAIN – Boulangerie Artisanale spune că este prima brutărie franțuzească din Bucureşti care utilizează tehnici artizanale de producție şi foloseşte exclusiv ingrediente premium.

Testat. Delicios.

12. Brutăria din sat

Adresă: Sos. Unirii nr 2, langa Mega Image, 

În această brutărie este folosită făina italiană pentru a pregăti o pâine românească coaptă pe cuptorul cu cărămidă arsă cu vatră țărănească. Pe lângă pâinea integrală, țărănească, de casă, de secară, cu cartofi, Brutăria din Sat comercializează și produse de cofetărie (baclava, doboș, găluște cu prune, tartă cu morcov) și patiserie (plăcinte, fursecuri).

13. Mama Pan

Primesc comenzi doar prin intermediul site-ului. La sediul din Str. Drumețului, nr.2A se află doar fabrica. Tel.: 0786 462 029 (L-V intre 9:00-19:00) sau 0786 578 570 (L-V intre 9:00-19:00). comenzi@mamapan.ro

Pâinea făcută la MamăPan e modelată manual și e făcută cu cu maia naturală, fără drojdie, fără aditivi, amelioratori, potențiatori de gust. Sortimente: pâine cu semințe, cu usturoi sau ceapă, cu făină albă, intermediară sau 100% integrală, cu făină de secară sau cu făină fără gluten. Pe alese. Și tot pe alese, se adaugă plăcintele – cu dovleac, cu mere, cu varză murată, fursecurile cu unt și sărătelele cu chimen, cozonacul cu fructe confiate și cu nuca, cornulețele și biscuiții cu semințe!

Brutăria MamăPan e un model altfel, de a face produse naturale, sănătoase și gustoase, susținând persoane pentru care ar fi mult mai greu să își găsească un loc de muncă și care sunt în situații de viață dificile.

Testat. Delicios.

14. Demetra Organic Bakery

Adresa: str. 1 Mai nr. 28. Tel: 0770 902 013

Fac pâine cu maia, din grâu bio certificat, românesc, apă filtrată și sare de mare. Sortimente: pâine albă, albă cu semințe, integrală cu semințe și pâine de secară. De asemenea, livrează și ei celor de la Băcănia Veche.

Voi ce alte brutării artizanale mai știți?

Ce au în comun brutăriile artizanale

Faptul că prepară în primul rând pâine cu maia. Care înseamnă 3 ingrediente: apă, făină, sare. În rest, acordă preparării timp mai mult decât o fac brutăriile care folosesc afânători, agenți de creștere și conservanți. Eu știu cum se face o astfel de pâine, pentru că am fost acolo, lângă bunica, atunci când o pregătea. De aia îi lua ei o zi întreagă să facă pâine și noi ne minunam și tropăiam pe lângă copaie. Dar pentru pâine, care a fost multă vreme în bucătării un aliment de bază (și cred că încă este), e nevoie de timp și dăruire. Maia presupune un proces natural, deci lent de dospire, care e important pentru noi, cei care o consumăm, căci ne ajută și la digestie, dar și la mai buna absorbție a vitaminelor și mineralelor.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: aici

Related posts

Comentarii ( 5 )

  • Ana-Maria

    Chiar zilele trecute am vrut sa te intreb de o reteta de pâine. La fix a venit articolul.
    De 8-9 luni am cumparat doar de cateva luni pâine, in rest fac eu acasa. Asa le ofer fetelor cu incredere un colt de paine. 😉

  • Ioana

    Pain Plaisir-ul ala de langa parvul Kisselef e genial, biscuitii cu unt sunt durere, mai sunt chiflele cu lapte, minunate pt copii, iar painee neagra imi aminteste de copilarie. Are coaja aia crocanta, yumyyy.

    • Florina Badea

      Daaaa, dacă intri acolo ieși greu…:)))

  • Sinziana

    Bun-bun-bun ! Pe Panduri, recent deschis, este Mons Mellis. Buna painea, bune dulciurile !

Publică un comentariu