Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Ne-am împrietenit cu 7 tipuri de pete acasă

Ieri m-am surprins supărată pe copii, când sortam rufele murdare. Mi-am dat seama că nu avem nicio haină fără pete. Pe fiecare din ele, fie că sunt de casă sau de stradă, sunt urme ale activităților noastre. Se văd zilele în care ne-am tăvălit prin iarbă, zilele în care am vărsat ciorba pe noi sau zilele de creație, când am experimentat carioci sau pensule. Dincolo de haine, canapeaua mea cea nouă are deja pete noi, deși i-am pus husa la spălat cu 1 lună în urmă, când am revenit din vacanța mare. Iar pe draperiile colorate din dormitoare nu am putut să nu observ pete de proveniență neidentificată. În valurile mele de nervi din baie, când sortam și bombăneam, îmi făceam scenarii despre cum va fi discuția despre pete cu fetele. Bombăneam și sortam, foloseam soluție de pete, sortam și bombăneam. Când am părăsit baia, cu speech și gata de confruntare, am izbucnit în râs: măsuța de cafea, albă ca o zână bună, era curcubeu de culori și carioci, în timp ce Măriuca îmi explica cu gura până la urechi: ”Tiu, mami, tiu! (adica scria)”. Soră-sa înțepenise deja, la vederea mea, pesemne că pricepuse mai repede că nu e a bună deloc. Așa că nu m-am putut desfășura cum era planul din capul meu și am izbucnit în râs. La final de zi, a trebuit să admit că petele fac parte din familia noastră, cel puțin o perioadă bună de acum înainte și că ele chiar sunt la fetele mele o formă de exprimare, poate mai mult decât la alți copii. Și că e momentul să mă împrietenesc cu diferite tipuri de pete.

Important în ceea ce privește petele

Cu cât depistăm mai repede o pată, cu atât mai bine. Dacă suntem afară, cel mai ușor este să acționăm asupra zonei afectate cu un spray special, cu șervețele umede speciale pentru curățarea petelor sau un roll on/stilou dedicat ștergerii petelor. Dacă niciuna dintre aceste metode nu ne este la îndemână, putem uda puțin pata, ca să nu o lăsăm să se instaleze confortabil :). Un cub de gheață este o altă modalitate de a uda locul – fibrele hainei. Și e ideal ca atunci când ajungem acasă, imediat, să spălăm haina respectivă cu produse speciale pentru pete.

Care sunt cele mai comune pete de pe hainele noastre

  • Cafea;
  • Fructe;
  • Iarbă;
  • Noroi;
  • Lactate;
  • Sosuri și grătar – diferite combinații;
  • Rimel.

Diferite tipuri de pete și soluții pentru ele

Pentru situația cere, vă spun ce am aflat despre diferite tipuri de pete.

Petele de cafea

Am aflat că atunci când lumea îți e mai dragă și ai momentul tău de relaxare, prietenii pete nu te ocolesc. Și cum stau eu așa și mă gândesc la ceva frumos, pac, mă trezesc că mă pălește. La urma urmei, sunt mama fetelor mele, cărora mâncarea le pică din gură doar când privesc la ceva ce au mai văzut până atunci. 🙂

Dacă pata este recentă, clătim imediat cu apă rece. Dacă suntem acasă, adăugăm detergentul de rufe direct pe pată și frecăm haina în apă rece, apoi lăsăm la înmuiat în apă timp de 30 de minute. În continuare, spălăm îmbrăcămintea la cea mai mare temperatură – dacă țesătura permite. Dacă pata nu a fost îndepărtată, repetăm pașii. Pentru petele mai vechi, aplicăm oțet alb și apă rece direct pe ele. Putem folosi și bicarbonatul de sodiu ca o soluție alternativă, aplicând cu o cârpă umedă pentru a curăța pată.

Petele de fructe și sucuri de fructe

Mâncăm fructe multe, de ce să nu recunoaștem. De multe ori, le strângem la piept de prea mult drag, le ștergem cu tricoul, chiar dacă suntem educați sau distanța dintre compot și gură e prea mare, așa că se înțelege ce se petrece. Sau pur și simplu ne șterpelim unii altora fructele și în viteză se mai petrec accidente.

Trebuie să spălăm haina în apă fierbinte, cu un detergent special pentru țesături. Nu este indicat să folosim săpun sau detergenți care conțin săpun natural deoarece produsele pe bază de săpun ar putea face pata să devină permanentă. Pentru a îndepărta pata, trebuie să lăsăm haina la înmuiat timp de 30 de minute într-un litru de apă caldă, împreună cu o măsură de produs specific pentru pete. Îndepărtarea de pete vechi poate necesita spălarea cu înălbitor dacă și culoarea țesăturii permite acest lucru. Dacă zaharurile nu sunt îndepărtate, atunci când pânza este în uscătorul de rufe sau dacă este călcată, zahărul se va carameliza și va apărea o pată maronie. Fază care poate fi bună pentru creme brule, dar nu pentru haine.

Petele de iarbă

Un petec de iarbă avem și pe ăla reușim să facem ce e mai rău. Smulgem, punem în cap, ne tăvălim ca în fân și ne târâm pe jos. Să vă mai povestesc? Hainele sunt victime sigure. Și nervii mei, să nu uităm.

Trebuie să lăsăm haina la înmuiat într-o soluție de apă rece și un produs de spălare care conține enzime, timp de cel puțin 30 de minute (sau câteva ore pentru petele vechi). Nu trebuie să folosim apă fierbinte, deoarece aceasta va face mai dificilă îndepărtarea petelor. Dacă petele persistă, înmuiem încă 30 de minute, apoi spălăm. După înmuiere, le spălăm în apă călduță, ca de obicei.

Petele de noroi

Toamna și iarna nu le putem evita. Unde e balta mai mare sau gropile mai adânci, țop și noi. Anul trecut spălam de 2 ori pe zi  salopete întregi, după sesiuni de joacă. Deh, destin de mamă!

Trebuie să lăsăm petele de noroi să se usuce, după care îndepărtăm noroiul cu o perie. Înmuiem haina pătată într-o soluție alcătuită din 1 litru de apă caldă, 1 linguriță de detergent lichid și 1 lingură de oțet alb, timp de 15 minute, după care clătim cu apă și așteptăm câteva minute. Dacă pata persistă, o tamponăm cu alcool și apoi o clătim

Petele de produse lactate

Pentru niște iubitori de produse lactate, e normal să conviețuim cu petele. Mai rău e cu mirosul și dacă acțiunea se petrece în mașină, în drum spre o destinație și se întâmplă să nu avem schimburi la noi. Pentru că se mai întâmplă…

Petele proaspete trebuie să fie înmuiate și frecate în apă rece înainte de spălare. Dacă pata a fost uscată, mai întâi trebuie să curățăm surplusul. Lăsăm haina pătată câteva ore la înmuiat în apă rece cu un detergent pe bază de enzime (care descompune petele pe bază de proteine ​​cum ar fi ouă, iarbă și sânge, astfel încât detergentul să funcționeze mai eficient), după care o spălăm în apă caldă. Dacă petele persistă, o mai punem la înmuiat încă 30 de minute și apoi o spălăm din nou. Dacă rămâne o pată colorată, spălăm haina cu un înălbitor pentru țesături – verificați însă eticheta produsului, cu specificațiile pentru țesături.

Petele de sos de gratar și alte pete de sos de roșii

Totul până aici. Astfel de mese se iau la pielea goală pentru unii membri ai casei. 🙂 Punct. Simplu.

Sosul de grătar este un tip de pată combinată. Pentru a scăpa de ea, trebuie să înmuiem în apă rece: 1/2 linguriță de detergent lichid pentru spălarea mâinilor și 1 lingură de oțet, timp de 30 de minute, după care clătim. Dacă petele persistă, pre-tratăm zona cu un produs de îndepărtare precum detergent lichid de rufe sau o pastă de detergent pulverizat și apă. Apoi spălăm în apă caldă. Dacă pata insistă, o înmuiem într-un produs specific timp de cel puțin o oră sau o putem lăsa peste noapte, după care o spălăm cu apă caldă. Nu este indicată folosirea apei fierbinți sau a călcatului până când pata nu dispare, deoarece căldura o va fixa.

Petele de rimel de pe haine și lenjerie

Ok, fetele încă nu se dau cu rimel, dar eu mai am încă astfel de bucurii. Nu e simplu la bluzele albe, dar nici imposibil de scăpat de ele.

Toate rimelurile sunt compuse în principal din uleiuri, ceară și vopseluri. Când apar petele pe țesăturile lavabile, începem mai întâi tratarea componentelor de vopseluri ale petei cu un produs special de îndepărtare a petelor de acest gen. Înainte de spălarea articolelor de îmbrăcăminte sau a lenjeriei, se recomandă ca soluția care îndepărtează petele să lucreze timp de cel puțin 15 minute, așa cum recomandă eticheta și apoi să spălăm la cea mai ridicată temperatură permisă pentru respectiva țesătură. Dacă nu avem produsele speciale menționate anterior, putem utiliza un detergent obișnuit, dar cu putere mare de curățare care are suficiente enzime pentru a dizolva și îndepărta petele și care ne permite aplicarea lui direct pe pată. După ce detergentul a acționat, putem freca porțiunea deteriorată în apă fierbinte, iar la final să spălăm produsul în mod normal.

Petele de vopsea

Sunt un fel de bonus pentru voi, pentru că noi nu prea avem această problemă, mărturisesc. Slavă Domnului!

Petele de vopsea proaspete sunt cele mai ușor de îndepărtat, dar foarte greu de scos odată ce s-au uscat. Dacă este posibil, exact după ce a apărut pata, să o udăm cu apă rece și apoi să o spalăm în mașina de spălat la temperatura cea mai ridicată. Petele de vopsea sunt formate din coloranți naturali care se găsesc în multe plante și alimente acide. Dacă nu reușim să scoatem, ar trebui să apelăm la un serviciu de curățătorie profesionist. Aceleași metode de curățare ar trebui să funcționeze pentru petele de cafea, ceai și cerneală, care persistă.

Acestea sunt cele 7 tipuri de pete care au devenit prietenele noastre. Așa că viața a devenit mai frumoasă și mai simplă, mai puțin încrâncenată pe lucruri pe care oricum nu le putem schimba, pentru o perioadă.

Voi ce produse de îndepărtare a petelor folosiți?

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

4 răspunsuri la “Ne-am împrietenit cu 7 tipuri de pete acasă”

Eu folosesc Vanish, pe care il las mai multa vreme direct pe pata. Iar pentru petele foarte incapatanate, folosesc sticlutele de la Dr. Beckmann(exista in mai multe variante, pentru diverse tipuri de pete). Le-am gasit la Carrefour Orhideea si costa 10,80 lei/sticluta-este din plastic, de fapt, adica un flaconas. Este destul de mic, dar foarte eficient. Il folosesc demult pe cel pentru petele de rugina, care nu ies cu nimic altceva. Ca acesta, pata duspare sub ochii tai. Nu-l mai gasisem de multa vreme, dar a reaparut.

Ah, uite că petal de rugină nu ne dau bătăi de cap! 🙂 Ce bineeee.
Merci de ponturi!

Eu ma lupt cu petele de sange. Amandoi copii au mostenit genetic sensibitatea vaselor de sange nazale. La orice ora din zi si din noapte, ei pot incepe sa sangereze nazal. Nu mereu pot pune hainele la spalat si dupa, ma lupt sa scot petele.
Am vazut si eu sticlutele de la Dr. Beckmann, o voi testa pe cea care scoate petele de sange.

Of, da, complicat, într-adevăr. Să ne spui și nouă cum am reușit să le scoți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.