Am făcut un exercițiu la prima ediție a proiectului Mama Time Out, ca să conștientizeze fiecare dintre noi locul pe care îl avem în viața proprie. Doar 1 persoană din 40 prezente la eveniment s-a considerat prioritate în propria viață, adică s-a gândit să se treacă pe sine pe lista cu cele mai importante lucruri/persoane din viață. Ca femei, așa suntem construite. Așa am învățat, de la mamele noastre, de la femeile din familia noastră. La mama și la mătuși eu asta am văzut, de când eram micuță: mereu în mișcare, femei active, dedicate muncii lor, care au pus cot la cot cu bărbații pâine pe masă și care mereu s-au gândit la copii și la bărbat, înainte de ele. La muncă, la fel. Ele puteau să mai aștepte, colegii și șefii erau mai importanți. Nici nu simțeau că se sacrifică. Așa era normal, așa face o femeie. Doar că, ce să vezi, timpul trece, că asta e treaba lui, iar corpul își cere drepturile. O măsea netratată azi, un junghi nebăgat în seamă mâine, o durere în piept, înțepături pelvine ignorate, analize amânate, alimentație săracă în nutrienți, screeninguri anuale nefăcute – toate se întorc împotriva noastră. Pentru că nu avem timp, nu avem chef și, câteodată, nu considerăm important. Noi suportăm amânare, pentru noi e timp. Câteodată însă, timpul nu mai are răbdare cu noi.

La un calcul simplu, avem nevoie pentru noi, femeile, cam de 700 de lei pe an.

Pentru cele mai importante controale:

 • control ginecologic;
 • examen Papanicolau;
 • ecografie cu sondă;
 • examen senologic și ecografie mamară.

Sunt costuri estimate, pe baza prețurilor de la clinicile private. Dar aceste examene se pot face și în spitale de stat, întrucât suntem plătitoare de contribuții la sănătate, deci asigurate.

700 de lei pe an înseamnă 58 de lei/lună.

Atât de puțin. Pe ce dăm 58 de lei, de obicei:

 • 2 cafele și 2 prăjituri;
 • o agendă mai pricopsită;
 • câteva lactate și o brânză;
 • 2 perechi de dresuri;
 • 1 tigaie;
 • 1 tricou simplu.

Ați înțeles ideea. Continuați voi lista. Cred că noi merităm mult mai mult, nu doar 58 de lei pe lună pentru noi și sănătatea noastră!

De ce sunt importante aceste investigații

Pentru că ne salvează viața. Acea viață pe care noi o prețuim atât de puțin, când nu ne facem timp pentru noi și amânăm să facem o programare. Pentru că orice problemă, descoperită într-un stadiu cât mai incipient, își găsește rezolvare.

Pentru că trebuie să învățăm să ne iubim, măcar de dragul copiilor noștri.

Pentru că viața e foarte frumoasă și nu merită să fie zdruncinată sau curmată din neglijență și lipsă de prețuire de sine.

Știți ce este fibromul uterin și ce simptome are?

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă a tractului genital feminin, care afectează între 20% și 40% dintre femeile aflate la vârsta fertilă. Simptomele acestei afecțiuni sunt caracterizare prin sângerări uterine excesive, anemie, durere, presiune uterină, urinare frecventă sau incontinență și infertilitate. Fibromul uterin simptomatic are, de asemenea, un impact semnificativ asupra calității vieții  pacientelor. Aceste tumori sunt, în mod obișnuit, excizate chirurgical și, din păcate, sunt principalul motiv pentru histerectomie. Se estimează  în UE sunt efectuate anual aproximativ 300 000 de intervenții chirurgicale pentru tratarea fibroamelor uterine simptomatice, dintre care aproximativ 230 000 sunt histerectomii. Soluțiile de tratament invazive nu reprezintă o opțiune pentru femeile care își planifică o sarcină sau pentru cele aflate în pre-menopauză și care se așteaptă ca simptomele asociate fibromului  se remită. Mai multe informații despre fibromul uterin, cauze, simptome și opțiuni de tratament sunt disponibile pe pagina de Facebook Fibromul uterin și pe www.desprefibrom.ro. 
Am aflat și că în urmă cu cinci ani a fost lansat pe piață un nou tratament medicamentos, conservativ, dezvoltat special pentru managementul de lungă durată al fibromului uterin. Acest moment a marcat o nouă etapă în tratamentul acestei afecțiuni, ușurând viețile a milioane de paciente din întreaga lume și ajutându-le pe multe dintre acestea  își prezerve fertilitatea. 
Trebuie subliniat  până în acest moment ulipristal acetat (UPA) 5mg este singura medicație care este ținti pe tratamentul medicamentos al fibromului uterin. Posibilitatea de a-l utiliza este foarte importantă mai ales la pacienta infertilă, căreia îi oferă șansa salvării uterului. De asemenea, utilizarea lui la pacienta tânără este foarte benefică pentru  reduce volumul fibromului, complicațiile, simptomatologia (mai ales metroragia) și reprezintă de multe ori o alternativă la tratamentul chirurgical. Este un tratament prietenos, ușor de administrat”, a declarat Dr. Zorela Sgarbură, medic primar OG, doctor în științe medicale. 
Conform celor mai recente statistici, până în prezent 625 000 de femei au fost tratate prin această metodă, în 82 de țări, contribuind astfel la o scădere generală a numărului de intervenții chirurgicale. Tratamentul poate fi recomandat pentru administrarea intermitentă, de lungă durată, demonstrând eficiență în controlul rapid al simptomatologiei (sângerare, durere) și reducerea clinic semnificativă a volumului fibromului uterin. (sursa:Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter).

Am pentru voi un voucher – cadou pentru investigații ginecologice complete

Aș vrea să am mai multe și să ajut cât mai multe dintre voi, cititoarele blogului. Acum însă am doar un voucher, însă e un voucher care vă oferă cadou un set de investigații ginecologice complete. L-am primit eu, dar vi-l ofer vouă, pentru că eu tocmai le făcusem la momentul la care l-am primit cadou. Voucherul este oferit cu sprijinul dnei doctor Zorela Zgarbură.

Voi trage la sorți, ca să aleg câștigătoarea, LUNI, 27 NOIEMBRIE. Puteți intra în concurs scriind în comentariu la acest articol CE AȚI DECIS SĂ FACEȚI PENTRU VOI, CA ACT DE IUBIRE, AZI. 

Dragile mele, vă doresc sănătate, că e mai bună decât toate! Și prețuire și iubire de sine!

LATER EDIT:

Mă bucur că v-ați înscris în concurs. Sunteți 22 de cititoare dragi, pe care vă îmbrățișez și vă listez mai jos:

 1. Alina Codreanu
 2. Mimi Constantin
 3. Roxana Cozubaș
 4. Mădălina Hodor
 5. Mădălina C
 6. Giulia Florea
 7. Maria Claudia Seliuc
 8. Mădălina Tit
 9. Lee Lee/Liliana Mitra
 10. Aura Angheliu
 11. Roxana Vasile
 12. Diana Jumuga
 13. Veronica Ionela Arnăuț
 14. Iuliana Surdoiu
 15. Mariana Georgescu
 16. Denisa Bârgău
 17. Cristina Dragomir
 18. Tatiana Gheorghe
 19. Silvia Bratucu
 20. Cristina Marincea
 21. Floarea Nedelcu
 22. Iulia Albi

Am făcut extragerea în random.org și câștigătoarea voucherului este: nr 7 – Maria Claudia Selic. Felicitări! Îți scriu, ca să ne vedem să îți dau voucherul. 

castigator concurs

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Credit foto: aici