Categorii
Sănătate și wellbeing

Prietene, eu știu cum e să fii adolescent și să porți aparate dentare

Adolescența mea a fost o perioadă de care îmi amintesc vag și nu cu prea mare plăcere. Eram în anii de după Revoluție (ați auzit de ea, da?) și eram elevă la un liceu de fete (do not laugh!). Era o perioadă în care toată lumea încerca să se acomodeze cu democrația. De fapt, toată lumea încerca să se acomodeze, în general și la ceilalți, la noua viață, în libertate. Privind în urmă, cred că a fost una dintre cele mai dificile perioade din viața mea. Adulții de atunci, părinții noștri, aveau și ei dilemele lor, trezindu-se peste noapte într-o vreme despre care nu știau nimic. Iar noi, copiii, ne îndreptam rapid către lumea adulților, plini de întrebări fără răspuns, frământări și emoții de tot felul. Cred că știi despre ce e vorba. Atunci prea puțin se îngrijea cineva de universul emoțional al copiilor. Față de cum se petrec azi lucrurile – parcă îi văd pe părinții tăi cu o carte pe noptieră, în funcție de vârstele pe care le traversezi tu. Azi, dacă ai părinți interesați de educație și de dezvoltarea ta, din multe puncte de vedere, e mult mai simplu să fii adolescent. Lucky you, ai parte de părinți care au toate instrumentele la îndemână pentru a crește adolescenți!

Azi, există acces la cărți, la cursuri online, la consiliere pentru orientare profesională, la terapie, la filme, la orice vrem, doar să vrem. Astăzi, din fericire, s-a mai dus din cultura rușinii. Nu de tot, dar s-a mai estompat o parte din ea. Atunci îmi era rușine să ies la tablă că eram cea mai înaltă din clasă și mi se părea că se uită toată lumea la mine (chiar îmi erau evaluate picioarele), îmi era rușine să am o părere într-o discuție (vorbeam repede și aveam și probleme cu dinții), îmi era rușine să port fuste scurte și îmi era rușine să îmi port aparatele dentare. Pare simplu când zic că am urmat un liceu de fete. În realitate, a fost destul de greu.

Îmi amintesc că ai mei s-au rugat de mine prin toate formele, ca să nu renunț la aparatele dentare. Dar mie îmi era așa de frică de judecata colegelor, că nici nu am vrut să aud. Să fii adolescent și să porți aparate dentare poate fi un coșmar, nu-i așa? Aș fi purtat bucuroasă acasă orice și chiar și în timpul nopții, doar să nu fiu nevoită să merg la școală cu plăcile alea odioase în gură. Din cauza cărora nu puteam să vorbesc, nu puteam să rând și nu puteam mânca. Trebuia să le scot, să le spăl și să am grijă să nu le pierd, cât mănânc. Plus să mi le pun la loc, ca să nu stau cu ele atâta timp pe bară. 

Cine nu a fost vreodată adolescent (?) probabil nu știe că pauzele sunt super mici, că de la bancă la baie te vezi cu o grămadă de colegi cu care vrei să vorbești nițel. Că uneori și uiți unde voiai să mergi, darămite să mai și ajungi acolo. Că la vârsta aia toată lumea râde de toată lumea, doar că nu îi dea celuilalt răgaz să râdă de el. Că dinții sunt, din păcate, subiect de bășcălie la adolescenți, în mod frecvent. Și dacă mai ai noroc și de coșuri (toți am avut, cu furtuna hormonală nu e de glumit), te simți cel mai bătut de soartă din clasă. Ceea ce nu vrea nimeni și, totuși, atât de des se întâmplă. 

În vorbe mai puține, e nasol rău să fii adolescent și să porți aparate dentare. Dar, prietene, deși te înțeleg, să știi că îi înțeleg și pe ai tăi. Deși tu nu vezi dincolo de finalul săptămânii și uneori de admiterea la liceu, ai tăi au fost în zona respectivă și știu că există și viață după toate astea. Viața aia faină de adult tânăr, în care nu mai ai grija școlii și, în sfârșit începi și tu să te bucuri de libertate, așa cum ai visat. Așa că de ce să ajungi să îți faci griji tocmai atunci cu sănătatea? Să știi că de săruturi tot o să mai ai parte, slavă Domnului, până târziu în viață, dacă la asta de gândeai. Dacă ai un pic de răbdare acum, cât ești în liceu, scapi de tortura dinților în viața de adult. Bașca, ai tăi plătesc lucrarea cât ești minor. Știi că după ce ai tu propriul salariu, adio sponsorizare! Nu cred că îți va plăcea să dai din banii tăi o sumă nu chiar mică, tu ce zici? 

Dacă pui subiectul pe agenda de discuție din gașcă, poate dezbateți într-o după amiază un subiect de genul: cum să ne facem cea mai super dantură ever pe banii părinților (babacilor le ziceam noi), cât încă suntem în liceu. Hai că în gașcă e mai simplu, puteți să purtați elastice colorate împreună, mergeți la control împreună, vă tratați aftele cu glicerină boraxată și tot așa. 

Plus de asta, ia zi, ce vedetă din România poartă aparate dentare fără nicio jenă? Ba, mai mult, am auzit eu melodia în care în cântă destul de sâsâit și chiar nu îi pasă. Dacă ei nu îi pasă, tu de ce ai sta bosumflat că ai brakeți? Serios acum, nu va dura toată viața și ai și aer de vedetă pentru o perioadă. Ce spui?

Ca să nu mai zic că aveți ocazia să vă fondați propriul Club select al purtătorilor de aparate dentare, în care vă purtați ca niște vedete și faceți schimb de accesorii pentru vedete. Atenție însă, nu dați de la unul la altul gutiere sau elastice folosite. 

Și neapărat să dați un party când lansați clubul, ok? Chiar va fi de neuitat, să faceți poze musai, ca să aveți de ce râdeți pe la nunțile voastre, mai târziu. 🙂 

Deci, prietene, dacă aș fi în locul tău azi, nu aș mai face greșeala pe care am făcut-o în trecut. De ce? Pentru că acum chiar e mai simplu decât atunci, tehnica e super avansată și practic nici nu mai simți că ai aparate dentare. Dacă îi convingi pe ai tăi să îți cumpere safir (vezi cât de cool??) ori gutiere invizibile precum Invisalign, va fi mai ușor decât orice altă întrevedere cu medicii. Plus că nici pentru părinți nu va fi așa greu cu banii, vor plăti tratamentul în rate. Iar dacă nu vrei deloc să mă crezi, mergi la cabinetul ordotontic și spune-i medicului că tu vrei să vezi cum va fi fața ta după purtarea aparatelor. Și când vei vedea tu acolo în monitor ce zâmbet vei avea și ce fain ți se va modifica configurația facială, sigur te vei așeza pe scaun imediat și vei accepta tratamentul fără griji. 

Cât despre medic, ți-l recomand pe al meu. 🙂 Cel de acum, căci da, pentru că vorba aia, nu am dat 2 bani pe sfaturile părinților cât timp eram la vârsta ta, a trebuit să scot eu bani din buzunari ca adult și să mă cam chinui la 30 și ceva de ani, ca să fac ce aș fi putut face atunci. E vorba de dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică ento-facială, pe care o poți găsi pe Facebook aici https://www.facebook.com/drAncaOltean/ și pe site aici: www.ancaoltean.ro. Dacă vrei să faci o programare, poți să o suni la 0723.501.202 sau să îi scrieți la adresa [email protected]. Fata mea cea mare e foarte încântată și merge foarte relaxată la controale la doamna doctor. Deh, azi chiar e mai ușor un pic să fii adolescent, dacă mai ai și un pic de încredere în ai tăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.