Categorii
Blog Food and nutrition

Atenție la experții fără copii, experiență și expertiză!

Câteodată mă mai supăr și zic lucrurilor pe nume, în online și față în față. Am zis acum ceva vreme de ce nu mai merg la evenimente de parenting și de ce nu târăsc copiii în fiecare seară la activități extrașcolare sau în weekenduri la zecile de invitații pe care le primesc pentru activități de copii. Pe scurt, stau la marginea orașului și drumurile până în centru sunt istovitoare. Am ales să nu țin copiii legați în centuri la ore la care ar trebui să fim toți în pijamale, să citim povești și să ne bucurăm unii de alții. Iar în weekend-urile rare când suntem acasă, ne scuzați, dar avem mâncare de făcut, curat, de spălat, de călcat, de făcut teme și de privit copiii în ochi. Că de atâta stat cu nasul fiecare în volanul lui și în telefonul propriu, câteodată nu avem timp nici să ne privim în ochi. Știți, în lumea reală, familiile cam asta fac în timpul în care sunt acasă. Cot la cot, mai ales dacă au și copii mai mari. Dar experții adevărați, care au copii, dar și experiență și expertiză, știu asta!
Ca să continui seria lucrurilor care mă deranjează, azi e despre experții care dau sfaturi despre cum să ne hrănim copiii. Să ne fie clar de la început, nu vorbesc aici de medicii pediatri, care au văzut mii de copii și au deja experiența cazurilor cu care s-au confruntat și pe care le-au urmărit de-a lungul vieții. Vorbesc de oameni pe care nu ii califică nici experiența, nici expertiza și nu au un copil acasă care să le fi scuipat pe covor o guriță de piure în viața lor. Dar ei scriu articole despre cum să hrănești copilul sau cum să păcălești copilul să mănânce sau cum să convingi copilul să mănânce mai mult. Sau ne dau lecții despre cum să ne purtăm cu cei mici în supermarket.

Iată ce spun experții:

  • Copiii sunt adulți în miniatură

Uite, pe mine credința asta mă omoară. Eu nu cred că sunt adulți în miniatură. Sunt copii. Sunt suflete pure și inocente, sunt bureți care absorb tot ce văd și aud la părinții lor. Copiilor ne adresăm cu respect, dar cu limbaj și mesaje pe înțelesul lor, nu le vorbim ca unor oameni mari. E valabil și pentru mâncare. Oamenilor mari le dau argumente științifice, pe care sunt capabili să le priceapă despre corpul lor, copiilor le vorbesc la nivelul lor de înțelegere, folosind comparații cu personaje din lumea poveștilor sau a desenelor animate.

  • Copiilor trebuie să le prezinți mâncarea în mod atractiv, sub diferite forme de personaje și animale

A, da, super. Exact asta să facă o mamă care pregătește masa pentru 2-3 copii. Să stea cel puțin jumătate de oră să decupeze și orneze, să facă șoricei și motănei în farfurie. Și copiii ce fac în perioada asta? Aleargă prin bucătărie, trag de toate farfuriile și borcanele, în timp ce mama stă neperturbată să facă pe food artysan-ul. Great! De câte ori ați făcut asta, ca să recomandați? Nici cu un singur copil nu o poți face, pentru că ești la prima experiență. deci te concentrezi pe copil și pe bolul de mâncare, nu pe vizualuri în farfurie. Așa că lăsați mamele în pace cu prostiile, au destule lucruri la care să se gândească, nu și la faptul că nu au simț artistic și de aceea nu mănâncă picii.

  • Reporterul și expertul stau la raft în supermarket și ne arată cum ar trebui să le explicăm copiilor de ce nu sunt buni pufuleții

Desigur, în hărmălaia din magazin, când piciul se agață de raft că vrea pufuleți și tu te întrebi de unde știe de ei, că tu nu i-ai luat niciodată sau de ce preferă tocmai pufuleții, când sunt și alte tentații acolo, iar lumea se îmbrâncește printre coșuri, numai lecția de nutriție nu se poate defășura acolo. Dar ce să vezi, în lumea în care trăiesc familiile cu copii, cumpărăturile se fac seara, că oamenii mai și muncesc. În timp ce experții fără copii și experiență, merg la filmări dimineața, când e supermarketul gol. Treaba e așa: când copilul e foarte mic, e mai bine să mergi fără el în supermarket. Cumpărături eficiente se fac cu lista în față, cu atenție și cu ochii pe etichetele produselor, de către unul dintre părinți. Dacă familiei îi place însă să facă o sesiune de cumpărături împreună, asta e altă poveste.

  • Expertul ne spune că musai să mâncăm legume

Așa, și? Cum să le mâncăm? Cum facem să mâncăm legume? Zi concret, că așa putem citi și noi în Libertatea. Arată-ne ce gătești tu acasă cu legume, să vedem fotografii pe pagina ta de Insta sau de Facebook cu salatele pe care le mănânci, să te vedem pe la evenimente că ronțăi frunzele alea. Și cum facem ca legumele să fie mai atractive, ceva idei de sosuri care să fie și sănătoase? Ce legume sunt mai bune pentru copii? Și tot așa. De obicei, inspirația vine din viață, să știi!

  • Dacă nu vor să mănânce, lăsați copiii nemâncați, până li se face foame!

Pfoai, dacă e să fie un sfat mai nepotrivit pe care l-am putea primi de la expertul mai sus menționat, ăsta ar fi în top. Copiii NU trebuie lăsați nemâncați și nici nu e sănătoasă această atitudine în relația cu mâncarea sau cu cei mici, în general. Am scris pe larg despre acest subiect în campania ”Copilul meu nu mănâncă”.

  • Părinții au o grijă excesivă pentru copii în primii ani de viață, după care se relaxează

Da, e normal, să știți! În primul rând, e ceva nou și viața noastră, a părinților. În al doilea rând ne temem să nu le facem rău copiilor, de aceea suntem excesiv de preocupați. În al treilea rând, vei vea și tu, expertule, când va veni acel moment și pentru tine, ce înseamnă să te îngrijorezi la fiecare bubiță a lui bebe sau la fiecare lapte regurgitat de el.
Așadar, expertule fără copii, expertiză și experiență, lasă-ne în pace, că ne descurcăm noi singuri, sau cu ajutorul specialiștilor! Care nu ne fac nici să ne simțim vinovați, nu dau nici sfaturi generale și generoase, nesolicitate, ci personalizate și avizate!
Dar mă liniștesc, pentru că nu văd prea multe mămici care îi urmăresc pe experții de mai sus. Ceea ce înseamnă că nu reușesc să producă un rău prea mare. Atât mai zic, când citiți un articol la o persoană care vă dă sfaturi, uitați-vă întâi la ea pe profil: are copii? Sau e doar ea cu iubitul, înconjurați de inimioare și din știința celor câteva cărți citite ne oferă nouă sfaturi? Că dacă e așa, fugiți mâncând asfaltul, nu e expertul pe care să îl citiți!
Să mă iertați că m-am supărat, dar câteodată e bine să te mai și superi!
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

9 răspunsuri la “Atenție la experții fără copii, experiență și expertiză!”

Da, nu e prea bine să scrii la supărare, dar întâmplarea face că tot citesc și ascult discursuri care pot dezinforma mamele.

Le-ai zis foarte bine. Eu mi-am crescut copilul dupa instinc si slava Domnului am un baiat mare, inalt, frumos si mai ales sanatos.

Sunt multe de adaugat, de caciula, curent, transpirat, nu dormit cu copilul,supraalimente, totul bio-bio etc… am ales directia pediatrului care considera sanatatea e ceva normal si nu ce o zis altii. Si ne a iesit: nimeni bolnav de multi ani in casa asta. Ne am si apropiat de familii la fel, am invatat de la cei carora le iese bine, si nu de la cei vaicareti si cu bani la farmacii.
Da’ sa stii ca am lasat copil nemancat. 4 ore pana la urmatoarea masa si nu zicea nimic!. Ba a mai avut si cateva luni cand nu a cerut nimic la cina. Nu a murit cu pranz si mic dejun(dar eu m am stresat aiurea, am dus copil la 2 pediatri, si la analize…. m ai bine mergeam la psiholog ca ieseam mai ieftin). Si ca mancam chestii crude la toate mesele toti in casa aproape zilnic. Salata e un fel principal de cateva ori pe sapt.si copilul face ce vede(mi-e lene sa gatesc, ssst).

Da, cum ziceam si pe social media, e un profil: un personaj care le bifeaza pe toate. Daca se mai regăsesc și alți oameni pe aici, cu bucăți din acest profil, îmi pare rău. Intenția materialului e clară, am considerat eu.
Inteleg de spui, e decizia ta ca mama, desigur, nu e nevoie sa dai socoteala mimănui. Însă mă bucur că ai scris și îți mulțumesc! Mă ajută și pe mine să aflu cât mai multe perspective.

Ai dreptate! In urma cu câțiva ani ma deranjau sfaturile celor care nu aveau copii, dar erau experți in creșterea lor. Acum au si ei copii si-mi cer scuze pentru cuvintele “aruncate”, pe care le simteam ca pe niște pietre ascuțite ce-mi zgâriau timpanul .
Astăzi nu ma “zgârie” nimic si sunt incantata ca am reușit sa trec peste sfaturile pe care daca nu le ceri.. nu vrei sa le Primești .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.