Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum gestionăm banii în această perioadă – exercițiu de disciplină pentru noi toți

Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că vom avea probleme cu banii în această perioadă. În funcție de munca fiecăruia, vom fi toți afectați, unii mai mult, alții mai puțin. Iar panica prezentă, care ne-a îndemnat să dăm năvală la cumpărături de mâncare, ne lasă cu buzunarele goale deja. Așa cum e regula nescrisă să nu mergi la cumpărături de mâncare pe burta goală (vei avea tendința să cumperi mai mult), așa e și cu mersul la cumpărături împins de panică. Coșurile prea pline vor avea cel puțin 2 efecte: prea multă mâncare perisabilă, care ori se va strica ori va încuraja supraconsumul + bani mai mulți cheltuți, dintr-un buget și așa fragil în prezent și în viitorul incert care ne așteaptă.

Toată lumea s-a panicat că nu va mai exista mâncare. După câteva ture la cumpărături sper că ne-am lămurit cu toții: mâncare e, doar că durează mai mult sesiunea de cumpărături, din cauza restricțiilor legate de distanțare și igienă. Și, surpriză, mâncarea s-a și scumpit destul de tare. Așa că dacă acum nu e momentul să ne facem un buget clar si fix de mâncare, atunci când?

Dar nu doar mâncarea e linia din bugetul nostru. Mai țineți minte când povesteam despre bugetul familial? V-ați făcut excelul acela? Acum e momentul să îl scoateți din nou și să vedeți la ce dați hide (eu așa am făcut). Izolarea a redus dintr-o dată din cheltuieli, mai ales dacă doar unul din membrii familiei mai iese la birou, iar celălalt stă acasă cu cei mici. La noi așa e, voi dați sunteți mai norocoși lucrați amândoi de acasă.

Prin urmare, cheltuielile legate de copii, haine, școală, activități extrașcolare, bani de buzunar și tot ce ține de ei s-au tăiat de pe listă. Poate încă mai cumpărați jocuri și cărți, dacă mai vreți și nu considerați că e mai ieftin să scoateți fișe de pe online și să vă conectați acolo la tot felul de activități.

Partea de întreținere personală, s-a dus și ea, tot ce e legat de cosmetică, coafor, sală de sport și alte terapii complementare efectuate acasă sau în diferite clinici, la fel ca și consultațiile considerate neurgente și alte terapii.

La fel și alte cheltuieli legate de socializare – masă în oraș, ieșiri la teatru și la film, plecări în weekend ori vacanță, cadouri pentru petreceri și alte asemenea. Doamne, câți bani cheltuiam, nu-i așa?

Recomandarea mea e să revedeți toate cheltuielile și să rămâneți cu cele obligatorii. În mare, sunt cam așa, cu mici variații:

  • facturi utilități;
  • rate;
  • benzina pentru 1 mașină (amânăm revizii și alte lucruri până când le vom putea face);
  • mâncare;
  • igienice și cosmetice;
  • taxe și impozite.

Da, taxele și impozitele trebuie plătite, cu prioritate, ca să nu intrăm și mai mult în colaps la nivel personal și familial, dar nici la nivel macro. Dacă toată lumea și-ar propune să lase pe ultimul plan taxele, vă dați seama ce ar fi?

Cu pixul pe hârtie, să adunați cât vă costă toate acestea într-o lună.

După care, să vă adunați toate veniturile și să vedeți cum arată în oglindă. În mod ideal, ar trebui să vă mai rămână 15-20% pentru neprevăzute sau pur și simplu să mai rămână niște bani în cont. Dar nu va fi ideal, ci probabil ori veți fi pe fix, ori pe minus, căci nu e o perioadă ideală. Și de aici, să începeți să vedeți ce puteți ajusta.

Facturile la utilități e clar că vor curge în continuare, deci dacă nu aveți posibilitatea să schimbați contractele (merită analizat), aici nu prea e mare lucru de făcut.

Pentru plata ratei, vorbiți cu banca, dacă puteți face refinanțare ori vă încadrați în categoria de înghețare a ratei și e și convenabilă pentru voi. Dar trebuie să fiți proactivi, nu va veni banca spre voi, dacă nu inițiați voi comunicarea.

Cu mașina poate fi mai simplu, pentru că distanțele se parcurg mai ușor acum și deci consumul va fi mai redus. Cel mai bine ar fi să vă igienizați singuri mașina în această perioadă, ca să reduceți costuri și expunerea la alte persoane. Dar nu uitați de asigurări și taxe de drumuri, căci nu ne absolvă nimeni în aceste perioade de ele.

Pentru mâncare, vă recomand să vă faceți un buget fix. Dacă ați stabilit că veți da maxim 300 lei pe mâncare săptămânal, de exemplu, țineți-vă de plan. Planul poate rămâne fix doar dacă vă faceți un plan alimentar și o listă de cumpărturi. Aveți mai jos câteva resurse:

Idei de rețete

Cea mai bună strategie în bucătărie

Meniu săptămânal

Meniu săptămânal 2

Meniu de post

Pentru igienice și cosmetice, la fel, nu cumpărați în exces, mai ales că se pot comanda și online, nu trebuie să faceți drumuri speciale pentru ele. Eu am comandat de pe bioaleea.ro și republicabio.ro recent și am fost foarte mulțumită, vin repede și sunt produse de calitate.

Mai ales

Luați în calcul că situația aceasta poate dura 4-6 luni (poate și mai mult0, deci periodic trebuie evaluat cum stăm cu banii în această perioadă. Între timp, poate vă gândiți la surse suplimentare de venit, de acasă, în afara jobului, de exemplu. Acum fiecare ban în plus contează, chiar dacă nu vine din jobul de vis sau din afacerea pe care o puseserăți la cale.

În această perioadă, poate ne amintim ce ne plăcea să facem în trecut și poate găsim căi să monetizăm, ca să mai creștem veniturile, în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție.

Aș lua în calcul componenta de sănătate. În afară de coronavirus, oamenii se îmbolnăvesc în continuare, ca și până acum. Poate analizați o asigurare de sănătate, care să permită consultații și spitalizări în sistemul privat, având în vedere solicitarea care există pe sistemul de stat în prezent și care va exista și în viitor. Probabil că și privatul va fi solicitat, nu știu să vă spun, dar eu am avut deja 2 intervenții în sistemul privat care au fost foarte ok și care m-ar fi ajutat să fie pe o asigurare.

Dar, mai ales, nu irosiți banii în această perioadă, chiar dacă aveți și totul e ok. Pur și simplu nu știm cum va fi viața după ce ieșim din carantină. Intuim că nu va fi simplă nici pentru omul de rând, nici pentru mediul de afaceri. Deci oricum va fi diferită și dificilă. Bucurați-vă pentru tot ce aveți acum prin case și dulapuri, nu aruncați nimic, dați viață nouă obiectelor și alimentelor și nu vă aruncați în decizii pripite pentru nimic.

Și, mai ales, țineți evidența cheltuielilor, ca să știți unde merg banii în această perioadă. Jurnalul de cheltuieli și venituri e un musai în această perioadă. Și chiar jurnalul alimentar, mai ales că facem atât de puțină mișcare în prezent. Dar revin și pe aceste teme curând.

Cum e la voi, la ce vă așteptați, ce previziuni faceți?

2 răspunsuri la “Cum gestionăm banii în această perioadă – exercițiu de disciplină pentru noi toți”

Am vazut raspunul, multumesc. Am apasat din greseala pe acel articol inainte de a comenta, acum vad ca inainte de comentarii apar Related posts. Multa santate, multumesc din nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.