Categorii
Blog Food and nutrition

Câte calorii te costă cafeaua băută în oraș

Plăcerea de a bea cafea fără zahăr

Îmi place așa de mult cafeaua, încât visez de seara la cafeaua de a doua zi dimineață. Încerc mai mereu cafenele noi și tipuri noi de cafea. Tot ce e însoțit de cafea e bun. O cafea proastă e o împietate pentru mine. Muncesc mai bine și gândesc mai bine dacă am alături o cafea bună. Am fost și în locuri unde efectiv nu m-am putut apropia de cafea. După prima gură, a trebuit să merg la baie să mă spăl pe dinți. Evident, m-am indispus în câteva minute pentru toată ziua.

În general, dacă plec în vacanță prin România, pe la cabane sau ceva hoteluri mai mari, nu am pretenții. Mai bine beau un ceai. La întoarcere, sparg ușa primei cafenele bune pe care o întâlnesc în cale. ”Bună ziua, vă rog, un capuccino mare! Să nu îmi puneți niciun fel de zahăr sau sirop în el.” Primesc băutura, iau prima înghițitură, mă țin să nu scuip pe masă: e dulce de mi se încrețesc dinții. Un lucru bun am reușit în ultimii 10 ani: să beau cafeaua fără zahăr. Îi zic femeii, care îmi spune nonșalant: ”Am crezut că glumiți, nu există client care să bea cafeaua fără zahăr!”. Punct și de la capăt, deci.

Dacă ești și tu pasionat(ă) de cafea ca mine și petreci mult timp în afara casei, poate e bine să întrebi cam câte calorii te costă o cafea în oraș. Poate nu te-ai gândit la asta niciodată sau poate nu îți pasă. Dar îmi place să cred că cei care mă citesc sunt interesați de ceea ce pun în farfurie sau în pahar. Multe dintre clientele mele mă întreabă încă de la început de colaborare dacă trebuie să renunțe la cafea. Altele mă întreabă unde este cea mai bună cafea. Altele mă amenință că nu vor renunța, indiferent de ceea ce le spun.

Privește cafeaua cu alți ochi

În orice caz, toate răsuflă ușurate când le spun că nu va fi nevoie să renunțe la cafea, ci doar să o privească cu alți ochi. Rostul acestui material nu este acela de a demoniza cafeaua și nici de a vorbi de rău vreo cafenea. Nici nu vreau să le compar între ele, coffee shop-urile cu lanțurile. La urma urmei, fiecare rămâne fidel brandului său de cafea, din rațiuni proprii. Cât privește vânzători de genul celei de mai sus, au șocul vieții lor când mai dau de un client ca mine, care nu mai suportă zahărul în cafea.

Ca să mă înțelegeți corect, decât să beau o băutură de câteva sute de calorii, mai bine mănânc cicolată sau o prăjitură cinstită. De ce să îmi consum bugetul de calorii pe o băutură dulce, care trece neobeservată de către creierul meu? Că oricum e lichid și lichidul nu e considerat mâncare, nu-i așa? 🙂 Nu e glumă, sunt foarte serioasă. Nu m-am lăsat de zahăr, doar că sunt atentă la el. Îl primesc în viața mea doar în ce merită cu adevărat, din când în când. Nu în cafea, nu în ceai, nu peste gogoși, nu în pâine, nu în mâncare gătită.

Caffe latte – una dintre cele mai populare băuturi

Una dintre cele mai populare băuturi într-o cafenea este latte-ul. Este un shot de espresso, cu lapte cald și cu o mulțime de spumă în moț. Dar doriți versiunea cu lapte degresat (vă recomand să o doriți, mai ales voi, cei care beți mai multe astfel de băuturi zilnic), o să primiți o variantă cu mai puține calorii, rămânând însă aportul proteic. Ați putea să comandați o astfel de băutură cu gheață, însă în acest caz nu va mai avea spumă.

Veți putea opta între diferite cantități pentru această băutură, când vine vorba de lanțuri mari de cafenele. Iată cum stau lucrurile când vine vorba de latte:

  • Grande latte cu 1.5% grăsime are 190 calorii și 7 gr. grăsime;
  • Grade latte cu 3% grăsime are 230 calorii și 12 gr. găsime;
  • Grade latte cu lapte de migdale are 100 calorii și 6 gr. grăsime;
  • Grande latte cu lapte de cocos are 140 calorii și 8 gr. grăsime.

Alte băuturi preferate în care țipă caloriile

În afară de latte și capucciono, nu îmi iau niciodată nimic altceva din cafenele, indiferent care sunt acestea. Nu simt nevoia. Probabil e deformație profesională, dar nu mă pot abține să nu remarc femei, în fața mea, la coadă, care își comandă, pe lângă biscuiți cu unt, prăjituri și variante de cafea cu frișcă și caramel. Uneori, sunt întrebate de barista dacă doresc variantă degresate pentru lapte. Nu, nu dorește niciuna. Tot deformația profesională mă face să le privesc mai atent și mereu, dar mereu, observ că persoanele respective sunt supraponderale. De ce, de ce, de ce? Adun în gând toate caloriile și gramele de grăsime din tot ce consumă și îmi dau seama că ajung uneori la jumate din necesarul lor zilnic. Ochiometric, dar sigur nu mă înșel. Tocmai aceste persoane care ar avea nevoie să fie cu mare băgare de seamă la consumul de zahăr și grăsimi.

Așadar, iată care sunt băuturile de care ar trebui să vă feriți:

  • Grande Cinnamon Roll Frappuccino Blended Coffee (cu lapte și frișcă): 510 calorii, 16 g grăsime, 85 g zahăr;
  • Grande Caffè Vanilla Frappuccino Blended Coffee (cu lapte și frișcă): 430 calorii, 14 g grăsime, 69 g zahăr;
  • Grande Caramel Cocoa Cluster Frappuccino Blended Coffee (cu lapte și frișcă): 450 calorii, 17 g grăsime, 68 g zahăr;
  • Grande Green Tea Crème Frappuccino Blended Crème (cu lapte și frișcă): 430 calorii, 16 g grăsime, 65 g zahăr;
  • Grande White Chocholate Mocha Frappucino Blended Coffee (cu lapte și frișcă): 520 calories, 16 g grăsime, 64 g zahăr;
  • Grande Mocha Frappuccino Blended Coffee (cu lapte și frișcă): 410 calorii, 15 g grăsime, 61 g zahăr;
  • Grande White Chocolate Mocha (cu lapte și frișcă): 430 calorii, 18 g grăsime,  53 g zahăr;
  • Hot Chocolate (cu lapte și frișcă): 400 calorii, 16 g grăsime, 43 g zahăr.

Ați înțeles ideea, nu mai trebuie să le enumăr pe toate, dacă vreți, le puteți vedea aici pe toate. Laptele nu este degresat, smântâna are grăsime neică, iar zahărul este în cantități…industriale! 1 linguriță de zahăr are cam 5-6 grame, prin urmare, calculați voi singuri cam cât zahăr are o astfel de băutură! Mie mi-au ieșit între 7 și 14 lingurițe de zahăr ! 

Tips and tricks – ca să reducem din calorii

Prin urmare, sunt câteva reguli simple de la care să nu vă abateți, mai ales dacă sunteți client frecvent (mergeți zilnic și beți mai multe cafele):

  • cereți lapte fără grăsime sau cu 1,5%;
  • niciodată cu frișcă: oricum se topește repede peste laptele cald și nici nu aveți timp să vă bucurați de ea. Deci, practic, nu merită adaosul de calorii;
  • multă spumă – cât mai multă, va păcăli creierul prin volumul pe care îl are în cană și implicit cantitatea de lapte va fi mai mică;
  • cereți gheață – chiar dacă e o băutură rece, dacă adăugați cuburi de gheață, veți scuti din calorii și veți savura o băutură răcoritoare cu multă apă 🙂 și mai puțin lapte;
  • puneți mirodenii din belșug: cacao, scorțișoară, vanilie etc;
  • alegeți varianta cea mai mică, nu cea mai mare, chiar dacă pare un raport de preț incorect (este, dar pe termen lung veți câștiga voi și silueta voastră);
  • menționați că nu vreți nimic dulce adăugat (zahăr, sirop etc) – eu zic serios asta mereu și mă și uit să mă asigur că mi se respectă cerința.

Variante mai sănătoase în cafenele

O variantă cât de cât ok ar trebui să aibă sub 200 de calorii.

  1. Caffè Americano: are cele mai puține calorii, aproape de neluat în seamă.
  2. Skinny Cappuccino: are 60 de calorii și extrem de multă spumă, care păcălește creierul.
  3. Skinny Peppermint Mocha: 110 calorii.
  4. Iced Skinny Vanilla Latte: 120 calorii.
  5. Soy Chai Tea Latte: 180 calorii. Dacă preferați ceai un pic dulce, această variantă un pic dulce o să vă ajute să țineți caloriile sub control. Dar de ce să beți ceai dulce?!! 🙁
  6. Caramel Macchiato: 150 calorii. Ca să nu ziceți că e moartea pe pământ un pic de aromă, există această variantă care conține caramel ca topping. Spuneți că nu doriți foarte mult! 🙂 Puteți să spuneți?

Acestea fiind spuse, îmi doresc să vă fi luminat în ceea ce privește cafeaua. Despre proprietățile ei, povestim altă dată. Însă ce vreau să subliniez la final e faptul că mergeți întro cafenea să beți cafea, nu altceva. Dacă nu mai simțiți gustul cafelei (ceea ce se întâmplă, pentru că la cele de mai sus e pregnant gustul de zahăr și al aromelor), înseamnă că ați greșit locul. Sau că nu sunteți un adevărat băutor de cafea! Un băutor de cafea se mulțumește cu un espresso sau cu un flat white! 🙂 Apropo, l-ați încercat vreodată?

3 răspunsuri la “Câte calorii te costă cafeaua băută în oraș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.