Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Ce este ”skinny fat” și de ce e periculos

Toată lumea știe că obezitatea e o afecțiune care afectează starea generală de sănătate a unui om, atrângând după ea alte afecțiuni. În timp ce, de cealaltă parte, persoanele slabe se bucură de reputația unei sănătăți bune. ”Tu îți permiți să mănânci orice” – auzim des de la o persoană supraponderală către una normo sau subponderală. ”Dragă, ce metabolism are asta, poate mânca și un elefant și nu se vede!” comentează prietenele despre cea mai slabă dintre ele. Articolul de azi este despre ce înseamnă ”skiny fat” și de ce e la fel de periculos ca obezitatea.

”Skinny fat” e un termen care definește persoanele slabe, care însă au un procent mare de grăsime abdominală. Fapt care, pe dinafară, e posibil să nu se vadă, dar care este evident pe interior. Evidența o dau evaluările precum Dexa ori compoziția corporală, obținută de un aparat cu impedanță. Persoanele care se încadrează în acest segment prezintă riscuri de a dezvolta aceleași probleme de sănătate precum cele încadrate la supraponderalitate sau obezitate ori chiar mai mari. Doar că aspectul lor exterior nu indică acest lucru. Ocazie cu care mi se pare important să menționez: nu poți evalua starea de sănătate a cuiva doar uitându-te la persoana respectivă.

”Skinny fat” se mai numește și ”thin fat” și nu e un termen medical. Este un termen colocvial folosit de obicei pentru a descrie persoanele care par slabe, dar care, de fapt, au mai multă grăsime decât este sănătos pentru ei. În timp ce BMI – ul lor este în limite normale (care se bazează pe raportul înălțime – greutate), procentul de grăsime din corp este mai mare decât se consideră sănătos pentru ei. Aceste este pentru femei între 21-33. Dacă cineva obține la o evaluare un procent de 36, 38 sau mai mare, este un mare motiv de îngrijorare. Mai mult, când vine vorba de grăsime, mai important decât totalul de procent grăsime din corp este distribuția acesteia. Pentru că grăsimea care înconjoară organele vitale precum inima, ficatul și pancreasul, numită și viscerală este cea care contribuie la apariția diabetului de tip, a cancerului și a bolii coronariene.

Din păcate, însă, procentul de grăsime este un indicator la care nu foarte mulți specialiști se raportează când vine vorba de sănătatea unei persoane. Indicatorul clasic este numărul de kilograme, iar apoi BMI-ul. Ambele sunt depășite și simpla lor luare în considerare, poate fi înșelătoare, când vine vorba de starea de sănătate a unei persoane. De ce? Pentru că grăsimea din corp trebuie evaluată cu seriozitate atât prin detalierea compoziției corporale, ca să vedem masa de grăsime și masa musculară, dar și densitatea osoasă. Mai mult, evaluările cu plicometrul sunt demne de luat în calcul, dar și profilul lipidic, obținut prin analize de sânge. Circumferința taliei este chiar cea mai ieftină și la fel de relevantă ca indicator, mai ales dacă măsurătorile sunt mult mai diferite/crescute față de vârsta majoratului unei persoane.

Pe măsură ce înaităm în vârstă, corpul începe să piardă masă musculară. Pierderea masei musculare ca urmare a procesului natural de îmbătrânire se numește sarcopenie. Studii în domeniu au arătat deja că sarcopenia este strâns legată de o deteriorare a abilităților care implică funcții executive, viteza și memoria.

”Skinny fat” în termeni medicali se numește obezitate sarcopenică. Adică o persoană aparent slabă, însă care suferă de masă musculară puțină și de multă grăsime, mai ales în zona abdominală, acolo unde vorbim de grăsimea viscerală, cea care sufocă organele vitale (de aceea este și atât de periculoasă).

”Skinny fat” este de asemenea cunoscut sub denumirea de obezitatea greutății normale și TOFI=  thin on the outside, fat on the inside (slab la vedere, gras pe interior).

Persoanele ”skinny fat” pot fi afectate de probleme cognitive

Neurologii ne avertizează, pe de altă parte, că sănătatea generală a corpului e strâns legată de sănătatea mentală, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Și ca să facem legătura cu ”skinny fat”, cercetătorii spun că efectele unele mase musculare reduse sunt motivele declinului cognitiv. Deci, cu cât mai multă grăsime, cu atât mai puțină masă musculară și deci mai multe probleme de atenție, concentrare, memorie, coordonare. Toate din cauza acestui dezechilibru, între procentul de grăsime și cel de masă musculară. Deși oamenii de știință nu știu cu precizie de ce obezitatea e asociată cu disfucții cognitive, ei presupun că are legătură cu sedentarismul, inflamația și problemele cardio vasculare.

Un studiu recent ne relavă faptul că grăsimea în exces e rea și pentru corp și pentru crier. James Galvin, decan la Florida Atlantic University College of Medicine, a descoperit că oamenii cu sarcopenia sunt de 3 până la 6 ori predispuși să experimenteze probleme cu memoria și concentrarea. Soluția: programe de nutriție personalizată și mișcare, care ajută oamenii să-și crească și stablizeze masa musculară și să slăbească, toate fiind de ajutor pentru încetinirea declinului cognitiv.

Riscurile potențiale pentru ”skinny fat” sunt serioase. Autorii studiului publicat în jurnalul ”Clinical Interventions in Aging” au avertizat că această combinație de mușchi slab dezvoltați și grăsime în exces ori obezitate sarcopenică ridică o amenințare dublă pentru sănătatea creierului. Simptome care se manifestă la persoanele ”skinny fat” precum declin al memoriei, flexibilitate mentală, orientare și auto – control sunt simptome pe care le manifestă persoanele diagnosticate cu Alzheimer.

Atenție, nu doar la persoanele cu profil ”skinny fat” e acest pericol, ci și la supraponderalitate și obezitate. Doar că aici vorbesc despre skinny fat pentru că e un pericol mai mare din cauza nedescoperirii la timp a acestui dezechilibru.

Ajungi o persoană ”skinny fat” din cauza stilului modern de viață, a sedentarismului de la birou și mâncării în execs, plină de sare și zahăr, dar și a consumului de alcool.

Riscuri

Celălalt tip de grăsime, subcutanată, care e chiar sub suprafața pielii și o poți prinde între degete, nu e apreciată ca fiind legată de atât de multe probleme de sănătate precum grăsimea viscerală. Poate din cauza că grăsimea viscerală cauzează un răspuns inflamator în corp într-un mod în care grăsimea viscerală nu o face.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine relevă faptul că oamenii cu o greutate normală care au grăsime abdominală în exces au și cel mai mare risc de deces prematur, chiar și față de cei supraponderali ori obezi, conform BMI. De asemenea, oamenii care au procent mare de grăsime în corp și de grăsime viscerală pot avea un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulină, care poate cauza creșterea glicemiei.

Există o predispoziție către ‘skinny fat’, e genetic?

Dr. James Galvin vorbește despre gene în 2 feluri: sunt niște gene care cauzează lucruri, dar acelea sunt rare. Apoi există gene care cresc riscul de ceva, ceea ce înseamnă că nu e musai să se întâmple, dar te predispune la a le face, deci e nevoie să fii mai activ în abordare.

Dacă părinții au fost slabi și musculoși, veți fi predispuși să fiți slabi și musculoși, dar asta nu înseamnă și că veți fi. Dacă părinții sunt obezi, aveți predispoziția către obezitate, dar asta nu înseamnă și că veți deveni obezi. Așadar, lumea medicală se uită la fiecare persoană ca la o individualitate și apoi lucrează la a ajusta factorii de risc.

Ce să fac ca să reduc procentul de grăsime

Așadar, e datoria noastră să facem cât de mult putem ca să rămânem în formă și să scăpăm de grăsimea de pe burtă. Cum facem asta? Prin dietă și mișcare. Ca să reducem procentul de grăsime din corp și să creștem masa musculară. Atenție, e vorba de stil de viață, nu de cură de slăbire!!

Probabil deloc suprinzător, vigilența constantă în ceea ce privește dieta și mișcarea e cea mai importantă în scopul de a îndepărta grăsimea viscerală, care nu se duce oricum deloc ușor. Dietele yo-yo, atenție, sunt asociate cu profilurile de ”skinny fat” și deci ar trebui evitate.

Mișcați-vă în cât de multe feluri posibile: dans, patinaj, diferite sporturi. Pentru că așa vă folosiți și creierul, spun experții, mai mult decât pe bicicletă în sala de sport. Mergeți pe scări în loc să luați liftul, mergeți pe jos în loc să folosiți mașina. Parcați mai departe de locul de muncă!

Să ne înțelegem: nu vom fi ”condamnați” la boli grave automat, dacă procentul de grăsime din corp crește și doar din cauza lui. Dar crește riscul în mod considerabil odată cu grăsimea acumulată. Soluțiile pentru a reduce din grăsime sunt de bun simț, ca să zic așa, dar nu le treceți cu vederea, ci puneți-le în practică:

  • Mâncați legume și fructe din belșug! Pentru starea de sănătate și pentru o greutate optimă!
  • Alegeți proteine slabe și de calitate. Pui crescut la sol, curcan și pește – cele mai bune variante.
  • Nu uitați de cereale integrale! Și nu uitați că nu e în regulă să scoateți de tot carbohidrații din alimentație, dar pe cei simpli e bine să îi limitați. Adică mai încet cu pâinea albă și pastele.
  • Mișcați-vă mai mult!Nu trebuie să deveniți un guru într-ale sălii, dar puteți profita de orice ocazie ca să vă ridicați de pe scaun.
  • La sală, încercați antrenamente cu greutăți. E un mod bun de a crește masa musculară și de a scădea procentul de grăsime. Cu cât aceasta crește cu atât mai multă energie veți avea și grăsimi veți arde, chiar și în stare de repaos.
  • Dormiți suficient! Când nu o faceți, vor crește poftele de dulce și nu veți mai avea energie pentru a exersa.
  • Reduceți motivele de stres. Nivelul de stres crește numărul de kilograme și țesutul adipos.

Așadar, nu vă mai uitați la persoanele slabe, care mănâncă dulciuri în exces, cu invidie, că își permit o asemenea aroganță. Aspectul e important, dar ce e mai important nu se vede musai: sănătatea! Abia după ce vedeți analizele persoanei respective și compoziția corporală puteți să vă entuziasmați.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995418/
  • https://www.healthline.com/health-news/if-youre-skinny-fat-you-might-be-at-increased-risk-of-dementia#1
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180705084218.htm
  • https://www.mdvip.com/about-mdvip/blog/unexpected-risk-factor-dementia-being-skinny-fat
  • https://www.dovepress.com/sarcopenic-obesity-and-cognitive-performance-peer-reviewed-fulltext-article-CIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.