Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

8 cifre importante pentru sănătate, altele decât greutatea

Cred că am făcut toți o obsesie pentru greutate. Ne raportăm doar la numărul de kilograme și uităm că nu e cel mai important să scădem în kilograme, ci să reducem cantitatea de grăsime din corp și să păstrăm sau să creștem masa musculară. Nu e musai important numărul de kilograme, ci per total, tonusul pe care îl avem, ca urmare a activității fizice de care ne bucurăm zilnic, a relațiilor satisfăcătoare cu cei din jur și a modului în care reușim să ne odihnim, mai ales noaptea. Așa se face că urmăm obsesiv singurele cifre din viața noastră: cele arătate de cântar. Doar că, ce se vedeți, nu ele sunt cele mai importante. Din păcate, sănătatea apare adesea ca un joc de cifre. Care este nivelul de zahăr din sânge? Câte calorii consumăm? Obținem procentul corect de macronutrienți? Problema este că, uneori, urmărim, numărăm și suntem obsedați de numerele care nu contează prea mult pentru sănătatea noastră generală. Sau mai rău, ignorăm ce contează. Iată care sunt cele 8 cifre importante pentru sănătate, altele decât greutatea.

1. Numărul de ore pe care le petrecem șezând

Chiar și exercițiile de 1 oră pe zi, timp de 7 zile pe săptămână, nu vor anula efectele nesănătoase ale șederii toată ziua. Când stăm așezați, metabolismul corporal încetinește, astfel încât ardem mai puține calorii. Calitatea mușchilor și a articulațiilor se înrăutățește, iar spatele începe să ne doară. Trebuie să ne ridicăm la fiecare 30 de minute, să ne întindem sau să facem o scurtă plimbare. Aceasta este o modalitate bună de a ne menține câștigurile greu obținute în sala de sport și chiar numărul de ani de trăit.

2. Timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor

Este important să ne limităm la 2 ore pe zi, care nu sunt legate de muncă sau de școală. Și da, asta include smartphone-ul nostru. Prea mult timp lipit de acest dispozitiv a condus la o nouă stare numită text neck care poate provoca dureri de spate, gât și umeri. Ecranele din dormitor pot deteriora somnul. Ecranele în timpul zilei ne pot face mai puțin activi și mai distrași. Există chiar cercetări făcute care demonstrează că timpul petrecut în fața ecranelor poate cauza leziuni ale creierului. Eu sunt cam îngrijorată pe acest subiect și, în ultima vreme, am încercat să reduc din timpul petrecut pe rețelele de socializare. Nu am ajuns unde vreau, dar fac progrese: cel puțin stau doar cât timp e necesar pentru munca dedicată blogului.

3. Numărul de pași pe care îi facem zilnic

Pentru a ne îmbunătăți sănătatea și starea de spirit, 10.000 de pași în fiecare zi este numărul pe care îl vom auzi foarte des. Dar nu este nimic magic în asta. Orice între 4.000 și 18.000 de pași poate fi benefic pentru noi. Sunt importante și tipurile de pași pe care îi facem. Ideea este să ne asigurăm că avem suficientă activitate în fiecare zi. Trebuie să discutăm cu medicul despre numărul ideal pentru noi. O aplicație pe telefonul mobil  ne poate ajuta să ne atingem obiectivul. Aici e punctul meu vulnerabil.

4. Numărul de ore de somn

Adulții au nevoie, de obicei, între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Corpurile noastre folosesc acel timp pentru a fixa țesuturile, a produce hormoni și pentru a crește masa musculară. Creierele noastre folosesc somnul pentru a procesa informația și ceea ce am învățat în cursul zilei și a le transforma în amintiri. Somnul insuficient ne poate produce foame – și poate face ca mâncarea nesănătoasă să ne pară mai atrăgătoare. Deși câte un pui de somn este binevenit, asta nu ne ajută cu adevărat să recuperăm ceea ce am pierdut într-o noapte de nesomn. Am scris aici un articol despre cum influențează lipsa somnului greutatea.

5. Cantitatea de lichide băută zilnic

Ar fi bine să bem cel puțin 1 pahar de apă între mese. Este posibil să avem nevoie de mai mult dacă afară este cald sau uscat sau dacă sunteți gravidă. Este bine să bem apă înainte de a ne antrena, la fiecare 10-20 de minute în timpul exercițiului (în funcție de vreme și de cât de intens este exercițiul fizic pe care îl facem). În orice caz, dcă vreți să faceți un calcul corect, înmulțiți 35 ml cu numărul vostru de kilograme. Cam aceasta este cantitatea optimă de lichide de care aveți nevoie zilnic.

6. Proporția unei farfurii vs. numărul de calorii

În loc să numărăm fiecare calorie, poate reușim să simplificăm deciziile alimentare utilizând un model de farfurie, unde alegem proporțiile potrivite. Aceasta înseamnă umplerea jumătății de farfurie cu legume și fructe; un sfert cu alimente bogate în proteine, cum ar fi pește, carne sau fasole; și ultimul sfert cu cereale integrale, cum ar fi quinoa sau orez brun. Porția de hrană sănătoasă de la Universitatea Harvard este un exemplu excelent al unui model de farfurie.

Dacă nu avem probleme mari cu greutatea, nu e nevoie să numărăm fiecare calorie pe care o consumăm – este obositor, de multe ori greșit și nu ne ajută să alegem alimente bogate în nutrienți. Dacă am avea posibilitatea de a alege între 100 de calorii din broccoli sau ceva de la fast food, în perioade de oboseală și frustrări vom alege varianta din urmă, vă asigur.

7. Dimensiunea taliei

Respirăm și plasăm între jumătatea distanței dintre șolduri și coaste centimetrul. Indiferent de înălțime sau conformație, dacă talia noastră măsoară mai mult de 80-100 cm (femei-bărbați), probabil că avem prea multe grăsimi în jurul inimii, ficatului, rinichilor și a altor organe. Pe lângă faptul că avem nevoie de o dimensiune mai mare a pantalonilor, riscul pentru boli de inimă, tensiune arterială crescută, diabet, apnee în somn sau cancer colorectal este mai mare.

8. Numărul de minute de mișcare zilnică

Ar trebui să avem cel puțin 30 de minute pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână, de exerciții moderate (inima pompează, plămânii funcționează) cum ar fi mersul pe jos sau grădinăritul. Cel mai bine este să distribuim activitatea, în timpul săptămânii și chiar a zilei, atât timp cât o facem pentru cel puțin 10 minute. Trebuie să ne asigurăm că de două ori pe săptămână folosim toți mușchii importanți pentru a îi menține puternici. Mușchii vor arde mai multe calorii decât grăsimi, chiar și în repaus.

Așadar eu am găsit cel puțin 8 cifre importante pentru sănătate. Voi la ce credeți că ar fi bine să ne mai raportăm?

Ce nu contează foarte mult

Vârsta este doar un număr. Nu suntem niciodată prea tineri sau prea bătrâni pentru a avea nevoie de îngrijirea corporală sau pentru a începe un program de exerciții sau pentru a schimba ceea ce mâncăm. Un stil de viață sănătos este important la orice vârstă și e singurul cel mai important lucru din viața voastră de care să vă țineți cu dinții.

Fit for Autumn

Fit for Autumn este un program de food coaching, adică un proiect cu ajutorul căruia vei începe să iubești mâncarea toamna aceasta. E cel mai potrivit moment, ne ajută și natura acum! 🙂 Și te pot ajuta eu, cu idei de mâncare, combinații și savori. Te aștept să îmi scrii, ca să vorbim despre mâncare, cu toate cărțile pe masă!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.