Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum avem grijă de corpul nostru vara – sfaturi de la farmacist și de la medicul dermatolog

În ciuda vremii care zilele acestea nu vrea să ne lase să ne bucurăm de vară, pregătirile pentru cel mai frumos anotimp al verii a început. Noi deja suntem cu ochii pe calendar, numărăm zilele până plecăm la mare. Am dat deja o tură pe plaja înnorată, mai avem în plan câteva zile în România, sperăm cu vreme bună. În orice caz, așa cum veți afla de la medicul dermatolog, indiferent de anotimp și de destinație, crema de soare trebuie să devină la fel de prezentă în rucsac. Dar mai sunt multe lucruri de care să ținem cont. Pentru că vara ne poate provoca din multe puncte de vedere: soare, insolație, insecte, transpirație, hidratare, alergii,  toxiinfecții alimentare, afecțiuni de sezon. Nu le putem epuiza pe toate într-un singur episod, ca să zic așa. Dar am rugat-o pe dna farmacist șef Camelia Alexe, de la farmacia Yuga, să îmi răspundă la câteva întrebări, ca în felul acesta să ne reamintim câteva aspecte importante legate de sănătatea noastră vara. Am în plan mai multe episoade, pentru fiecare dintre aceste teme, pentru aprofundare. Vă las mai jos în compania interviului și așteptăm întrebările voastre suplimentare în comentarii. 

grija corpul vara

1.Cum ne pregătim corpul pentru vara care vine? Se știe că e un anotimp ofertant din punct de vedere culinar, ceea ce înseamnă posibilitatea unui aport mare de vitamine și minerale în mod natural. Pe de altă parte, corpul trebuie să se adapteze la temperaturi mai mari, plecăm în vacanțe și tendința de a renunța la rutine e mai mare. Cum împăcăm toate acestea, așa încât organismul nostru să nu aibă de suferit, dimpotrivă, la final de vară să fie încărcat cu bine și fortifiat?

Este foarte bine să existe echilibru în tot ce facem și consumăm. Așadar se recomandă un meniu echilibrat adaptat nevoilor, un stil de viață sănătos, având grijă să oferim tot ce este mai bun organismului pentru a funcționa bine și a fi plin de vitalitate și energie.

2. Ce facem pentru a evita epuizarea din timpul verii declanșată de căldură?

Important este să păstrăm orele recomandate de experți în ceea ce privește expunerea la soare, deoarece nivelul de radiații poate dauna organismului. De asemenea, protecția solară utilizată este foarte importantă și hidratarea organismului.

3. Mai este nevoie vara să luăm vitamine și minerale din suplimente? Dacă da, care sunt cele recomandate pentru femei?

Vitaminele și suplimentele sunt esențiale inclusiv vara, când organismul nostru este mult mai expus la radiațiile solare și activitatea este mult mai intensă. Pentru femei, exceptând suplimentele care au la baza calciu, magneziu care sunt indispensabile, în special pe timpul verii când pielea este mult mai expusă la radiațiile solare sunt necesare suplimente pe baza de acid hialuronic și colagen, pentru a păstra pielea tonifiata și revitalizată, dar și pentru elasticitatea acesteia.

4. În funcție de vârsta femeii, sunt diferite suplimente pe care să ne concentrăm (nu neapărat în timpul verii)? 

Tipul de suplimente pe care le recomandăm diferă într-adevăr de vârsta pacientei fiecare având nevoi speciale. Recomandăm întotdeauna suplimentele pe baza de Vitamina C pentru a ajuta la creșterea imunității, pentru a întări vasele de sânge și pentru a asigura bună funcționare a glandelor sudoripare. Vitamina A este o vitamina care ajută la repararea pielii distruse de soare, iar Vitamina E ajută la păstrarea tonicității mușchilor, oferind mai multă energie organismului atunci când este suprasolicitat.

Pentru doamnele cu pielea matură și nu numai, recomandăm întotdeauna fiolele care conțin acid hialuronic, suplimentele care au la baza colagen, dar și resveratrol pentru a încetini îmbătrânirea celulară.

5. Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni de sezon la care e bine să fim atente, ca să preîntâmpinăm neplăcerile în vacanțe și nu numai?

Cele mai întâlnite afecțiuni de sezon sunt afecțiunile dermatologice cum ar fi arsurile solare, alergiile solare, înțepăturile de insecte, urticariile și iritațiile care apar din cauza căldurii și afecțiunile digestive care sunt reprezentate de toxiinfecții alimenatare, rău de mișcare, însoțite de dureri abdominale, vărsături, greață, diaree.

6. Care sunt cele mai indicate produse naturale care ne protejează pielea de atacul insectelor pe timpul verii?

Cele mai indicate produse naturale care să ne protejeze pielea de atacul insectelor sunt produsele pe baza de uleiuri esențiale care nu conțin parabeni, find utile chiar și in cazul copiilor. Acestea există sub diferite forme și anume brățară, spray sau roll onpentru toate nevoile specifice.

7. Ce remedii recomandați pentru a ține transpirația sub control, care să fie cât mai naturale?

Pe timpul verii transpirația se intensifica din cauza temperaturilor ridicate. Se recomandă o igienă cât mai riguroasă, această fiind făcută cu geluri de duș fără parabeni sau SLS și un deodorant de care să nu conțină săruri de aluminiu. În cazul transpirației excesive se recoamanda gelurile de curățare care au la baza arborele de ceai, mentă, eucalipt și un deodorant specific pentru transpirație excesivă. Sunt foarte importante și hainele pe care le îmbrăcăm, vara fiind foarte utile țesăturile din fibre naturale cum ar fi bumbacul, cânepă sau inul.

8. Care sunt indiciile care ne arată că am făcut insolație și ce facem pentru a remedia un astfel de episod?

Simptomele care indică insolația pot varia de la un organism la altul și anume pot apărea grețuri, frisoane, durere de cap, stare apatică, chiar și febra. Pentru a remedia un astfel de episod sunt foarte utile sărurile de rehidratare, fiolele care au la baza aminoacizi, antiinflamatoare pentru scăderea febrei, durerii de cap și probioticele însoțite de o dietă echilibrată bogată în legume și fructe.

9. Riscul de face toxiinfecție alimentară crește vara. Ce ne recomandați?

Riscul de a face toxiinfecție alimentară poate fi prevenit atunci când avem un stil de viață echilibrat, când avem grijă de unde procuram hrana și sursa acesteia. Este foarte important să procuram alimente doar de la magazine autorizate, să spălăm foarte bine fructele și legumele și să ne asigurăm temeinic în vacanță de unde servim masa. Pe timpul verii, mai ales în vacanță, putem avea în bagaj suplimente alimentare care au la baza probiotice pentru o flora intestinală sănătoasă, dar și medicamente pentru afecțiuni gastrice, diaree, constipație.

10. Ce trebuie să conțină o trusă medicală pentru vacanță, de care are nevoie o familie cu copii și cum depozităm medicamentele pe timpul vacanței?

Trusa de medicamente pentru vacanță, mai ales atunci când sunt și copii, este foarte diversificată. În primul rând este necesar să le împărțim pe categorii. Medicamentele pentru alergii, medicamentele pentru afecțiuni gastrice, antitermicele și cele pentru prim ajutor care includ plasturi, dezinfectante, pansamente. Trusa medicală întotdeauna se păstrează la loc uscat, răcoros evitând să o lăsăm în mașină unde temperatura depășește pragul de 25 de grade.

11. Cum se manifestă alergia la soare și cum putem să o evităm?

Alergia la soare se poate manifestă diferit de la o persoană la altă. Această vine însoțită de dureri de cap, temperatura dar și afecțiuni dermatologice cum ar fi apariția petelor pe piele, urticarie, usturime și a afecțiunilor gastrice cum ar fi diareea sau durerea abdominală. Putem evita aceste alergii solare respectând în primul rând orele de expunere la radiații, utilizarea protecției solare fiind recomandate a fi cât mai ridicată în funcție de pielea fiecărei persoane, dar și utilizarea produselor de îngrijire corespunzătoare.

Așadar, vouă care dintre subiectele de mai sus vi se par importante. Sau poate care sunt cele care v-au dat până acum cele mai multe bătăi de cap? Unde aveți un istoric ce vă obligă să vă concentrați atenția mai mult?

Cum protejăm pielea vara – top idei de la medicul dermatolog

Despre îngrijirea pielii am vorbit recent și cu dr Ana Pîrvan, medic specialist dermatolog, într-un webinar dedicat din programul meu de coaching de grup cu durata de 12 luni Wellness Fairy Factory. Am plecat din webinar cu multe notițe legate de îngrijirea pielii și a tenului pe perioada verii, pe care vreau să vi le las și vouă, pentru ca sunt foarte valoroase si ne pot proteja de multe neplaceri:

  • folosiți cremă cu factor de protecție solară 12  luni pe an, 7 zile din 7;
  • nu fiți zgarcite cu ce cantitate de crema folosiți: ea trebuie să fie cât o linguriță și să acopere față, urechi, gât, decolteu;
  • reaplicarea cremei de soare se face la 1,5-2 ore;
  • protejați și urechile, gâtul, decolteul și ceafa, mai ales când stați direct în soarele arzător al amiezii, pe stradă (sper că la plajă știți că nu se stă între 11 și 16.00, minim);
  • uitați-vă să fie menționat pe produs filtrul UVA (de la aging) și UVB (de la burn) și expresia “broad spectrum”;
  • minim 30 și maxim 50+ ca factor de protecție;
  • nu contează că nu sunteți la plajă, dacă mergeți pe stradă, sunteți la volan, în fața geamului la birou, trebuie să folosiți crema cu factor de protecție;
  • factorul nu se adună -15 de la crema de zi cu 30 de la fond de ten etc;
  • crema de soare se aplică și pe pleoape și atât cât puteți și în jurul ochilor (a crescut enorm de mult numărul cazurilor de cancer de pleoape);
  • sunt creme speciale de pleoape care protejează împotriva acțiunii nocive a soarelui;
  • nu va faceți griji legate de vitamina D, dacă aplicați crema cu factor mare de protecție, pentru ea nu e nevoie decât de 10-15 min la soare zilnic;
  • nu aplicați copiilor crema voastră de soare, eu am făcut asta  fără să îmi dau seama și reacția pielii a fost imediată. Invers se poate, vom fi protejați ca adulți de crema destinată copiilor;
  • persoanele care au alunițe nu ar trebui să se expună la soare, e un risc suplimentar pe care și-l asumă. Dacă totuși o fac, în intervalele orare mai puțin periculoase, să folosească crema fără zgarcenie și inclusiv costum de baie sau tricouri cu factor de protecție;
  • nu uitați de pălării și ochelari de soare cu filtre;
  • căutați ce variante de protecție solară va sunt ok – cremă, spumă, spray, gel etc. Mai ales persoanele care au probleme cu acneea. 

Despre produsele de îngrijire și cum să le alegem, am scris aici un material recent.

℗ Unul dintre magazinele de unde mă aprovizionez, la prețuri foarte bune, este Yuga, care are în București 3 magazine, dar și platformă online pentru comandă: yuga.ro, prietenoasă pentru consumator, unde îmi e ușor să navighez și ușor să comand. Pentru cei care nu știu, Yuga este mall-ul de sănătate al întregii familii. Altfel spus, de la pitic la bunic, la Yuga găsim tot ce avem nevoie. Așezate pe categorii, nu alergi de colo colo în magazin, sunt toate brandurile la un loc pe categorie. Asta-mi place cel mai mult. În rest, experiența în magazin e una foarte plăcută, consultanții lor sunt săritori și te ajută imediat să găsești ce ai nevoie, dacă ești în dubii. Eu mi-am găsit ușor o cremă de mâini pentru pielea deteriorată de la dezinfectant, cu ajutorul unui consultant care știa foarte bine produsele pentru nevoi specifice.

Dacă nu știți magazinul, am filmat eu în el și puteți face un tur virtual, dacă intrați pe link (video).

Așadar, dragi prietene, grija pentru corpul nostru este un proces continuu, care diferă de la anotimp la anotimp, care se face cu drag și iubire de noi înșine, din interior către exterior, cu mâncare bună, dar și cu produse alese atent, cu grijă și responsabilitate. 

Să fie cu sănătate, că e mai bună decât toate!

Un răspuns la “Cum avem grijă de corpul nostru vara – sfaturi de la farmacist și de la medicul dermatolog”

Tare drăguț acest articol. Știam eu ca schimbarea sta la mine, si ca important e sa ma calmez eu. Chiar am sa încerc cele scrise mai sus. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.