Categorii
Blog Food and nutrition

Cum să faci un ou poșat sau cum am devenit fata cu ouăle

Am emoții mai ceva ca la prima naștere. Aștept vreo 20 de femei care nu știu ce li se pregătește și pe care nici eu nu le cunosc prea bine. Totul e nou. Locul, tema, oamenii și, mai ales, chipul blogului. Pentru el m-am băgat în povestea asta.
Mai arunc o privire în încăpere, pentru ultima verificare: avocado, roșii cherry, unt, pâine prăjită, rucola și, da, coșul uriaș cu ouă. Măcar asta nu-mi dă emoții, rețeta de ouă poșate îmi iese și cu ochii închiși. Privesc șorțurile colorate așezate cu grijă pe scaunele din jurul mesei lungi și mă întreb dacă o să aibă cine să le poarte azi.

* * *

Fata cu ouăle, așa mi-a rămas numele de la rețeta de ouă poșate făcută în martie, la relansarea blogului. Nu m-am așteptat ca un mic dejun atât de simplu să aibă atâta succes. Fetele care au gătit atunci împreună cu mine încă îmi mai scriu că le prepară dimineața în familie, iar cei care n-au ajuns la eveniment vor să repet experiența, doar ca să prindă un loc printre invitații care poartă șorțurile colorate.
Am fost dintotdeauna prietenă cu ouăle. Chiar și atunci când, preocupată ca ceea ce am în farfurie să fie cât mai sănătos, auzeam în dreapta și-n stânga că parcă n-ar fi chiar atât de bune. Că pot provoca alergii, cresc colesterolul și câte alte grozăvii care pot să convingă o mamă tânără să-l scoată definitiv din meniul familiei. Nu și pe mine.

În primul rând, de ce mâncăm ouă

Eu cred că mâncăm un aliment pentru că ne place, dar și pentru că organismul nostru îl cere, nu doar pentru că scrie la carte că e sănătos. Dar e adevărat că oul este un aliment sănătos:

  • e sursă de vitamine – A, B și D, dar sărac în vitamina C;
  • e sursă de minerale – fosfor, fier, calciu;
  • e sursă de proteine cu valoare nutritivă importantă;
  • este un aliment sățios, care e bun pentru consum, mai ales dimineața și care oferă energie pentru întreaga zi copiilor și adulților. Mâncat dimineața, oul e de ajutor în dietele de slăbire, tocmai pentru că ne oferă senzația de sațietate și astfel vom mânca mai puțin în restul zilei.

Sfat pentru mame: Nu ocoliți oul de teama colesterolului! Dați ouă copiilor, în funcție de vârsta lor!

Este adevărat că oul are potențial alergenic, dar introdus treptat, de la 6 luni, începând cu gălbenușul, alergia poate fi evitată. Gălbenușul este bogat în grăsimi nesaturate (bune) și furnizează energia de care copilul are nevoie. Nu uitați însă, e foarte important cum gătiți oul și cu ce alte alimente îl veți asocia. E diferență între salată cu ou fiert sau avocado cu ou fiert și pâine graham versus ou prăjit cu brânză și cârnați.

De ce e bun oul în alimentația copiilor:

  • Combate anemia și ajută în perioadele de convalescență;
  • Previne tulburările oculare;
  • Este sursă de colină, care ajută la reglarea sistemului nervos și a creierului;
  • Unul dintre puținele alimente care conțin vitamina D, vitamina soarelui;
  • Întărește sistemul imunitar al copiilor, adică mai puține bacterii și virusuri;
  • Prin complexul lui de vitamine și minerale, ajută la creșterea părului și a unghiilor;
  • Oferă energie copiilor și un tonus bun, fizic și psihic.

Sfatul meu de mamă de 2 copii, dar și de om atent la alimentație e că oul ar trebui repus în drepturi și nu exclus pe bază de zvonuri.

Întrebări de la mame și răspunsuri de la medicul pediatru:

  • E ok consumul de ouă zilnic? Câte ouă pe zi putem consuma – adulți sau copii?

Oul este încadrat în grupă alimentelor ce aduc proteine în dietă. În funcție de vârstă și starea de sănătate, numărul de ouă pe săptămâna va fi diferit. La copil se recomanda 1-2 ouă/săptămână – la vârstă de 6 luni-3ani, 2ouă/săptămâna la vârstă de 3-10 ani, 2-3 ouă/săptămâna la 10-18ani, cu condiția că dietă să fie echilibrată, cu aport corespunzător pentru fiecare grupă alimentară și cu acoperirea nevoilor de proteine și din alte surse alimentare. Conform studiilor recente, un adult sănătos poate consumă zilnic, fără risc de creștere a colesterolului “rau”, 1 până la 3 ouă întregi, cu condiția să fie gătite sănătos (ochiuri românești, ou fiert). În schimb, un adult cu probleme cardio-vasculare și diabet zaharat, va fi sfătuit să-și limiteze aportul la 3 ouă/săptămâna. Se iau în considerare și ouăle folosite că ingredient în diverse preparate.

  • Ouăle consumate seara fac rău?

Dacă nu face parte dintr-o masă foarte bogată chiar înainte de culcare, oul consumat seară poate duce la un somn mai liniștit. Oul, prin conținutul în triptofan, combinat la masă de seară cu un aliment bogat în carbohidrați (pâine de exemplu), favorizează producția de melatonină și induce somnul.

  • Oul se mănâncă gol sau cu pâine?

Cu cât mâncăm mai variat, din cât mai multe grupe alimentare, aportul de nutrienți este mai valoros. Oul trebuie combinat cu alimente din celelalte grupe alimentare: legume, fructe, lactate, cereale (jumătate integrale), ulei vegetal, nuci, alune, semințe. Deci combină oul fiert cu rucolă, avocado, portocală și crutoane din pâine de secară și vei obține o masă sănătoasă și valoroasă!

  • E ok să dăm ouă crude la copii? De la ce vârstă?

Oul crud poate conține microbi periculoși (Salmonella, E coli, Proteus, stafilococ etc), motiv pentru care nu se recomandă la copii, gravide. Se pierde, de asemenea, din valoarea nutritivă, pentru că o parte din proteinele sau vitaminele albușului consumat crud nu pot fi digerate în intestin. Un consum crescut de ouă crude poate duce la apariția unei boli de piele prin împiedicarea absorbției biotinei (vitamină B7) din intestin. Toate aceste dezavantaje dispar prin preparare termică.

  • Ce e mai bun – gălbenușul sau albușul? De ce?

Există o diferență netă între compoziția albușului și a gălbenușului. Gălbenușul are o compoziție complexă, conține proteine, lipide (70%), săruri minerale, vitamine. Albușul conține apă în cantitate mare, proteine 10-12%, vitamine (în special B2) și cantități foarte mici de săruri, lipide și glucide. Amestecul de proteine din albuș și gălbenuș este echilibrat și cu valoare mai ridicată, comparativ cu alte surse alimentare de proteine. Gălbenușul are un conținut mare de lipide – 70%, raportul dintre grăsimi bune (nesăturate) și grăsimi rele (saturate) fiind diferit în funcție de alimentația păsărilor. Cantitatea de colesterol din ou nu este de neglijat, dar oul are un efect pozitiv, datorită conținutului mare de grăsimi nesăturate și de lecitină care împiedică acumularea grăsimilor în ficat și cresc colesterolul “bun” din sânge.

℗ Vizită la producătorul de ouă – ce am aflat despre ouăle de găină din România

Normal că vizita mea de săptămâna trecută de la fabrica de ouă Toneli a fost un motiv suficient să redeschidem subiectul. Mie îmi plac la nebunie vizitele astea. Mă clarifică în legătură cu ce pun în farfurie, mă ajută să aleg bine la raft și în plus, să vă povestesc vouă. 🙂
Mamele, mai ales, au vrut să știe lucruri practice: care e diferența dintre oul de 6 lei și cel de 15 lei, ce înseamnă o găină fericită, dacă ne fac rău ouăle de la găinile stresate, dacă pot da ouă seara copiilor, ce însemnă fiecare categorie de ouă etc. Aoleu, am primit zeci de întrebări, o listă cât o zi de post, la care o să răspund pe rând mai jos.

Răspunsuri la întrebările voastre, ale cititorilor:

  1. Cum sunt găinile tratate? Unde stau mare parte din timp? Cât timp stau afară? Sunt stresate?

Mai jos este un video care vă arată cum sunt lucrurile. Găinile care se bucură de ieșiri în aer liber:

https://www.facebook.com/FamiliaToneli/videos/1942119689402591/

2. Ce reglementări europene în domeniu există?
Conform normelor europene, fiecare găină are dreptul la 4 mp de spațiu, ceea ce la Găești am văzut cu ochiul liber – sunt vreo 8 hectare acolo.
3. Cum a fost la Toneli New Poultry Hall, cea mai nouă fermă de găini free range (de la Găești, jud. Dâmbovița)?
E interesant să vezi că un ou bun și echilibrat nutrițional din farfuria noastră ajunge așa datorită întregului ecosistem din jurul lui. De aia e găina fericită, pentru că trăiește într-un spațiu corect echipat și monitorizat de la temperatură, până la lumină, într-un spațiu interior echilibrat cu cel din exterior. Hala unde vor fi crescute cca 20.000 de găini în regim free range a fost construit cu cele mai noi tehnologii de creștere a găinilor de Frisomat și echipată de Poultec, două nume care nouă, consumatorilor, nu ne spun mare lucru, dar care garantează calitatea pentru cunoscători. Mai jos, sunt imagini din hala de la Găești și computerele care monitorizează habitatul găinilor.

pe aici ies găinile afară
Pe aici ies găinile afară
monitoare
monitoare

4. Cum se sortează și depozitează ouăle – imaginile sunt de la Stația de colectare, sortare și depozitare ouă
Cei de la Toneli au cel mai mare și modern centru de sortare și ambalare a ouălor din România și Sud-Estul Europei, în Titu, Dâmbovița.

https://www.facebook.com/FamiliaToneli/videos/1917455501869010/

5. Cum facem diferența între ouă 
Pe raft, găsim ouă marcate de la 0 la 3:

  • 0 = ouă ecologice (cei de la Toneli nu produc încă; în România există doar 0.5% producție)
  • 1 = Ouă free range (găini crescute la sol în sală, au loc să scurme în pământ cu ghearele – spațiu de joacă – și au program de ieșire în aer liber, dar și bare pe care să se cațere);
  • 2 = ouă de la găini crescute la sol, dar care nu ies la soare și aer;
  • 3 = ouă de la găini crescute în baterii.

Nu, nu, ouăle din categoria 2 și 3 nu ne fac niciun rău! Ele au aceleași valori nutriționale ca cele din primele 2 categorii. Diferența dintre ele e dată doar de găina care le-a produs, cât de fericită a fost și cu ce a fost hrănită. Practic, plătim în plus dacă vrem să fim responsabili și să încurajăm creșterea responsabilă, în condiții cât mai bune, a păsărilor ouătoare. 

7. Cum se calculează termenul de expirare?
Un ou este valabil timp de 28 de zile de la data producerii lui. În România, este trecută pe ambalaj, dar și pe ou, data expirării. Este data minimă. Nu trebuie aruncat oul exact în ziua scrisă pe ambalaj. Spargeți și verificați consistența și mirosul lui.
8. De ce e diferență între culoarea unui ou și culoarea altuia?
E vorba pur și simplu de cantitatea de betacaroten aflată în hrana lor..
℗ Despre ouăle Toneli – cel mai cunoscut brand de ouă de consum din România

  • Găinile din fermele lor sunt hrănite cu cereale atent selecționate chiar din Fabrica de Nutreț a grupului;
  • Gama de ouă free range „La curte” este obținută de la găini crescute la sol, cu acces în aer liber, care se bucură de soare și de iarbă;
  • Pentru obținerea ouălor din gama Familia Toneli Kids, găinile sunt hrănite cu cereale nemodificate genetic;
  • Ouăle Toneli Kids conțin, în mod natural, o mulțime de vitamine, printre care vitaminele A, B12, E și Omega 3.
  • Ouăle Ovital Omega 3 pentru inimă puternică reprezintă sursă naturală de acizi grași Omega 3. Acizii grași Omega 3 joacă un rol esențial în buna funcționare a aparatului cardiovascular și a sistemului nervos.
  • Ouăle Ovital Seleniu Organic pentru imunitate puternică conțin seleniu care protejează organismal împotriva bolilor, acționând ca un antioxidant; ajută la reglarea tensiunii arteriale și menține sănătos sistemul imunitar;
  • Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât valorile nutriționale sunt mai ridicate. Ouăle create pentru copii sunt extra-proaspete (până la a 9a zi de la data ouatului);
  • Ouăle albe provin de la găini albe, iar cele brune de la găini brune;
  • În funcție de vârsta găinii, fiecare ou are dimensiunea lui: S, M, L sau XL.

Nu știu să vă spun exact care este consumul în România, pentru că nu mai există statistici în acest sens. Știu doar că sunt complet de acord cu mesajul directorului fabricii la finalul vizitei: ”Mâncați ouă din România, sunt foarte bune și sigure!”.
Pentru acuratețea informațiilor medicale, trimit mulțumiri doamnei doctor Andreea Manda, medic primar pediatru și consultant medical al blogului.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva personală

7 răspunsuri la “Cum să faci un ou poșat sau cum am devenit fata cu ouăle”

Interesant Florina. Eu, niciodată nu luam oua marcate cu 3 teama cu nu au toți nutrienți necesari. Toneli e și marca mea preferata de oua atunci când nu am de la mama de la țară. Mulțumim pentru informații.

Să știi ca nici eu. Acum m-am liniștit. Cumpăr în funcție de buget. 🙂 Care diferă, ca la orice om, de la perioadă la perioadă.
Hai să dăm mai departe, să afle toată lumea. 🙂

Nu as merge așa departe sa zic ca cele cu cifra 0, 1 le cumpărăm doar ca sa fim mai responsabili. Sunt ferm convinsă și cred ca sunt și studii care sa confirme faptul ca dacă găina e hrănită cu antibiotice sau cereale tratate cu tot felul de substanțe chimice acestea se transfera intr-o oarecare măsura și in ou.

Nu stiu ce sa zic despre studiile ref antibiotice. Stiu doar ca nu sunt studii care sa certifice diferentele dintre categoriile de oua si continutul nutritional. Dar mai caut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.