Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cuptorul cu microunde – pro sau contra?

Mereu m-am întrebat de ce au oamenii nevoie de cuptorul cu microunde. Ca să gătească ce și să încălzească mai exact ce? Pentru că toți avem un aragaz acasă sau o plită și un cuptor. La cât costă cuptorul cu microunde, mai bine investim într-un cuptor cu funcții multe, care se curăță singur, care întoarce mâncarea pe toate părțile și te anunță când e totul gata. Dar, ce să vezi, lumea preferă în continuare anumite obiecte în bucătărie, pe care le consideră facile și…atât. Că alte argumente nu mai știu să dea. Cu toate acestea, există puține case fără un cuptor cu microunde. 

Unii dintre noi se întreabă însă dacă sunt cuptoarele cu microundele bune pentru sănătatea noastră. În ciuda utilizării pe scară largă a cuptoarelor cu microunde și a rezultatelor ok în ceea ce privește siguranța, unii oameni au îndoieli serioase în ceea ce privește faptul că alimentele gătite cu microunde rămân la fel de sănătoase.

Am citit un pic pe temă și am găsit 2 articole care se cam bat cap în cap. Cu toate acestea, cred că trebuie să știți opiniile, oricât de divergente ar fi. Datoria voastră este să aprofundați cât de mult puteți acest subiect, dacă și voi aveți dubii. Sau poate nu aveați până acum, dar am reușit eu să vă fac să aveți. 😊 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – ce ne spune

Când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor, cuptoarele cu microunde sunt sigure și convenabile pentru încălzirea și gătitul multor alimente. Cu toate acestea, trebuie luate mai multe măsuri de precauție, în special în ceea ce privește expunerea potențială la microunde, arsuri termice și manipularea alimentelor.

Siguranța: Designul cuptoarelor cu microunde permite cuptoarelor să emane unde numai când cuptorul este pornit și ușa este închisă. Scurgerile în jurul și prin ușa de sticlă sunt limitate din proiectare la un nivel cu mult inferior celui recomandat de standardele internaționale. Cu toate acestea, scurgeri de microunde ar putea apărea în continuare în jurul cuptoarelor cu microunde deteriorate, murdare sau modificate. Prin urmare, cuptorul trebuie să fie menținut în stare bună. Garniturile de etanșare a ușilor trebuie să fie curățate și nu trebuie să existe semne vizibile de deteriorare a garniturilor sau a carcasei exterioare a cuptorului. Energia cu microunde poate fi absorbită de organism și produce căldură în țesuturile expuse.

Siguranța alimentară: Siguranța alimentară este o problemă importantă de sănătate. Într-un cuptor cu microunde, viteza de încălzire depinde de puterea cuptorului și de conținutul de apă, densitatea și cantitatea de alimente care este încălzită. Energia cu microunde nu pătrunde bine în bucățile mai groase de alimente și poate produce gătire inegală. Acest lucru poate duce la un risc pentru sănătate, dacă anumite părți ale alimentelor nu sunt suficient de încălzite pentru a ucide microorganismele potențial periculoase. Alimentele gătite într-un cuptor cu microunde sunt la fel de sigure și au aceeași valoare nutritivă, ca și produsele alimentare gătite într-un cuptor convențional. Principala diferență dintre aceste două metode de gătit constă în faptul că energia cu microunde penetrează mai adânc în alimente și reduce timpul necesar în care căldura se desfășoară pe tot parcursul alimentelor, reducând astfel timpul general de gătire.

Opinia integrală, AICI.

Cum funcționează gătitul la cuptorul cu microunde? 

Harvard Health Publishing/Harvard Medical School ne spune întâi cum funcționează cuptoarele cu microunde. Acestea pregătesc alimentele folosind valuri de energie care sunt similare undelor radio, dar mai scurte. Aceste valuri sunt remarcabil de selective, afectând în primul rând apa și alte molecule care sunt asimetrice din punct de vedere electric – un capăt încărcat pozitiv și celălalt încărcat negativ. Microundele fac aceste molecule să vibreze și să acumuleze rapid energie termică.

Sunt microundele sigure pentru gătitul mâncării?

Unele substanțe nutritive se descompun atunci când sunt expuse la căldură, fie că este vorba de un cuptor cu microunde sau de un cuptor obișnuit. Vitamina C este, probabil, cel mai simplu exemplu. Dar, deoarece timpul de gătit în cuptorul cu microunde este mai scurt, gătirea la el face o treabă mai bună de conservare a vitaminei C și a altor substanțe nutritive care se descompun atunci când sunt încălzite.

În ceea ce privește legumele, gătirea lor în apă anulează o parte din valoarea lor nutritivă, deoarece nutrienții se scurg în apa de gătit. De exemplu, broccoli fiert pierde glucosinolatul, compusul care conține sulf, care poate da legumelor proprietățile sale de combatere a cancerului (precum și gustul pe care mulți îl găsesc distinctiv, iar unii îl găsesc dezgustător). Sunt legumele gătite cu aburi – chiar și cu aburi în microunde – mai bune? În unele privințe, da. De exemplu, broccoli la aburi conține mai multe glucosinolate decât broccoli fiert sau prăjit. 

Metoda de gătit care păstrează cele mai bune substanțe nutritive este cea care gătește rapid, încălzește produsele alimentare pentru cel mai scurt timp și folosește cât mai puțin lichid posibil. Cuptorul cu microunde respectă aceste criterii. Păstrează mai multe vitamine și minerale decât aproape orice altă metodă de gătit și arată că alimentele gătite la microunde pot fi într-adevăr sănătoase. 

Cei de la Harvard Medical School concluzionează: cuptorul cu microunde este o minune a ingineriei, un miracol în ceea ce privește confortul și, uneori, avantajos din punct de vedere nutrițional.

Pe de altă parte, Medical Daily afirmă că microundele distrug laptele matern și vitamina B12. 

Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei B12 sunt imediat anulate după ce au fost încălzite într-un cuptor cu microunde. Într-un studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară, cercetătorii au decis să examineze efectele încălzirii cu microunde asupra pierderii vitaminei B12 în alimente precum carnea de vită, carnea de porc și laptele crud. Rezultatele studiului arată că a existat o pierdere de 30 până la 40 de procente a vitaminei atunci când alimentele au primit expunere la microunde. 

Rezultatele publicate în jurnalul Pediatrics au examinat practica obișnuită de utilizare a unui cuptor cu microunde pentru încălzirea laptelui uman înghețat, pentru folosință la terapie intensivă. Cercetatorii au testat 22 de probe de lapte uman proaspat, înghețate, pentru a le testa pentru activitatea de lizozim si anticorpi, prin încălzirea probelor timp de 30 de secunde, pe o setare de putere redusă sau de mare putere. Rezultatele au relevat faptul că proprietățile laptelui matern au fost distruse în acest proces.

Atenție la alimentele învelite în plastic!

Când mâncăm alimente care sunt învelite în plastic în cuptorul cu microunde, putem crea carcinogeni în alimente. Pe baza studiilor rusești și studiilor germane, guvernul rus a emis un avertisment cu privire la pericolele pentru sănătate pe care le pot avea cuptoarele cu microunde asupra corpului uman și a mediului. 

Microundele pot schimba consistența sângelui

Într-un studiu clinic elvețian menționat de această publicație, cercetatorii au descoperit că schimbările de sânge la persoanele care au consumat lapte și legume încălzite/preparate la microunde. Cei 8 participanți la studiu au consumat o serie de alimente preparate în moduri diferite, inclusiv alimente încălzite în cuptorul cu microunde. Rezultatele studiului au arătat că celulele roșii din sânge au scăzut, în timp ce nivelurile celulelor albe au crescut, împreună cu nivelurile de colesterol. Radiația neionizantă a cuptorului cu microunde poate afecta schimbările în sânge și în ritmul cardiac.

Microundele pot schimba ritmul cardiac

Microundele pot produce efecte asupra corpului instantaneu datorită radiației de 2,4 GHz – frecvența radiațiilor emise de cuptoarele cu microunde. Un studiu realizat de Dr. Magda Havas de la Universitatea Trent a constatat că nivelurile de radiații emise de un cuptor cu microunde afectează atât frecvența cardiacă, cât și variabilitatea frecvenței cardiace. Aceste niveluri se încadrează în liniile directoare federale de siguranță, dar au tendința de a provoca schimbări imediate și dramatice ale ritmului cardiac. Dacă simțim bătăi neregulate ale inimii sau orice durere toracică și mâncăm în mod regulat alimente preparate la microunde, ar fi mai bine să întrerupem utilizarea acestui tip de cuptor și să mergem la medic pentru investigații suplimentare. 

Iată cum putem ”supraviețui” fără un cuptor cu microunde:

  • Investind într-un cuptor turbo sau cu abur. Acestea sunt alternative mult mai bune la cuptorul cu microunde.
  • Planificând mesele. Putem scoate alimentele din congelator dimineața sau cu o seară înainte, astfel încât să nu trebuiască să le decongelăm la cuptorul cu microunde. Supele congelate pot fi scoase din congelator cu o oră înainte de masă și să fie dezghețate parțial într-o chiuvetă de apă, iar atunci când sunt suficient de dezghețate să fie încălzite pe aragaz.

La voi cum e, aveți acasă cuptor cu microunde? Pentru ce îl folosiți?

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

4 răspunsuri la “Cuptorul cu microunde – pro sau contra?”

Daca iti vine sa crezi de vreo 3 ani nu mai avem cuptor cu microunde. Asta dupa ce s-a stricat si am refuzat sa mai cumpar unul si am profitat in ghilimele de situatia financiare care nu ne permitea. Acum de Black friday sotul a comis-o si a cumparat unul pentru un SINGUR LUCRU: vrea floricele la microune. Nu, cele la oala nu ii plac!:( oricum eu voi incalzi mancarea tot la aragaz ca pana acum. Da, am niste oale in plus de spalat, e adevarat..

Mai, da, e ceva cu pop corn-ul asta. Toti cei cu care am vorbit pe Facebook la subiectul asta au motivat la fel: au cumparat cuptor cu microunde fix pentru pop corn!! Si ma intreb: cat pop corn mancam, ca sa recuperam investitia??? 🙂

O mi este foarte util cuptor cu microunde deoarece mea ajuta foarte mult cu încălzirea apei pt lapte a baietelului meu si nu numai atât cât și alte lucruri mărunte sunt importante sa le facem la cuptor cu microunde plus ca economisim timp chiar imi este foarte util cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.