Categorii
Blog Travel, Sports & Fun

Un curs de fotografie cu telefonul, ca un workshop pentru dezvoltare personală

Mi-au plăcut dintotdeauna imaginile și fotografia! Am fost fascinată de culori și de mesajele transmise de orice vizual. Imaginile și cuvintele mă stimulează tare și mă duc în zone dincolo de mine. În ultimii ani nu am mai avut vreme de pasiunile mele așa cum aș fi vrut. Am ales scrisul, în defavoarea fotografiei. M-am dus către generarea de conținut scris, pentru că mi-a venit mai natural și la îndemână. Pentru fotografie mi se părea mereu că am nevoie de logistică multă și că nu am vreme și bani să investesc în ea. Recent, am aflat că o fotografie se poate realiza bine și cu telefonul mobil, mai ales că am unul performant. Așa am ajuns să mă înscriu la un curs care chiar așa se numește Secretele fotografiei realizate cu telefonul mobil. Auzisem despre Vlad Eftenie, îl urmăream de ceva vreme pe Facebook, îi admiram fotografia și așa că atunci când am primit invitație la cursul organizat de F64 Studio, nu am stat pe gânduri deloc!

Secretele fotografiei realizate cu telefonul mobil

Când i-am zis lui I. despre faptul că merg la un curs despre secretele fotografiei cu telefonul mobil, l-am văzut cum aproape se abțină să nu râdă. Ca să mă înțelegeți, el e genul pasionat, cu aparat foto performant (el zice că nu), cu accesorii – filtre, obiective pentru diferite situații și tipuri de foto etc. Are permis de plain spotter, ca să mai știți ceva din casă! 🙂 Și hop și eu pe lângă el, cu secretele fotografiei cu mobilul! I-am dat voie să râdă, asta e, mai suntem și noi pe aici, muritorii de rând, a căror viață se învârte toată în jurul telefonului. Care face de toate: foto, emailuri, calendar, notițe, cărți, muzică, social media, blog, hotspot și tot așa. Mai puțin de mâncare și întinsul rufelor. 🙂 Sper să se inventeze cândva și aceste funcții pe telefon. Nimic nu îmi va mai trebui atunci!! 🙂

Deci am plecat după aceste secrete, fericită că voi descoperi peștera cu nestemate din povești și cu așteptări, care mai de care mai tehnice!

Primul contact cu F64 Studio

Ok, puteți râde în continuare de mine. Habar nu aveam că F64 are un magazin atât pe mare pe Unirii, am rămas șocată. Adică știam brandul, știam de unde I. face achizițiile, dar să văd un ditamai showroom, cu sală de cursuri și cu o cafenea fancy chiar m-a uimit tare! Promit să mai trec pe acolo, să mă bucur de atmosfera lor prietenoasă cu clienții și fanii. 🙂

Sala de curs, ca orice sală de meeting de companie sau de companie de training. Alt șoc, eu credeam că facem cursul de 2 ore într-un colț din magazin. Sorry, guys, să știți că ies din casă și sunt expusă la tot felul de evenimente și proiecte, dar pur și simplu în zona voastră nu am fost, deci nu știam ce potențial și performanțe aveți! Mea culpa!

”Nu fotografiezi nu numai cu aparatul, ci aduci în cadru toate fotografiile pe care le-ai văzut, toate cărțile pe care le-ai citit, toată muzica pe care ai ascultat-o și oamenii pe care i-ai iubit!” – Ansel Adams

Este mesajul care ne întâmpină la intrarea în sala de cursuri. Când l-am citit, mi-am dat seama că ajunsesem acolo pentru că fusesem chemată. 🙂 Am intrat într-o stare de liniște, am pus la loc pixul și carnetul, nu era de notat, ci de ascultat și trăit!

Primul contact cu Vlad Eftenie

Ca să vă zic drept, venisem cu idei preconcepute. Știam despre trainerii pe partea asta tehnică lucruri de genul: vin, își instalează laptopul și alte tool-uri și încep să țină cursul. Când colo, ce să vedeți? În sală a intrat un om vesel, volubil, cu chef de vorbă și foarte prietenos! Aaaa, am rămas nițel șocată. Dar era abia începutul la ceea ce urma și eu habar nu aveam. Vlad s-a străduit să mențină atmosfera de la început de curs, până ne-am strâns cu toți, cu tot felul de glume, așa de ice braker, cum se zice în training. 🙂 Ceea ce am apreciat și l-a adus și pe el mai aproape de noi. Vedeam cum pixuri și carnețele începeau să intre în genți, la locul lor. Era un semn că oamenii își dădeau seama de faptul că urma ceva ce nu neapărat era de păstrat în notițe.

Cum a fost la curs și ce secrete am aflat despre fotografia făcută cu telefonul

Ce am apreciat foarte mult:

  • Fotografiile la care Vlad a făcut referire erau din portofoliul propriu;
  • Ne-a arătat multe dintre ele nouă în premieră – nu le postase încă pe rețelele de socializare;
  • Nu am fost expuși la slide-uri cu zeci de cuvinte, ca să fim nevoiți să notăm non stop;
  • Partea tehnică a fost atât cât trebuia să fie, pentru că de fapt, nu tehnicul este atât de important în fotografie. O să vedeți ce!

Atmosfera a fost foarte degajată, iar Vlad era parcă un trainer care conduce un workshop pentru dezvoltare personală.

”A fotografia înseamnă a surprinde ceva pentru totdeauna.” – Andreas Feininger

Iată care sunt secretele, de fapt:

  • Starea de prezență atunci când dorești o fotografie bună – ca în viață, nu-i așa? Dacă vrei un moment de calitate, ești prezent acolo, nu te lași pradă multitasking-ului!
  • Curiozitatea și dorința de explorare sunt 2 condiții esențiale pentru un om dornic să facă fotografii bune cu telefonul mobil! Altfel spus, dacă nu ai chef să ieși din zona de confort și să vezi altfel lucrurile din jur, nu vei obține mare lucru de la o imagine!
  • Unele imagini există acolo, sunt în fața ta, nu e nevoie să le compui tu, pur și simplu ai nevoie doar să le vezi!
  • Suntem 10 oameni pe stradă care ne uităm la același lucru și îl putem vedea altfel! Cumva, vezi un cadru cu ochii tăi, experiența ta și…ceea ce vrei să vezi din el! Cadrul poate fi atât de personal, dă-i voie să fie, nu merge cu turma și în direcția în care merg toți ceilalți! Nu vi se pare că e atât de picurată această idee cu mesaj motivațional, de dezvoltare personală??
  • Ieși pe stradă, plimbă-te! Vezi, caută, ascultă, înțelege, surprinde!
  • Exersează! Până la urmă, o fotografie bună îi apare unui om…cu experiență!
  • Privește în jos, dar ridică-ți ochii și către cer! Perspectivele sunt neașteptate!
  • Fii deschis să vezi, să experimentezi, uită de ideile preconcepute! Folosește-te de fiecare moment petrecut afară!
  • Mergi pe jos sau cu bicicleta! Schimbă rute și orele la care pleci în explorare!
  • Orice moment poate fi o oportunitate! E un mindset, de care ai nevoie dacă vrei să faci fotografie!
  • Permite-ți să fii și lasă lucrurile să fie în jurul tău!
  • Natura, orașul și oamenii ne oferă infinite surse de inspirație! Avem nevoie doar să le acordăm mai multă atenție!
  • Fii cât mai ”umbră”, ca să poți surprinde imagini cât mai autentice! Cu alte cuvinte, cadrele bune cu oameni se pot surprinde dacă nu faci mare zgomot pe acolo, ca să atragi atenția.

În timp ce îl ascultam pe Vlad, mă gândeam la cât de puțin prezentă sunt eu în drumurile mele de zi cu zi și, de fapt, cât de puține fotografii fac din cauza asta. Mă gândeam că omul ăsta e cu adevărat pasionat, se simte, se vede. Trăiește fotografie, trăiește imagine, trăiește ca să descopere și să surprindă. Mă gândeam că sunt superficială și îmi promiteam să ma îndrept. 🙂

Aspecte tehnice

”Ia-ți timp și ai răbdare să observi cadrul! Alege-ți ingredientele: lumina, spațiul, subiectul!” – Vlad Eftenie.

Unele cadre pot fi luate atât cu mobilul, cât și cu un compact. Vlad ne-a mărturisit că el merge, de multe ori, cu ambele aparate la el. În funcție de scopul ulterior al fotografiei. Hm, nu m-aș fi gândit!

O fotografie necesită 3 pași:

  • viziunea;
  • realizarea;
  • prelucrarea.

Pentru mine a fost interesant să aflu de la Vlad că nu e nicio crimă să prelucrăm fotografia, să ne jucăm cu luminozitatea, contrastul, saturația și curbele. Dimpotrivă! Abia așa pricep eu că devine desăvârșită o fotografie!

Acesta e planul pe care am vorbit pe parcursul celor 2 ore și jumătate.
Alte trucuri de la Vlad

Fotografiile prind viață și vibrație dacă au oameni în ele. (Eu nu sunt prea confortabilă cu ideea de a surprinde străini în foto. Dar e o treabă care ține doar de mine și mindset-ul meu. Vald spune că nu este nimic în neregulă sau ne etic în a surprinde oameni pe stradă, atât timp cât nu le prejudiciezi în niciun fel imaginea).

Fără zoom la foto, dar cu grila activată la modul foto.

Putem folosi mai des setările manuale ale telefonului. Știam de ele, I. mă tot bătea la cap să le folosesc! Dar, cum ziceam, superficiala de mine nu avea niciodată timp și răbdare să facă asta.

Putem face și fotografii contre jour, fără probleme. Dacă soarele e cel care spune povestea și nu subiectul din fața noastră. Ah, ce m-am bucurat, că eu mereu am spart regulile în zona asta! 🙂

Concluzii

Am mers la un curs foto, unde mă așteptam să învăț detalii despre ISO&stuff, dar am întâlnit un om care mânuiește cuvintele mai ceva decât aparatul foto. 🙂 Moment în care mi-am dat seama că imaginea face cât o mie de cuvinte, dar cuvintele nu sunt niciodată de prisos, atunci când sunt stăpânite de cineva pasionat. Mulțumesc, Vlad! Mi-ai deschis ochii și urechile în seara aia!

Câteva fotografii din arhiva lui Vlad
Imaginea cu cele mai multe like-uri

Am aflat că pe Facebook sunt mai apreciate imaginile care au personaje/puncte focale roșii. Interesant, nu?

Am fost la curs cu Ioana Marinescu și cu Nicoleta Ababei. A scris Ioana un articol cu multe detalii, îl puteți citi aici.

Credit foto: Vlad Eftenie

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.