Anul acesta, la inceputul verii, un comunicat Interpol anunta ca peste 20 de milioane de medicamente contrafacute au fost confiscate in cursul lunii iunie într-o vasta operatiune de politie care a implicat 115 tari, dupa mai multe operatiuni similare efectuate in anii precedenti. Unul dintre responsabilii Agentiei Britanice pentru medicamente, Alastair Jeffrey, citat în comunicatul Interpol, avertiza atunci: ‘Cumpararea de medicamente de pe site-uri ilegale poate fi riscanta — va jucati cu sanatatea dumneavoastra’.

Nu era prima oara cand auzeam despre contrafacere la medicamente, mai ales ca in anii precedenti institutii de pe intreg mapamondul isi dadeau mana pentru a stopa acest fenomen, care a inceput sa ia amploare in mod ingrijorator in ultimii ani. La ceva vreme dupa acest comunicarea Interpol, presa din Romania anunta codul unic de identificare pentru medicamente, care va permite ca falsurile sa fie descoperite imediat. Astfel, niciun tratament contrafacut nu va mai ajunge la bolnavi, prin farmacii si spitale, spun autoritatile. S-a emis o directiva europeana dupa ce raufacatorii au introdus tone de medicamente falsificate in circuitul legal. Noul sistem se pare ca va fi gata in 2017.

Una peste alta, eu tot nu ma simt in siguranta. Am vrut sa stiu mai multe despre acest fenomen al contrafacerii si cum am putea sa ne pazim – sa nu picam in aceasta capcana.

foto 1I-am impartasit cateva intrebari personale despre medicamentele contrafacute doamnei farmacist Clara Popescu, presedintele Colegiului Farmacistilor Prahova, vicepresedinte la Colegiul Farmacistilor din Romania si purtator de cuvant al Colegiului. Printre acestea:

Ce inseamna medicament contrafacut?

Cum ne putem da seama ca un medicament este contrafacut? Au fost situatii in care nici farmacistii nu au depistat medicamentele false.

Cat este de periculos pentru oameni sa consume un astfel de medicament? Ce fel de substante poate contine?

Ce ar trebui sa stie pacientii ca sa nu mai pice in capcana medicamentelor false?
In prezent se pot achizitiona medicamente online. Ce astfel de medicamente ar trebui sa evite oamenii sa cumpere de pe internet?
Daca depisteaza un medicament contrafacut, unde se pot adresa?
Cum poate fi combatut fenomenul contrafacerii?

Dansa a avut amabilitatea sa imi raspunda in detaliu pe acest subiect si acum pot spune ca stiu mai multe. Va multumesc, doamna farmacist! Un lucru este cert: nu voi cumpara de pe internet niciodata medicamente! Iar daca voi simti ca ceea ce iau eu sau familia mea are cu totul alte efecte fata de ce stiu ca are de obicei, sau ma astept sa aiba, ma voi adresa urgent farmaciei!

”Medicamentele contrafacute sunt fabricate de catre alta persoana sau companie diferita de producatorul original si care, in mod fraudulos sunt etichetate gresit. Acestea sunt copii sau imitatii ale unor produse originale, fabricate fara autorizatie si fara vreun drept de fabricatie. Scopul  acestor asa zisi fabricanti este acela de a insela si frauda consumatorul, aceste copii fiind vandute ca medicamente originale.

Se estimeaza ca la nivel mondial, aproximativ 10% din medicamentele de pe piata pot fi contrafacute. Sigur ca in tarile dezvoltate medicamentele contrafacute se gasesc intr-un procent mai mic, cam 1%, insa in ultimii ani  si aici acest procent este in crestere. In Africa si intr-unele tari din America Latina, aproximativ 30% din piata este ocupata de medicamente contrafacute. La nivel global, pe site-uri ilegale, mai mult de 50% din medicamentele vandute sunt contrafacute.

Daca initial falsificatorii se axau pe medicamentele scumpe, care imbunatatesc calitatea vietii, cum ar fi: medicamentele pentru slabit, steroizii, medicamentele pentru disfunctii erectile si chiar psihotropele, ulterior contrafacerea s-a extins asupra oricaror tipuri de medicamente, chiar cele care salveaza viata oamenilor: antibiotice, antiinflamatoare, oncologice, antimalarie, dislipidemice, cele din categoria bolilor de metabolism cum sunt produsele farmaceutice pentru diabetici, in categoria carora intra chiar si insulina! De altfel, este de notorietate cazul din anul trecut, cand s-a primit alerta ca pe piata se comercializa un tip de insulina, care a fost retrasa din farmacii. Din pacate, pana la descoperire, o serie de bolnavi s-au tratat cu  aceasta ”insulina”, fara efect terapeutic, situatie care a dus la agravarea diabetului la persoanele care si-au administrat-o!

In prezent contrafacerea s-a extins chiar si la medicamentele foarte ieftine, din categoria genericelor, deoarece acestea se consuma in cantitati foarte mari iar profiturile sunt pe masura!

Totusi, cel mai des contrafacut medicament, care este in primul din topul celor mai contrafacute, este CIALIS, un medicament care se administreaza in disfunctii erectile!

Sunt mai multe tipuri de contrafacere a medicamentelor:

Medicamentul este imitatia perfecta a originalului. Contine aceeasi substanta activa, aceiasi excipienti, in cantitati corecte si ambalate corespunzator. Desi ar parea ca aici nu sunt probleme, acestea exista, deoarece conditiile de preparare nu sunt cunoscute, locatiile de productie nu respecta normele de buna practica de fabricatie GMP. Aici avem de a face si cu o frauda economica pentru ca medicamentele nu intra legal in circuitul medicamentelor! Nu in ultimul rand, muncitorii lucreaza la negru, in conditii total neadecvate.

Medicamentul are ambalaj identic cu originalul, dar cantitatea substantei active difera fata de cea declarata pe eticheta. Aceasta poate fi mai mare sau mai mica.

– Medicamentul este similar cu cel autentic, dar nu contine nicio urma de substanta activa sau nociva.

Medicamentul apare la prima vedere similar cu cel authentic, insa nu contine aceeasi substanta activa si are in continut substante nocive.

In aceste trei cazuri, avem de a face cu situatii diferite, dar la fel de periculoase!

Absenta substantei active sau prezenta acesteia intr-o doza mai mica, duce la ineficienta terapeutica, iar maladia consumatorului se agraveaza.

In caz de supradozaj, medicamentul prezinta o toxicitate ridicata, putand duce la intoxicatii grave! In cazul prezentei unor substante nocive, acestea fiind in general excipienti, de felul gypsului, dar si substante active, diferite de cele originale, acestea sunt lipsite de calitate, au efecte nocive, pot interactiona intre ele prin diferite reactii chimice, ducand la produsi toxici, uneori cu efect letal!

– Ambalajul medicamentului este contrafacut. In acest caz, sunt mai usor de depistat, dar pericolul este la fel de mare pentru ca ambalajul este foarte important! Acesta  trebuie sa asigure gradul de protectie privind natura produsului si riscurile din mediu. Un ambalaj necorespunzator poate duce la evaporarea sau pierderea continutului, la contaminarea microbiologica  sau chimica sau la degradarea continutului.

Din nefericire, in afara ultimului caz, farmacistii nu-si pot da seama daca un medicament este sau nu contrafacut. Daca aceste copii intra in circuitul legal al medicamentelor si sunt comercializate cu documente legale, farmacistul nu are cum sa-si dea seama ca medicamentul este contrafacut! Medicamentele se elibereaza bolnavilor in ambalajul original si ar fi imposibil sa se controleze de catre farmacist! Chiar daca s-ar desigila fiecare ambalaj, situatie de altfel imposibila, fara un control fizico-chimic, care se poate realiza doar in laboratoare specializate, nu se poate depista falsificarea medicamentului! Cu atat mai mult pacientii nu-si pot da seama! Doar in cazurile in care pacientul constata ca medicamentul nu-si mai face efectul cunoscut si ca boala se agraveaza in loc sa se amelioreze, acesta reclama la farmacie aceasta situatie, iar farmacistul alerteaza Agentia Medicamentului.

In general, aceste medicamente sunt depistate de catre autoritatile de control si se trimite alerta de retragere imediata de pe piata a seriilor descoperite. Acesta este motivul pentru care fenomenul contrafacerii este deosebit de periculos!

Foarte multe medicamente contrafacute se comercializeaza insa online. In Romania, comercializarea pe internet a medicamentelor este ilegala!

Pacientii trebuie  informati cu privire la  riscurile pe care si le asuma prin achizitionarea medicamentelor de pe diferite website-uri. Populatia ar trebui sa stie ca website-urile care comercializeaza medicamente ar trebui sa aiba link-uri de directionare catre o autoritate nationala competenta sau catre website-ul Agentiei Europene de Medicamente sau al Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania. Autoritatile nationale competente in colaborare cu asociatiile medicilor, farmacistilor si pacientilor ar trebui sa conduca campanii de constientizare a riscurilor achizitionarii produselor farmaceutice din surse ilegale, via Internet.

Contrafacerea in domeniul farmaceutic este o problema globala, ce implica mai multi actori: institutii, organele de drept, vama, medici, farmacisti, cetateni si  pacienti.

Monitorizarea site-urilor (si a retelelor de socializare) este VITALA pentru a cunoaste perceptia pacientilor despre o marca sau un produs. Aceasta monitorizare este o sursa de informatii cu privire la tendintele in consum si poate evidentia site-uri cu produse contrafacute si comert ilicit in timp real. De asemenea, informarea si comunicarea in mass media locala si nationala, pe internet si canale institutionale, este foarte importanta!

La nivel european, exista Directiva : Produse farmaceutice falsificate 2011/62/EU.

Aceasta are in vedere:

Extinderea reglementarilor agentilor de vanzari • Consolidarea obligatiilor intermediarilor • Imbunatatirea controlului calitatii substantelor active si a unor excipienti • Regularizarea medicamentelor importate pentru a fi reexportate si crearea de noi reguli privind accesarea medicamentelor pastrate in depozite si in zona comertului liber • Cererea caracteristicilor ce tin de siguranta medicamentelor care sunt predispuse contrafacerii • Consolidarea inspectiilor si asigurarea pedepselor adecvate pentru comiterea unei contrafaceri in statele membre. Securizarea lantului de aprovizionare, integrand coduri si serii pe ambalajul produselor. Medicamentele vor fi individualizate cu un cod de bare unic, pentru a se asigura trasabilitatea • Imbunatatirea detectiei lor prin dezvoltarea unor tehnologii de incredere • Cresterea gradului de constientizare a populatiei • Cooperarea internationala pentru  a lupta impreuna impotriva contrafacerii si a altor tipuri de activitati ilicite • Consolidarea legislatiei.

Aceasta Directiva va incepe sa fie implementata si in Romania, de la sfarsitul acestui an. Ea va deveni obligatorie din  anul 2017. In Romania, se va incepe implementarea ei in farmaciile de spital, urmand ca pana la sfarsitul anului 2016 sa fie implementata in toate farmaciile din Romania. Un rol important in aceasta actiune, il va avea Colegiul Farmacistilor din Romania.”