Categorii
Nature

Am fost în Grecia cu dușul bucal în bagaj. Și nu numai

Am reușit să mergem în vacanță în Grecia anul acesta, din fericire. Cât încă nu se instauraseră măsurile cu testări. Dar subiectul postării mele nu e Grecia, sper să nu vă dezamăgesc.:) Este despre cum am plecat în vacanță la sute de kilometri de casă cu dușul bucal în bagaj. Ceea ce, cu ani în urmă, ar fi fost de neconceput. Când l-am primit cadou de la prietena mea, m-am și gândit: ”Of, a dat atâția bani pe așa ceva…”. O vreme, a zăcut în dulap la baie. Apoi, într-o zi, sătulă de periuța interdentară, de ața dentară și, în general, de toată corvoada igienei când ai brackeți pe dinți, am zis să încerc, totuși. După o vreme, mi-am dat seama că nu mai pot fără el. Știu că suntem campioni la a nu ne spăla pe dinți în România, dar articolul meu e pentru cei care poartă aparate dentare ori au purtat ori pur și simplu sunt super scrupuloși cu igiena dentară. Pentru că așa le place lor, ori că au paradontoză, ori că au diferite lucrări protetice care necesită o igienă riguroasă și motive pot fi mai multe. Dar, de fapt, motivul principal ar fi că vrem să evităm să ajungem la placă bacteriană serioasă și la carii între dinți, cele pe care nici nu le vedem și nici nu se simțim până nu devin foarte profunde. Când devine târzu și efectele sunt extrem de neplăcute.

Adevărul gol goluț pentru noi toți

Dacă vrem o igienă corectă și completă a dinților, un periaj simplu chiar și efectuat corect (cum vă asigur că nu se întâmplă mereu) nu este suficient. Mai ales pentru că spațiile intedentare și șanțul gingival nu se ating la o periere simplă. 

Adevărul pentru persoanele care poartă aparate dentare

Din păcate, riscul de face carii e mai crescut la persoanele care poartă aparate dentare. Și nu pentru că ar avea aparatele ceva, ci pentru că trebuie intensificată igiena dinților în perioada purtării lor. Dacă o persoană care nu se află în tratament ortodontic nu are nevoie să își curețe dinții decât dimineața și seara, pentru cei cu brackeți dinții trebuie curățați după fiecare masă. Dacă nu se petrece acest lucru, apare placa bacteriană în spațiile dintre brackeți și următorul pas sunt cariile. Lucrurile acestea se petrec foarte rapid în timp, în câteva luni veți fi uimiți să aflați câte carii aveți, care nu se văd cu ochiul liber.

Trusa nelipsită în perioada tratamentului ordontic:

  • Dușul bucal;
  • Periuța interdentară;
  • Periuța electrică;
  • Ața dentară;
  • Apa de gură.

Da, cam așa arată o trusă completă pentru perioada cât purtați aparat dentar fix. Pentru că acesta înseamnă multe zone care rețin mâncare. Fiecare dintre aceste mijloace de igienă, ca să zic așa, are rolul său, ele se completează, nu se exclud. 

Cum ziceam, mie cel mai greu mi s-a părut la început să folosesc dușul bucal. Dar odată ce am reușit să văd cât de bine mă ajută, practic 80% din muncă era rezolvată deja de el. Și așa se face că nici în călătorii nu mai poți pleca fără el, indiferent cât de aproape sau departe sunt de casă. 

De ce e dușul bucal așa important

Este aparatul perfect care curăță spațiile interdentare și, dacă ajungi să te împrietenești cu el, îmbunătățește starea de sănătate a gingiilor. Plus că în apa de in rezervor putem pune apă de gură, așa că mai scutim o operațiune. 🙂 

Este un dispozitiv care funcţionează prin pulsarea jeturilor de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii. La început, e un pic jenant, poate fi chiar șocant, dar după o perioadă, reglat la un volum mediu, vă veți obișnui. Jetul intermitent de apă dizlocă resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aţei dentare: spațiile subgingivale, interdentare, dintre brackeți, zonele acoperite de corpurile de punte sau din jurul implanturilor. Veți fi șocați să vedeți câte resturi elimină apa din cavitatea bucală, e incredibil. Dar tocmai acest fapt diminuează numărul de bacterii din zonele respective. De fapt, dușul bucal e un instrument grozav și când suferiți de halenă sau sunteți în tratament pentru diferite infecții gingivale și/sau parodontale. 

Și nu e bun doar pentru persoanele care poartă aparate dentare fixe, ci și pentru cele cu implanturi dentare, coroane, punți, cu afecțiuni parodontale. Cum ziceam la început de articol, sunt mai multe situații. Deși nu ar trebui să fie scopul atât de particular, căci toți ar trebui să fim conștienți că avem nevoie de gingii curate şi sănătoase.

O singură mare problemă are dușul bucal, nu ne putem folosi de el când luăm masa în oraș. Ori dacă nu avem priză în baie. Mai sunt și astfel de situații, la construcții mai vechi, unde priza nu a fost prevăzută în baie. Și atunci sigur renunți, decât să te complici cu prelungitor. 

Ața dentară pentru cei care poartă aparate dentare

Este diferită de cea uzuală, are un capăt mai tare, care ne ajută să o inserăm între dinți, plus o parte mai groasă, specială, ca să igienizeze zonele respective. Ața dentară specială se folosește înainte de perierea dinților, ca să elimine resturile alimentare rămase între dinți. Mai are contribuție și la eliminarea și prevenirea tartrului.

Periuța interdentară și periuța electrică

Am lăsat la final periuțele, cea interdentară și cea electrică. De ce avem nevoie și de cea interdentară? 

Pentru că cea clasică nu ajunge peste tot, în toate spațiile. În timp ce cea interdentară este special concepută pentru a curăța toate spațiile dintre dinți și are și rolul de a preveni inflamația gingiilor și a cariilor. Folosiți întâi periuța interdentară și apoi periuța clasică sau cea electrică!

Știți de ce trebuie folosită și ața dentară și periuța interdentară?

Între dinți, suprafețele nu sunt perfect drepte, iar ața dentară va fi eficientă pentru resturile suficient de mari din spațiul interdentar. Frecarea acesteia, tangent la dinte, va înlătura placa de pe suprafața atinsă a acestuia.

Între dinți, e un spațiu neregulat și de aceea se formează concavități, unde ața dentară nu cureță eficient, fapt ce pune în pericol și dinții și gingiile. Periuța interdentară face o curățenie mai bună aici, datorită perilor ce pot pătrunde aceste concavități.

Pentru cei care purtați aparate dentare, atenție: Este important să curați nu doar între brackeți, ci și sub arc!

Mie periuța interdentară mi-a folosit mult când luam masa la birou sau în oraș. Chiar dacă nu foloseam pastă de dinți mereu, faptul că eliminam resturile alimentare, era de mare ajutor până la perierea cu pastă. 

De ce este specială periuța de dinți electrică

Pentru că, spre deosebire de cea manuală, cea electrică face zeci de mii de mișcări pe minut. Ceea ce, nu e cazul nostru. 🙂 Dar, acest fapt e o armă grozavă împotriva plăcii bacteriene în acumulare continuă. Și, bonus, microbulele de aer create în urma vibrațiilor curăță și spațiile interdentare.

Da, chiar am plecat în Grecia cu tot arsenalul din dotare. După ani și ani de probleme cu dinții, am ajuns în sfârșit la un echilibru și vreau să mi-l păstrez. Iar arsenalul ăsta mă ține sănătoasă. Vreau ca efortul meu de a fi purtat aparate atâția ani să fie menținut în continuare prin igienă, pentru a nu ajunge la probleme parodontale. De fapt, când totul pare greu, e bine să ne întoarcem la motivație. De ce facem anumite lucruri?

Despre igiena în timpul purtării aparatelor dentare am mai scris AICI.

Material realizat cu sprijinul  dr. Anca Oltean e medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială și are experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru detalii, vizitați site-ul ancaoltean.ro, pagina de Facebook https://www.facebook.com/drAncaOltean/ și îi puteți scrie la adresa e-mail: [email protected].

Dr. Anca Oltean, lucrează atât cu copii, cât și cu adulți, pentru îndreptarea dinților, cu soluții personalizate de tratamente ortodontice, dar și cu soluții de estetică dento-facială.

Dr. Anca Oltean este medicul care m-a tratat pe mine și care le tratează și pe fetele mele. Pentru medicii ordotonți prevenția e foarte importantă, de aceea insistă în acest scop atât în comunicarea cu părinții, cât și cu cei mici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.