Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Fericirea și locul de muncă – ce legătură există între ele

Oamenii practică o meserie zeci de ani, chiar dacă își schimbă locul de muncă în acest timp. Având în vedere că o mare parte din timpul petrecut săptămânal este dedicat muncii, este important să înțelegem cum interacționează satisfacția pe care ne-o oferă aceasta cu alte paliere ale vieții noastre. De pildă, cercetătorii spun că e diferență între bărbați și femei când vine vorba de obținerea carierei dorite, cât și de satisfacția pe care o resimte fiecare. Cred că nu ne mai miră acest lucru deja, mai ales pe cei cu ceva ani de muncă în spate și care am trecut prin echipe și proiecte diferite. Pe de altă parte, aș vrea să știu dacă fericirea și locul de muncă sunt 2 sintagme pe care să le alăturăm.

Se pare că femeile se mulțumesc cu succesele și realizările pe care le oferă cariera mai mult decât bărbații. Cu toate acestea, succesul carierei este influențat de trăsăturile personale ale pesimistului și ale optimistului. În timp ce optimistul visează la o avansare în carieră, pesimistul are o atitudine negativă față de promovare. Specialiștii spun că faptul de a nu ține cont de sarcinile care se presupun a fi specifice femeilor sau bărbaților a fost legat de optimism, satisfacție în carieră, fericire, sănătate și implicare în muncă. Acceptarea faptului că unele sarcini sunt strict destinate unui anumit gen a fost legat de pesimism și demisie. 

Fericirea și locul de muncă

Secretul fericirii și al succesului la locul de muncă este simplu: angajații mai fericiți sunt mai productivi, iar angajații productivi contribuie la fondarea unei companii de succes. De-a lungul timpului, atmosferele înfricoșătoare care împing angajații către limite sunt dăunătoare și duc la pierderi, atât în ceea ce privește performanțele, cât și starea emoțională a angajaților.

Angajatorii trebuie să înțeleagă legătura dintre mediul de lucru cu un nivel scăzut de stare de bine și costurile pe care companiile le suferă ca rezultat al acestuia. Din ce în ce mai mult, legătura dintre un mediu de lucru bun și performanță relevă beneficii extraordinare pentru angajați și angajatorul lor, în special pentru mileniali (cei născuți după 1980) – care sunt considerați cea mai fericită generație la locul de muncă.

Costul ascuns al asistenței medicale 

Pe de altă parte, presiunea și stresul au costuri ascunse, deoarece cheltuielile pentru îngrijirea sănătății sunt cu aproape 50% mai mari în cazul organizațiilor care-i suprasolicită pe angajați. Stresul apare ca cel mai mare cost dintre toate.

Între 60% și 80% din accidentele la locul de muncă sunt legate de stres, iar 80% din diagnosticele puse de medici sunt cauzate de stres. Pe termen lung, acest impact emoțional duce la afecțiuni cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, ulcerele și durerile de spate. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, aproape 31% dintre angajații care au parteneri aduc în discuție argumente legate de bani în relațiile lor, în timp ce peste 500 de miliarde de dolari sunt pierduți din economia SUA din cauza stresului la locul de muncă.

Mediile de lucru cu presiune ridicată pot menține angajații pe termen scurt, dar pe termen lung, emoția se transformă în stres, dezinteres și performanțe scăzute deoarece angajații se simt mai puțin apreciați și respectați.

Potrivit studiilor realizate de Organizația Gallup și de Școala de Afaceri Queens, angajații care au plecat de la locul de muncă avuseseră cu 49% mai multe accidente la locul de muncă, cu 60% mai multe erori și o rată de absenteism de 37%. În companiile cu scoruri scăzute de implicare, s-a raportat o scădere a profitabilității cu 16%, o scădere a productivității cu 18%, o scădere a numărului de locuri de muncă cu 37% și o scădere cu 65% a prețului acțiunilor companiilor respective.

Milenialii (generația Y) sunt cei mai fericiți la serviciu

În studiul “Lucrurile fericirii” de la firma de recrutare Robert Half, doar 8% din mileniali (18-34 ani) sunt nefericiți la locul de muncă, în timp ce 16% dintre cei de 35-49 ani și 17% peste 55 de ani sunt nefericiți la locul de muncă. Studiul a constatat că, pe măsură ce progresează în carieră, angajații s-au simțit mai agitați, ceea ce ar putea avea un impact negativ și asupra angajatorilor. Studiul a constatat că factorii legați de fericirea în declin sunt: climatul fără libertate creativă, echilibrul muncă-viața nesănătoasă și presiunea exercitării de roluri de senior. Angajații aveau mai multe șanse să genereze o muncă de calitate și să fie productivi când erau mai fericiți, cu 12% mai productivi decât cei care se simțeau neapreciați.

În studiul “Relațiile la locul de muncă” al LinkedIn, există mai multe șanse ca milenialii să lege prietenii cu colegii de muncă, în special subgrupa 18-24 ani:

  • 57% dintre cei din generația Y spus că prietenia i-a făcut mai fericiți;
  • 50% dintre ei au declarat că prietenia oferă motivație;
  • 39% dintre mileniali au afirmat că prieteniile au generat rate mai ridicate de productivitate.

Între timp, cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani au declarat că prieteniile profesionale nu au legătură cu performanța lor de lucru. În timp ce mulți angajați simt diferența de vârstă, cei din generația Y simt o relație naturală cu colegii lor: 53% dintre mileniali au mai multe șanse de a împărtăși sfaturi de lucru cu colegii lor decât 23% din cei mai în vârstă.

Ca o generație tânără, milenialii vor împărtăși mai multe informații personale cu colegii și angajatorii, pe măsură ce experiența lor de viață este mai vastă, asemenea persoanelor mai în vârstă. 

Milenialii sunt o generație de acțiune

Legătura dintre fericire și performanță pentru generația Y constă în tendința acestora de a împărtăși informații, atât online cât și offline. Tinerii se conectează constant cu colegii lor, ceea ce duce la rate mai mari de fericire și performanță la locul de muncă. Milenialii doresc să lucreze pentru companii în care cei de la conducere implementează și din propunerile lor.  Generațiile mai în vârstă sunt mai bune la separarea aspectelor personale și profesionale ale vieții lor, dar în cele din urmă sunt și cei mai nemulțumiți angajați la locul de muncă. Angajatorii care doresc să-și păstreze angajații și să își sporească performanța trebuie să acorde atenție celei mai fericite generații la locul de muncă.

Ce face ca un job să fie bun?

După cum poate vă gândiți, oamenii care sunt bine plătiți sunt mai fericiți și mai mulțumiți de viața și de locurile lor de muncă decât de cei din categoriile de venituri mai mici. Cu toate acestea, nu este valabil mereu.

Dincolo de venituri, echilibrul dintre viața profesională și viața personală este probabil cel mai puternic factor care impulsionează la locul de muncă o  persoană. Acest lucru se dovedește a fi adevărat peste tot, în ceea ce privește viața oamenilor și satisfacția locului de muncă, fericirea generală și emoțiile.

Este important profilul jobului 

Cei cu locuri de muncă care implică niveluri ridicate de varietate și nevoia de a învăța lucruri noi sunt mult mai mulțumiți de viața lor profesională și experimentează mai multe emoții pozitive zi de zi. Mai mult, autonomia individuală la locul de muncă este un factor important al fericirii: controlul asupra modului în care este organizată ziua de lucru și a ritmului în care angajatul funcționează este corelat pozitiv cu rezultatele mai bune în ceea ce privește starea de bine. În schimb, cei cu locuri de muncă care implică riscuri pentru sănătatea și siguranța lor, au, în general, un scor mai îngrijorător privitor la starea de bine.

Capitalul social la locul de muncă este și mai important. Nivelul de sprijin pe care o persoană o primește de la colegii săi este foarte important, așa cum este și implicarea în deciziile strategice luate de organizația pentru care lucrează angajatul.

Siguranța locului de muncă –  un motor al bunăstării individuale

Cei care simt nesiguranță la locul de muncă, sunt mai predispuși să raporteze în mod sistematic niveluri mai scăzute de bunăstare subiectivă (se referă la comparația cu ceilalți), comparativ cu cei care au raportat că au niveluri ridicate de securitate a locurilor de muncă. Cei care simt că au un loc de muncă care le oferă oportunități de avansare – chiar și controlul asupra nivelului actual de remunerare și al profilului actual al slujbei – sunt mult mai mulțumiți de locurile de muncă și de viața lor și de asemenea au tendința să experimenteze stări afective mai pozitive.

Rolul șefului e foarte important

Cercetările recente au demonstrat că șefii și supervizorii pot juca un rol important în starea de bine a angajaților unei companii. În special, competența șefilor a fost dovedită a fi un predictor puternic al satisfacției profesionale a oamenilor din subordine. Ce înseamnă acest lucru? Tuturor ne place să fim supervizați de o persoană cu experiență și expertiză, ca să nu mai vorbim de cei care au abilități în lucrul cu oamenii. Lucrurile sunt mult mai clare și proiectele decurg mult mai bine, așa că oamenii sunt mai fericiți și simt împlinire la locul de muncă.

Așadar fericirea și locul de muncă formează un tandem deloc de neglijat. Nu-i așa? 🙂

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.