Categorii
Blog Food and nutrition

Topul greșelilor pe care le facem când renunțăm la carne

Deși numărul celor care au decis să excludă carnea din alimentația lor e destul de mic, o mulțime de persoane se confruntă cu multe dileme din momentul în care au decis ”gata, renunțăm la carne!”. Pentru că, să recunoaștem, dieta bazată pe proteine vegetale e dificil de menținut în echilibru. Să mâncăm mai multe vegetale e o mișcare grozavă pentru sănătatea noastră și pentru mediu, în același timp. Însă doar să renunțăm la carne nu ne garantează că vom fi mai sănătoși. De ce? Sunt mai multe greșeli pe care suntem tentați să le facem, mai ales la început. Le-am observat cu fiecare clientă cu care am lucrat pe partea de echilibrare a dietei și vreau să vi le povestesc și vouă.

Greșeala nr. 1: nu înlocuim carnea cu alte surse de proteină

Când scoatem ceva din dieta noastră, acel lucru înseamnă că renunțăm și la nutrienții pe care acel aliment îi furnizează corpului nostru. Să nu uităm: carnea e o sursă bogată de proteine, dar și de nutrienți precum fierul și vitaminele din grupul B. Dacă scoatem carnea, musai trebuie să ne împrietenim cu lintea, fasole, năut, chia, soia, nucile și untul de arahide, semințele și uleiurile derivate, cereale integrale precum ovăz, quinoa, pâine din cereale integrale cu semințe, pâine cu maia cu germeni, ciuperci.

Greșeala nr. 2: consumăm prea multe imitații de carne

Când renunțăm la carne, vom fi îmbiați de producători cu diferite produse care imită carnea. Deși eu sincer nu pricep de ce mă mai gândesc la carne dacă am decis să renunț la ea, nu? Dacă sunt în acest punct, sigur am niște dileme etice sau niște probleme de sănătate și am închid subiectul carne. De ce să îmi fac rău alegând tot felul de produse care seamănă cu ea dar nu e?

Însă rafturile sunt pline de burgeri vegetali, cârnați și alte surogate. Din păcate, toate acestea sunt produse procesate, cu ingrediente care oferă zero nutrienți și cu mulți aditivi și coloranți. Aceștia sunt cei care duc la dependență, iar de aici la supraconsum nu e decât un pas.

Greșeala nr. 3: mâncăm prea multă brânză

Brânza e o alternativă grozavă la proteina din carne, însă aici apare tot pericolul de supraconsum. Dacă mă întrebați pe mine, în alimentația de zi cu zi, nu carnea e problema principală, ci consumul nelimitat de brânză, la fiecare masă. Ceea ce înseamnă pur și simplu prea multe grăsimi saturate în dietă.

Recomandarea mea e să ne bazăm pe surse combinate de proteine vegetale și cantități mici de brânză, de câteva ori pe săptămână. În loc de frigiderul plin de brânzeturi, vă recomand variante de humus (cu sfeclă, cu busuioc), guacamole ori diferite sosuri home made sau ”brânză” din caju ori migdale.

Greșeala nr. 4: poftim prea mulți carbohidrați albi

Pam pam! De fapt, când renunți la carne, apetitul trebuie satisfăcut cu ceva și sațietatea să fie menținută. Din păcate, e doar o senzație că ne satură făinoasele albe. De fapt, ajungem să ne bazăm meniul zilnic cu peste 80% carbs și nu mă hazardez când fac acest estimat. Dacă vreți să vedeți că e sau nu așa, țineți un jurnal alimentar timp de câteva zile și veți avea oglinda a ceea ce consumați.Aruncați o privire în farfurie! Ce culoare au alimentele de acolo? Culoarea este un indicator relevant și important când vine vorba de mese sănătoase. Mai multe culori înseamnă fitonutrienți. Asigurați-vă că mesele voastre nu sunt formate doar din culoarea albă sau bej: pastea, pâine, cartofi, orez, wrapuri. Adăugați legume cât mai colorate și diverse, fructe și când vine vorba de carb, optați pentru variante integrale, care au mai multe fibre și nutrienți, chiar dacă nu musai mai multe calorii. Și țineți sub control cantitățile.

Greșeala nr. 5: nu consumați legume suficiente!

Ideea de bază când renunțăm la carne e să mâncăm mai multe vegetale, nu? Dar nu mereu facem să se întâmple acest lucru. Ca să ne fie mai ușor, sunt câteva trucuri simple:
  • Depozit permanent de verdețuri în frigider: indiferent de ce mâncați, aruncați o mână de legume verzi în farfurie. E valabil pentru paste, pizza, burger, lasagna etc. Și indiferent de masa zilei: mic dejun, prânz, cină sau gustări.
  • Proporția să fie 50-50: adică jumătate de farfurie să fie de legume mereu, în timp ce în cealaltă jumătate să faceți un mix de linte cu orez si mazare, de exemplu și câteva cubulețe de tofu. Indiferent de ce mix faceți de o parte a farfuriei, nu uitați ca jumătate din ea să fie mereu plină de legume crude sau gătite.
  • Pregătiți un mic coleslaw în avans: varză albă, varză roșie, morcov. Poate fi făcut pe loc sau cumpărat la pungă, varianta ready to eat. Poate fi aruncat în salate, pentru un stir fry ori pentru un wrap, ca extra doză de veggies.

Așadar, dacă renunțăm la carne și nu ne simțim bine sau analizele noastre nu arată ok sau nu reușim să slăbim, cel mai probabil facem una dintre greșelile de mai sus. Poate e timpul să analizați mai bine farfuriile zilnice! Sau să mi le dați mie să vi le analizez, desigur. 🙂

Urmăriți rubrica Food and nutrition pentru mai multe informații și experințe legate de cum să ne raportăm la mâncare.

O posibilitate de a afla cele mai importante lucruri despre nutriție și mâncatul sănătos este înscrierea în programul educațional Wellness Fairy Factory, cu durata de 1 an. 

Sau haideți să ne conectăm pentru consiliere personalizată! Scrieți-mi la adresa [email protected], ca să găsim o modalitate de a lucra împreună. Atenție, programele din shop nu sunt customizate pe nevoile personale specifice ale fiecărei persoane! Ele sunt programe generale, individuale sau de grup. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.