Categorii
Blog Food and nutrition

Cum hrănim copiii înainte de examene – povestea cea mai simplă

Se apropie cea mai neagră perioadă din viața părinților cu copii de clasa a VIII-a, care urmează să se înscrie la liceu. La BAC parcă nu e așa mare presiunea. Nu că ar fi mai ușoară examinarea, dar acolo, cel puțin, copilul pare mai conștient. Mă rog, unii dintre ei sunt. Să nu intrăm în detalii despre rata promovabilității, că nu e subiect pentru acest articol. Cum hrănim copiii, ca să îi ajutăm, despre acest lucru vorbim astăzi. Vă mai amintiți proiectul Food for Brain, în care vă explicam eu de ce e important pentru creier ce mâncăm? Ca el să performeze așa cum ne dorim, să avem claritate și capacitate de concentrare crescute? Ei, despre asta e vorba, fie că vorbim de copii sau de adulți. Dar la copii, cu atât mai mult.

Cum hrănim copiii – un subiect despre adulți

Of, doare mult acest subiect, dar nu am ce face, trebuie să zic răspicat: faceți ceva în perioada asta! Luați-vă concediu, de odihnă, medical (oricum nu sunteți cu mințile la voi), fără plată, orice. Nu vă gândiți că nu vă mai rămân zile de concediu pentru mare sau alte tripuri cu care să îi recompensați pe copii. E atât de important acest moment, încât nu vă permiteți overtime. Și nici măcar să acordați muncii mai mult decât le acordați copiilor!

Ok, de învățat se ocupă puștimea și profesorii de la meditații. Pe partea aceasta, cu acordul lor, puteți doar să mai fixați împreună niște cunoștințe. Sau teste fulger. În rest, doar tropăiți pe lângă și vă simțiți nefolositori. Și vă rugați mult, că doar Bunuțul o să mai salveze situația, nu-i așa? 🙂 E, nu e chiar așa, e doar un mare stres pe umerii voștri și ai copiilor. O să treacă, dar aveți nevoie să vă țineți bine cu nervii în toată această perioadă!

Prima regulă: nu mâncați compulsiv!

Cu voi vorbesc, adulții! Dacă până acum nu ați aruncat pe geam sertarul cu dulciuri, acum e momentul! Vă bateți joc de voi, sănătatea voastră și a copiilor!

Nu aveți nevoie de zahărul ăla, o să vă ucidă creierul! Și lor, de asemenea! Ce văd la voi, fac și ei! Deci o să le ucidă creierul chiar înainte de examen și o să îi lase mai obosiți decât sunt deja!

Așadar, dacă tot v-ați luat un pic de timp mai mult pentru copii și pentru casă, fiți cu adevărat folositori! Nu sabotați procesul de învățare cu presiune în plus. Dimpotrivă, creați cadrul cel mai cald și prietenos acasă.

Reguli pentru cum să hrănim copiii cu adevărat

Ok, poate sunt obraznici, poate sunt inconștienți (normal, au doar 14 ani!), poate sunt loaze, dar pentru numele lui Dumnezeu, sunt loazele voastre! Vă recomand să vă amințiți des în perioada asta despre când erau bebeluși, să vă uitați la poze cu ei, la amintiri etc. Asta ca să nu mai urziți sentimente nepotrivite pentru niște suflete care oricum rătăcesc în derivă la o vârstă la care nu înțeleg nimic din ce li se întâmplă.

Fiți de partea lor, nu împotriva lor! Arătați-le asta, că sunteți în aceeași echipă! Asta e hrană adevărată, în primul rând.

Nu mai certați copiii la masă! Încercați și alte subiecte de discuție, în afară de școală și examene. Și orice altceva decât să le spuneți cât de inepți sunt și cum nu seamănă cu voi deloc. Normal că acum nu seamănă, că nu vor. Vor să fie ei înșiși, deși habar nu au ce înseamnă asta. Dar vă asigur că după 30 și după 40 de ani vor semăna atât de tare, încât o să vă uimească. Răbdare, e un timp pentru toate!

Faceți în așa fel încât în casă să miroasă frumos, a tarte, a cozonac, a clătite, a cartofi copți, prăjiți cu puțin ulei, orice din categoria ”mama/tata are grijă de mine și mă iubește, uite câte îmi pregătește”! Am văzut atâția copii bând cola și mâncând chipsuri la colț de bloc, încât mi-a venit să le bat la ușă părinților. Really?? Nu putem câteva săptămâni să ne ocupăm un pic mai mult de ei? Chemați-le prietenii acasă și faceți pizza și burgeri împreună! Carne friptă, multe legume, sosuri de casă, hai că se poate!

Păstrați-vă calmul și pregătiți hrană pentru creier

După ce înlăturați toate ispitele de prin casă, pregătiți-le toate mesele și gustările. Nu uitați că traversează o perioadă de creștere și că nevoia lor de hrană adevărată e mai mare decât a adulților. Nu e nimic în neregulă cu acest lucru și, atât timp cât mănâncă ok, deci corect pentru energie, e perfect.

Poate nu știți să gătiți, nu aveți chef și oricum sunteți obosiți. Dar gândiți-vă că aveți doar 1 lună maxim de făcut asta. Nu trebuie să faceți toată viața, ci doar acum, în ajun de examen. Sigur că eu mă bazez pe faptul că 30 de zile de noi pași vor crea noi obiceiuri. 🙂 Dar nu vă speriați, e foarte bine!

Faceți din micul dejun o masă importantă și nu îi mai lăsați să mănânce cereale cu lapte. Pregătiți ouă, clătite cu brânză, avocado toast, budinci de chia – alte idei aici. Ouăle conțin colină, un nutrient care ajută performanța cognitivă și îmbunătățesc memoria, deci, la fix!

Pentru prânz, pregătiți paste așa cum își doresc ei, lasagna, musaca, asortate cu salate și sosuri. Puteți să le faceți și cartofi prăjiți 1 dată pe săptămână, dacă nu au probleme mari cu greutatea. Copiii nu trebuie să țină diete, puteți să le pregătiți și desert de casă.

Iar seara, mergeți pe varianta de cină cu pește, mai ales somon, o sursă minunată de omega 3, un acid gras esențial, cu nenumărate beneficii pentru sănătate, care e dovedit că ajută funcțiile creierului. Dacă nu sunt fani pește, mixurile de semințe crude sunt cele mai bune cu același scop. Pregătiți salate multe sau legume în toate variantele, cu ce tip de proteină animală le place.

Pregătiți gustări pe care să le aibă la îndemână mereu: alune, migdale, fistic, semințe de dovleac sau in. Nu trebuie să le mănânce musai crude, puteți să le tăvăliți voi prin tigaie nițel, pentru aromă și să presărați un praf de sare. Sunt mult mai bune decât ce e de cumpărat. Mai puteți să le luați batoane care sunt dulci, dar din fructe – cele de la Nakd sau Raw Bite.

De ronțăit sunt și chipsurile de legume la cuptor, cu diferite sosuri de brânză/iaurt făcute de voi. Ok, nu e fizică atomică, puteți să puneți și voi într-n iaurt simplu niște ierburi aromatice, să tăiați niște castravete verde sau murat, un praf de sare și aia e. Și, evident, fructele ca gustări. Sunt cel mai sănătos dulce! Iar perioada anului vă ajută cu căpșune și cireșe din plin.

Nu e cazul și momentul să le introduceți alimente pe care nu le preferă dar despre care ați citit voi că stimulează creierul: broccoli, conopidă etc. Nu e cazul să mai aduceți încă un război în casă, cel al meselor!

Dar dacă nu mănâncă nimic din ce am scris eu mai sus, înseamnă că aveți o mare problemă și ar fi cazul să reflectați la ea: problema vine de la voi și trebuie să aveți o discuție cu voi înșivă!

Nu uitați de hidratare

Am scris recent despre apă aici. Apa facilitează tot felul de reacții chimice în corp și de aceea viteza cu care creierul funcționează va fi afectată de deshidratare.

Da, normal că nu le place apa simplă: fiți creativi și puneți în ea felii de castravete, de lămâie, de portocală,/zmeură/fructe de pădure, frunze de mentă, ghimbir ras, miere etc. Nu toate la grămadă, evident, ci după preferințe!

Calculați câte lichide trebuie să consume copilul vostru înmulțind 30 ml cu nr. de kg pe care le are și vă rezultă totalul. Lichidele nu sunt doar din apă, ci și din supe, fructe, legume, ceaiuri etc.

Cum hrănim copiii înainte de examene este o poveste despre calm, grijă, atenție, liniște, suport pentru copil, invitație la masă, fun și voie bună

Nu vă gândiți că dacă îl veți evita că e nervos și nu acceptă nimic, îi veți face bine! Acum are cu adevărat nevoie de voi, să îi fiți alături, cu vorba, cu fapta, cu exemplul vostru și cu hrană din mâna voastră. Asta e iubirea. Și copiii se hrănesc cu iubire!

Succes, mă gândesc la voi! Nu e o perioadă ușoară, dar adulții sunteți voi, nu puștii de 14 ani!

Nu uitați, creierul se hrănește și cu odihnă. Musai noaptea, ore legate. Și perioade de pauză ziua. Un creier obosit nu va performa și ne va lăsa fix când avem cea mai mare nevoie de el!

Alte resurse

Urmăriți rubrica mea FOOD AND NUTRITION, pentru mai multe idei despre cum hrănim copiii și nu numai!

Citiți și despre NUTRITION DEFICIT DISORDER, ca să vedeți ce se petrece în capul și în corpul copiilor când le dați junk food. Nu e poveste, e realitate, uitați-vă să vedeți numai câți oameni au apreciat această postare.

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.