Iaurt de casa – reteta simpla

Noua ne place iaurtul foarte mult. De multe ori mancam si de 3 ori pe zi – dimineata, o gustare si seara. Simplu, in combinatie cu fructe si cereale, fructe uscate, gem de casa sau seminte. Iaurtul a fost printre primele alimente pe care bebelusul diversificat le-a iubit, pur si simplu. Imi amintesc si acum gurita ei mare dupa prima lingurita pe care i-o ofeream. Cand a pus prima oara mana singura pe lingurita a fost festin si petrecere, totul plin de iaurt in jur. 🙂 Asa ca avem mereu grija sa fim aprovizionati bine in frigider si preferam iaurtul simplu, adica fara adaosuri de zahar sau fructe. Deja acelea intra la categoria deserturi, care sunt alta poveste.
Ne place iaurtul grecesc, dar de fapt putine branduri nu ne sunt pe plac, ideea este sa aiba continut de grasime de la 3.5% pana la 10% maxim – delicios si cremos. Nu vad rostul iaurtului degresat si nici nu cred ca e sanatos.
Asa ca acum ceva vreme am zis sa incercam si noi reteta de casa, cea mai simpla reteta de pe pamant.
Iata ingredientele:

  • lapte de consum cu grasime 3.5%
  • iaurt simplu cu minim 3% grasime.

Recipiente:

  • borcanase de sticla, de la iaurt din comert, pe care le-am pastrat pentru a pune diferite sosuri in ele;
  • capacitate borcanas: 150 – 220 ml.

Mod de preparare:

  • laptele la temperatura camerei se toarna in borcanas pana la ”umarul” borcanasului, nu pana la marginea de sus (sa ramana loc si pentru lingurita de iaurt);
  • se adauga o lingurita de iaurt cu varf;
  • se amesteca;
  • borcanasele se introduc in cuptor (inchis), un loc adapostit si ferit de lumina;
  • se tin peste noapte (daca le preparati seara) sau pana se incheaga – verificati dupa minim 2 ore, gustand;
  • dupa ce ati obtinut iaurtul, borcanasele se pun la rece.

Atat, simplu, dar sa vedeti si cat de delicios. 🙂
Pofta buna tuturor!
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: arhiva personala

 

Related posts

No Comments

  • Elena

    Am incercat si eu o data, dar doar am lasat laptele nefiert intr-un borcan acoperit pe masa in bucatarie. Dupa doua zile, iaurtul era gata. Delicios! Dar am citit apoi ca nu ar fi indicat copiilor din lapte nefiert. In reteta de mai sus laptele se fierbe? Si noua ne place mult iaurtul. Multumim frumos si toate bune!

    • Florina Badea

      Noi nu il fierbem, pentru ca este lapte la cutie, din comert, care este pasteurizat. Dar sunt persoane care o fac.
      Te mai asteptam pe aici! 🙂 Toate bune si tie!

      • Georgiana d

        Pai pasteurizarea implica fierberea laptelui si racirea brusca. Asa ca nu aveti de ce sa il fierbeti.

        • Florina Badea

          Exact. 🙂

          • anastasia

            Buna! parca nu era buna pasteurizarea?sau am inteles gresit? si inca o intrebare: lactalele din comert, oricat de bio ar fi, pasteurizate, sunt bune pt digestie/sanatate?stiind ce presupune pasteurizarea si care e compozitia/structura laptelui dupa pasteurizare….
            multumesc,

          • Florina Badea

            Dupa mine, e o chestiune de alegere personala. Stii ce presupune pasteurizarea si daca alegi sa consumi iti asumi. Mie imi plac lactatele si le consum. Pe cele din comert insa. Nu consum de la tarani, am in cap ca imi pot face rau mai mare decat cele pasteurizate. Ce fac eu e sa consum pentru gust. Cu moderatie si in cantitati mici.
            Asta e parerea mea, fiecare e dator sa se informeze si cu informatiile pe care le are sa faca ceva. Respectiv sa aleaga daca mai consuma acel produs sau nu.

Publică un comentariu