Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Valoarea ta nu stă în numărul de kilograme! Ce e mai important

Îmi amintesc câte momente am ratat pentru că eram îngrijorată de numărul de kilograme. Imaginea din oglindă nu se potrivea cu cea din mintea mea. Și nu mă bucuram deloc, deși aveam toate motivele din lume: eram bine sănătoasă, aveam un soț minunat, copil sănătos și făceam ce îmi plăcea. O viață așa cum mi-o dorisem mereu și eu ce făceam? Nu îmi dădeam voie să țopăi de bucurie, pentru că aveam 2 kilograme în plus. Ba chiar mă simțeam mai puțin valoroasă din cauza asta. În ultimii ani, am putut observa în consilieri același patern, la doamnele cu care lucram. E în regulă să ne îngrijorăm dacă simțim că luăm în greutate, dar nu să ne măsuram valoarea în funcție de numărul de kilograme, ci să calculăm ce e important pentru sănătate.

Am renunțat să mai dau sfaturi despre cum să mâncăm de sărbători ca să ne menținem și să nu ne facem rău, pentru că am observat că nimeni nu e interesat de acest lucru. Toată lumea vrea, de fapt, să își facă de cap cu mâncarea, în această perioadă. După care, caută sfaturi minune despre cum să dea jos ce a acumulat. Așa că am decis să nu intru în acest joc și n-am mai oferit nici sfaturi post sărbători. Dimpotrivă, am scris acest mesaj despre renunțarea la diete pentru totdeauna și începerea unei vieți noi. Altminteri, vom fi întotdeauna în acest joc de up and down, care nu ne va face decât rău pe termen lung. Adică ne va îngrășa, cu posibilități reduse de a mai reveni la ce am fost odată.

Vă propun să schimbați perspectiva: desprindeți-vă o perioadă de cântar! Dacă faceți asta, treceți practic la nivelul următor: scăpați de obsesia kilogramelor și începeți să vă preocupați de sănătatea voastră cu adevărat. Abia de acum încolo putem sta de vorbă anul acesta.

Mai relevante decât numărul de kilograme

Așadar, mai relevante decât numărul de kilograme de pe cântar sunt:

  • Circumferința abdominală;
  • Compoziția corporală – am scris despre ea aici;
  • Indicele de masă corporală – IMC-ul.

IMC – ul este cea mai răspândită metodă de evaluare a greutății. Se calculează așa: împarte numărul tău de kilograme la înălțimea ta la pătrat, exprimată în metri: ex: 68/1,79*1,79=68/3,20=21,25

Valorile sunt: 18,5-24,9 = greutate normală, 25-29,9 = supraponderal, 30-34,9 = Obezitatea grad I, 35-39,9 = Obezitate grad II, peste 40 = obezitate morbidă.

  • Circumferința taliei

E mai relevantă decât IMC-ul, pentru că în general, circumferința taliei de peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați e un semnal de alarmă – ne arată prezența unor depozite de grăsime la nivel abdominal. Este cea care sufocă organele interne și, în timp, le îmbolnăvește.

Cum se calculează? Împarte la 2 înălțimea, exprimată în centimetri. Ex: 179 cm/2=89.5. Deci la mine se admite o talie de maxim atât. Deși, sicer, nu cred că ar fi ok din punct de vedere sănătate, cum ziceam mai sus.

Bucurați-vă când pierdeți centimetri de grăsime și nu neapărat kilograme, pentru că acest lucru înseamnă că pierdeți grăsime și nu masă musculară!

Din păcate, depozitele de grăsime abdominală funcționează ca un organ de sine stătător care eliberează permanent în sânge o mare varietate de compuși proinflamatori, care ajung apoi în sistemul circulator și pot afecta toate organele.

(Sursa datelor: dr. Laura Ene, Kilostop)

Ce mai puteți face anul acesta – important pentru sănătate

Aveți o discuție cu medicul vostru de familie și, în funcție de starea voastră de sănătate, cereți să vă trimită la niște analize:

  • Hemoleucogramă, VSH, fibrinogen, proteină C reactivă, coagulograma – relevă posibile anemii, infecții, inflamații, probleme cu coagularea sângelui;
  • Glicemia – pentru riscul de diabet sau de prediabet;
  • Profilul hepatic – e important să vedem cum stăm cu ficatul, ”uzina” corpului nostru;
  • Profilul renal – al 2-lea mare organ implicat în process de detoxifiere a corpului, după ficat, este rinichiul;
  • Profilul lipidic – colesterol, trigliceride etc;
  • Profilul tiroidian – TSH, T3, T4, ATPO etc;
  • Profilul mineral – calciu,vitamina D, magneziu, fier.

Dacă e cazul și medicul crede că este nevoie, pentru verificarea sănătății organelor interne:

  • Ecografie abdominală și pelvină;
  • Ecografie de cord;
  • EKG și test de efort;
  • Spirometrie;
  • Examenul fundului de ochi.

Mai adaug:

  • Test Papanicolau – obligatoriu pentru femei, o dată pe an;
  • Ecografie sâni – asemenea;
  • Mamografie, peste 40 de ani, cu frecvența recomandată de medic pentru orice suspiciune;
  • Control stomatologic, period profesionist și detartraj – bianual ori anual, în lipsa altor probleme.

Și, la fel de important pentru sănătate:

  • Odihnă – de la ora 22.00 în pat, fără lumină albastră (ecrane, în general);
  • Mișcare – minim 8.000 de pași, zilnic;
  • Hidratare – cca 35 ml/kg corp;
  • Relaxare cât mai multă! Fără tehnologie, timp petrecut în aer liber, masaj ori alte forme de terapii alternative.

Și, veți vedea că, în timp, dispar și acele kilograme. Ne mai auzim pe tema asta la final de an?

Da, poate părea complicat. Mai complicat nițel decât să te sui doar pe cântar. Dar asta, prieteni, înseamnă responsabilitate în ceea ce privește sănătatea! Nu doar calorii și aplicații care să le monitorizeze. Mâncarea singură, pe un corp obosit și o minte stresată nu face nimic bun și nu valorează prea mult. Gândiți-vă la ce e important pentru sănătate, în primul rând!

Să aveți un an nou grozav, în care proiectul principal să fiți chiar voi înșivă!

2 răspunsuri la “Valoarea ta nu stă în numărul de kilograme! Ce e mai important”

Foarte utile sfaturi!

Referitor la frecventa Papanicolau, sunt ultima care vrea sa descurajeze mersul la ginecologul, mai ales in Romania, unde suntem campioane, din pacate, la cancerul de col uterin si HPV, dar ghidurile recomanda Pap la 3 ani intre 21 si 65 ani si chiar la 5 ani daca faci combinat testare Pap+HPV la femeile peste 30 ani.
O testare mai frecventa nu e neaparat relevanta si poate conduce la proceduri inutile, dar cu siguranta ca indemnul de a merge la ginecolog anual si a discuta cu medicul personal toate aspectele astea este esential. In Romania nu e o problema testarea prea frecventa, din contra…

Referitor la sanatate, cred ca devine important si sa ne evaluam statusul vaccinurilor. Zic asta pentru ca am realizat recent ca sunt cu destule in urma si ca tot vorbim de HPV inca nu imi e clar daca este eficient si la noi, femeile adulte – este recomandat deja, dar trebuie sa ma documentez un pic mai bine.

Încă mai am nevoie și eu de timp pentru a mă lămuri pentru HPV, asta și pentru că ce citesc eu diferă de feedbackul medicilor prieteni de la noi. 🙁
Merci mult pentru feedback!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.