Categorii
Blog Food and nutrition

Intoleranța la lactoză – cât e de periculoasă și cum recunoști simptomele

Mă gândeam zilele acestea la cât e de bine că sunt cafenele unde pot comanda cafea cu lapte fără lactoză. În ultimii ani am observat că mă simt mai bine dacă aleg un astfel de lapte. Nu am mers mai departe cu investigațiile, deși am avut perioade de detox, în care am scos de tot cafeaua și de tot laptele și derivatele. Dar pentru că e complicat pe termen lung să ții o asemenea dietă de excludere, am revenit ușor. Însă am învățat să fiu ponderată în ceea ce privește consumul de lactate și derivate, oricât de mult mi-ar plăcea. Apoi, am vorbit cu diferite persoane, care au simptome destul de grave după ce consumă alimente ce conțin lactoză. Sunt cazuri de la cele mai ușoare la cele mai severe. Ce greu trebuie să le fie acestor oameni! Chiar așa, voi știți cum să recunoașteți simptomele specifice pentru intoleranța la lactoză? V-ați gândit vreodată că ați putea suferi de intoleranță la lactoză, dacă aveți, de exemplu, crampe intestinale?

Deunăzi, vorbeam cu cineva fix pe subiectul enzimei de care corpul nostru are nevoie ca să faciliteze absorbția și metabolizarea lactozei din alimente. Persoana respectivă era extrem de fericită că a găsit un supliment sub formă de pastile care o ajută în acest sens. Adică înainte de a mânca brânză ia o pastilă din aceea și apoi nu mai are probleme digestive. Mi s-a părut grozav să aflu că există asemenea ajutoare pentru digestia noastră. Totuși, am sfătuit-o să ia și opinia unui medic, ca să afle cât de frecvent este în regulă să recurgă la asemenea ajutoare. Vorbim totuși de suplimente alimentare, al căror consum trebuie supervizat de un ochi medical.

Intoleranța la lactoză – la ce simptome să fim atenți

Următoarele simptome sunt specifice pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză, când consumă lapte sau produse derivate din lapte. Ele încep să apară de la 15 minute de la consum până la 2 ore. Depinde de la caz la caz cât sunt de intense acest simptome, dar și de mai mulți factori: sensibilitatea intestinală, cantitatea de grăsimi consumate odată cu alimentele cu lactoză, timpul în care se evacuează stomacul, adaptarea florei intestinale la consum etc. Din păcate, simptomele pentru intoleranță la lactoză pot și confundate cu cele ale colonului iritabil, de exemplu, de aceea vizita la medic este foarte importantă:

  • crampe abdominale – mai ales în jurul sau în spatele ombilicului, ori în zona inferioară a abdomenului;
  • balonare;
  • diaree;
  • vărsături;
  • transpirație;
  • paloare.

Simptomele însă diferă de la persoană la persoană. La fel și toleranța la cantitățile de lapte consumate. De exemplu, sunt oameni care pot bea un pahar de lapte, fără simptome ulterior, iar alții nu pot consuma deloc.

Așadar, dacă aveți frecvent astfel de simptome, musai să faceți o vizită la medicul specialist gastro-enterolog, care după anamneză, ar trebui să vă recomande câteva investigații.

Dar ce este intoleranța la lactoză și cum apare ea

Intoleranța la lactoză este numită și deficit de lactază, apare pe fondul incapacității organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente. Acest lucru se petrece deoarece lipsește enzima numită lactază din aparatul digestiv, care e produsă de mucoasa intestinului subțire. O persoană care are o astfel de problemă practic nu are capacitatea de a digera în totalitate zahărul din lapte (lactoza) și alte produse lactate. Daca organismul nu produce o cantitate suficientă de lactază, lactoza nu poate fi absorbită. Aceasta trece în colon, unde încep să apara simptomele specifice de care vorbeam mai sus.

Lactoza se găsește în laptele tuturor mamiferelor: vacă, oaie, capră + în compoziția multor alimente: smântâna, brânza, iaurt, ciocolată, înghețată sau produse pe baza de cereale, pentru micul dejun.

Lactoza este o valoroasă sursă de energie. Aceasta ajută organismul uman să absoarbă anumite minerale, precum calciul sau magneziul. De aceea, decizia de a renunța complet la alimentele care conțin lactoză trebuie bine cântărită, alături de un cadru medical.

Dr. Andreea Manda, medic primar pediatru – despre intoleranța la lactoză

Acum 3 ani, când am lansat campania ”Copilul meu nu mănâncă”, dna dr. Andreea Manda a avut amabilitatea de a răspunde la întrebarea unei mame pe acest subiect. AICI puteți citi tot articolul, care curpinde inclusiv informație legată de testele pe care le-ați putea face în cazul în care aveți simptomele despre care vorbeam.

Cum este tratată intoleranța la lactoză

Din păcate, nu există tratament. Pentru ținerea sub control a simptomelor e suficient restricția de alimente din categoria celor derivate din lapte.

Însă restricția de produse lactate atrage după sine suplimentarea alimentației cu alte produse de genul suplimente de calciu și vitamina D, precum și de alimente vegetale care le conțin, care să fim siguri că își primește corpul nutrienții din altceva. Mai sunt, de asemenea, și produse care sunt fără lapte, produse vegetale, îmbogățite cu vitamina D și calciu.

Suplimentele de enzime – cât sunt de eficiente și de sigure

Acestea se găsesc pe piață ca suplimente alimentare sub formă de geluri, lichide, capsule ori tablete. De obicei, suplimentele de enzime sunt sintetizate din ciuperci sau drojdii.

Doza standard pentru ele e între 6.000 și 9.000 de unități internaționale de luat imediat înainte de o masă care conține produse lactate. E recomandat să începeți cu doze mici și să creșteți treptat.

Ele sunt sigure și bine tolerate de către consumatori, fără efecte adverse cunoscute. Însă, e necesară precauția, mai ales la unele categorii de persoane, precum ar fi cele care suferă de diabet. Pentru că lactaza e descompusă în zaharuri, este important de verificat glicemia după un astfel de supliment ca să ne asigurăm că nu se absorb niveluri excesive de zahăr în sânge.

Sunt și unele cazuri în care pot exista reacții alergice, care pot duce la comă, șoc anafilactic și, în cazuri extreme, deces.

Pentru că nu există suficientă informație în acest sens, suplimentele de lactază nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează.

Din păcate însă, studii recente – 2010 și 2014 – din European Review for Medical and Pharmacological Sciences și BioMed Research International au rezultate care oarecum se contrazic și care nu sunt suficiente pentru a afirma că aceste suplimente îmbunătățesc considerabil efectele lactatelor asupra sistemului digestiv. Ceea ce pe oamenii de știință îi duce către ipoteza că sunt și alți factori care contribuie la lipsa abilității de a metaboliza lactoza. Așa că așteptăm studii mai noi și mai concludente.

Recomandări

Citiți la Mayo Clinic despre factory de risc și tipurile de intoleranță la lactoză, pentru a avea o imagine completă asupra acestei teme. Și aici. 

Iar la mine, pe pagina de Facebook, până pe 14 octombrie, am un concurs unde puteți câștiga produse fără gluten și fără lactoză de la Gerble România, pe care le găsiți de obicei pentru comandă la magazinul online nutrivita.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.